Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Potrdili dvig najnižjih pokojnin

Pokojnina za polno delovno dobo se bo zvišala s 581 na 620 evrov.
Najnižje pokojnine se bodo z danes sprejeto novelo pokojninske zakonodaje zvišale. FOTO: Leon Vidic/Delo
Najnižje pokojnine se bodo z danes sprejeto novelo pokojninske zakonodaje zvišale. FOTO: Leon Vidic/Delo
23. 3. 2021 | 15:37
23. 3. 2021 | 18:25
1:57
Namen tokratnega, že devetega noveliranja zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, je bil sicer sprva le skrajšanje prehodnega obdobja za dvig odmernega odstotka za moške na 63,5 odstotka s predvidenih šest na štiri leta, a so veliko več pozornosti deležni amandmaji, s katerimi bodo poslanci zvišali najnižje, invalidske in pokojnine za polno dobo. Državni zbor je novelo potrdil s 84 glasovi za in nobenim proti.

Dopolnilo Levice, da bi vsak, ki pridobi pravico do predčasne, invalidske ali starostne pokojnine, prejemal najmanj znesek kratkoročnih minimalnih življenjskih stroškov (442 evrov), ni dobilo zadostne podpore.

Stranke koalicije SDS, NSi, SMC in Desus so namreč danes, v tretji obravnavi, vložile svoj amandma. V njem so določili, da se najnižja pokojnina zviša na 29,5 odstotka najnižje pokojninske osnove, konkretno, s sedanjih 260 evrov na 279 evrov. Najnižja invalidska pokojnina bo znašala 388 evrov oziroma 41 odstotkov najnižje pokojninske osnove.



Danes je zagotovljena pokojnina za polno dobo, ki jo dobiva približno 58.000 ljudi, 581 evrov. Po novem bo znašala 620 evrov, kar je več, kot je zdaj cenzus za varstveni dodatek, in nad pragom tveganja revščine.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine