Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

»Vojska v mirovanju bolje pripravljena kot pred letom dni«

Ocena pripravljenosti Slovenske vojske za 2019 za delovanje v miru je boljša, v pripravljenosti za delovanje v vojni pa ni napredka, je povedal predsednik republike Borut Pahor, ki sta mu obrambni minister Matej Tonin in načelnik generalštaba Slovenske vojske Robert Glavaš predala poročilo o pripravljenosti vojske za lansko leto.
SAB Angelika mlinar 9.12.2019 Ljubljana Slovenija

[SAB,Angelika Mlinar,Alenka Bratušek,Jernej Pavlič,Ljubljana,Slovenija]
SAB Angelika mlinar 9.12.2019 Ljubljana Slovenija [SAB,Angelika Mlinar,Alenka Bratušek,Jernej Pavlič,Ljubljana,Slovenija]
Barbara Eržen, Suzana Kos
29. 4. 2020 | 11:20
29. 4. 2020 | 14:14
3:34
Vsebina poročila se pravzaprav večinoma ponavlja že nekaj let, saj v ocenah stopnje zmožnosti za delovanje v miru Slovenska vojska dobiva povprečno oceno zadostno – zdaj je prejela oceno dobro –, za delovanje v vojni pa nezadostno. »Še vedno so glavni razlogi premajhna popolnjenost enot s kadri in vojaško tehniko, zastarelost določene vojaške opreme ter stanje zalog,« je povedal predsednik republike Borut Pahor in ob tem dodal, da kot predsednik republike in kot vrhovni poveljnik obrambnih sil ne glede na ocene popolnoma zaupa, da bo profesionalno in vestno izpolnila najvišja pričakovanja javnosti glede varnosti naše države.

Novi načelnik Robert Glavaš je že po prevzemu bojnega prapora Slovenske vojske napovedal, da se bodo v naslednjem obdobju usmerili zlasti v pridobivanje kadrovskih in materialnih virov. Ob predstavitvi poročila pa je načelnik generalštaba Slovenske vojske posebej poudaril, da nizka ocena pripravljenosti ni izraz njihovega slabega dela, ampak primanjkljaja kadrovskih, materialnih in finančnih virov.

Tako Pahor kot Glavaš sta poudarila, da je Slovenska vojska opravila vse z zakonom zadane naloge.

Minister za obrambo Matej Tonin pa je povedal, že vrsto let ugotavljamo potrebe po enih in istih prioritetah, realizacije pa ni od nikoder, tudi on je ponovil, da je to  eden od ključnih vzrokov za slabo oceno kadrovska nepopolnjenost. Tako so po njegovem nujne izboljšave na področju kadra, zato bodo pripravili sistemske prilagoditve za povečanje priliva in zadrževanje obstoječega kadra. Napovedal je, da bo v začetku maja pri poslanskih skupinah skušal najti politično podporo za spremembo zakona o obrambi, kjer bi naslovili zlasti urejanje statusa vojakov po 45. letu. Nujno je po njegovih besedah tudi prenoviti koncepta naborništva in vojaške rezerve ter izboljšati voditeljstvo. Izboljšave so nujne tudi pri infrastrukturi in ureditvi vadbišč.

»Vojaški sistem peša tudi zaradi stigmatizacije nekaterih vojaških zmogljivosti, ki pa jih nujno potrebujemo, če želimo imeti Slovensko vojsko,« je še navedel Tonin in dodal, da si bo prizadeval za izvedbo investicij v sodobno opremo in oborožitev, ki jo Slovenska vojska že dolgo pričakuje.

Pred postopno uvedbo naborniškega sistema, ki ga je koalicija SDS, SMC, NSi in Desus vpisala v koalicijsko pogodbo, bi bilo treba po besedah obambnega ministra prilagoditi še infrastrukturo in zagotoviti ustrezno opremo, tega pa po njegovih besedah ni mogoče narediti čez noč. Popolnitev stalno sestavo in pogodbene rezerve, je sicer prioriteta tako Tonina kot Glavaša. Da bi šlo za odmik od koncepta profesionalne vojske, kot smo si ga zamislili ob njeni uvedbi leta 2003, pa je opozoril tudi predsednik republike, ki meni, da je kadrovski primanjkljaj mogoče odpravljati z boljšimi dohodki vojakov, boljši kariernim načrtom in večjo finančno stabilnostjo pripadnikov.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine