Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Oboleli tujci za trdno zaprtimi vrati hotela

Država je za osamitev pripravila apartmaje v Logatcu in Črnem lesu pri Lenartu. Do zdaj so v Logatcu bivali le štirje.
Črni les v Lenartu je ena od dveh lokacij, kjer so pripravljeni prostori za osamitev. Foto Igor Mali Mali
Črni les v Lenartu je ena od dveh lokacij, kjer so pripravljeni prostori za osamitev. Foto Igor Mali Mali
22. 7. 2020 | 06:00
22. 7. 2020 | 09:31
4:07
Ali se potencialno okuženi z novim koronavirusom sprehajajo naokoli? Kje prebolevajo bolezen tujci iz držav z rdečega seznama, ki pridejo poslovno ali kot turisti v Slovenijo ter jim ni treba biti v karanteni, nato pa se izkaže, da so zboleli za covidom-19? Med vsemi 1977 okuženimi z novim koronavirusom v Sloveniji od začetka epidemije do danes je bilo 21 tujih državljanov.
 

64 prijav sosedov in prijateljev


Nekateri od potencialno okuženih, ki imajo v rokah odločbo o obvezni 14-dnevni karanteni, se sprehajajo naokoli. Pa ne samo ti. Menda se tu in tam tudi kdo s pozitivnim potrdilom o okužbi hvali pred prijatelji v soseščini, kako je pogumen, češ da mu bolezen nič ne more. Prve in druge, ki kršijo zapoved bodisi obvezne karantene bodisi obvezne osamitve, sosedje ali znanci velikokrat prijavijo.

Samo julija je zdravstveni inšpektorat prejel 60 prijav kršenja karantene, za deset se je izkazalo, da so bile neupravičene, dokončnih podatkov o drugih še ni. Julija je prejel tudi štiri prijave suma kršenja osamitve ob bolezni. V teh primerih so bile izdane odločbe o izolaciji, je pojasnila zdravstvena inšpektorica Andreja Moškrič.
 

Ob okužbi nujna osamitev


Zdravstveni inšpektorat, ki je zadolžen tudi za naključni nadzor tistih, ki morajo biti v karanteni, je do danes ugotovil več kot 220 kršitev karantene in začel proti storilcem prekrškovne postopke. Zagrožena globa za posameznika je od 400 do 4000 evrov.

Vendar zdravstveni inšpektorat ne vodi evidence o državljanstvu kršiteljev, je povedala inšpektorica. Tudi med epidemijo namreč prihajajo v Slovenijo iz držav s povečano nevarnostjo za okužbo s koronavirusom tujci, ki jim kot izjemam po odloku za preprečitev širjenja nalezljive bolezni ni treba biti v 14-dnevni karanteni.

To so tujci, ki v našo državo prihajajo iz poslovnih razlogov, vozniki, ki prevažajo blago v Slovenijo ali iz Slovenije, vozniki v tranzitu, diplomati in tisti, ki dobijo od ministrstva potrdilo, da so njihove storitve za Slovenijo nujne. Običajno bivajo v hotelih ali drugih nastanitvah. Kaj se zgodi, če v času bivanja v Sloveniji zbolijo?
 

Če zboli za covidom-19 tujec v Sloveniji


»Če tuji državljan med bivanjem v Sloveniji zboli za covidom-19, ostane tam, kjer je nastanjen,« so nam pojasnili na ministrstvu za zdravje. Seveda najprej pokliče zdravnika v javno zdravstveno ustanovo, ki ga pošlje na točko za covid-19, kjer ga testirajo, nato pa zdravijo, tudi v bolnišnici, če takšno zdravljenje potrebuje. Osnova za zdravljenje v Sloveniji je evropska zdravstvena kartica ali počitniško zavarovanje, če potrebuje kakšno storitev, ki ni nujna.

Kot vsak domači okuženi državljan mora tudi okuženi tujec v osamitev.
 

Iz šotora v pripravljene apartmaje


Če je tujec nastanjen v hotelu, mora ostati v osamitvi za trdno zaprtimi vrati svoje sobe v hotelu, kjer mu morajo zagotoviti njemu primerno oskrbo – hrano v sobi, sobe ne sme zapuščati, ne sme sprejemati obiskov.

Če je njegova nastanitev takšna, da ne omogoča osamitve – na primer šotor v počitniškem kampu – se lahko preseli v hotel, če tega ne zmore, pa v apartmaje, ki jih je za okužene pripravila država v Logatcu in v hotelu Črni les pri Lenartu.

Na ti dve lokaciji se lahko zatečejo tudi domači državljani, ki doma nimajo možnosti osamitve, a so okuženi in živijo v skupnem gospodinjstvu s starejšo osebo ali bolnikom.

Do zdaj so v Logatcu bivali štirje, nastanitve v Črnem lesu pa še niso aktivirane, ker ni bilo potrebe, smo izvedeli na ministrstvu za zdravje.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine