Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Novi prvi vojak bo kot kaže Robert Glavaš

Začel se je postopek, s katerim bo brigadir Robert Glavaš pridobil čin generala. 
Robert Glavaš. FOTO: Slovenska Vojska
Robert Glavaš. FOTO: Slovenska Vojska
15. 4. 2020 | 16:55
15. 4. 2020 | 17:23
2:40
Ljubljana - Po ekspresnem odhodu nekdanje načelnice Alenke Ermenc, ki jo je vlada razrešila na svoji prvi nočni seji takoj po imenovanju, Slovensko vojsko zdaj vodi kot vršilec dolžnosti namestnik načelnika generalštaba, brigadir Robert Glavaš.
Z njegovim povišanjem v generalski čim bo lahko dejansko prevzel vodenje generalštaba. Postopek je po naših informacjah že začet. 

V Slovenski vojski, je slišati, zdaj ni čas za pretrese in nove delitve, zato je njegovo imenovanje pravzaprav pričakovano. 



Zdaj naj bi bil dogovor o kandidatu, ki bo užival zaupanje obeh, Janše in Tonina, torej sklenjen. Obrambni minister Matej Tonin je tako v usklajevanjih z Janezom Janšo dosegel, da novi načelnik generalštaba slovenske vojske ne bo Bojan Pograjc, ki ga preferira premier in je tudi njegov dolgoletni prijatelj. »Ni res, da je bil glede kandidata med obrambnim ministrom in premierom konflikt, bili pa so res različni pogledi,« je slišati neuradno.

V Slovenski vojski so sicer zaposleni trije pripadniki z generalskim činom, in sicer generalmajorka Alenka Ermenc, ki je dopolnila 56 let, generalmajor Alan Geder, ki je star 61 let, in dve leti mlajši generalmajor Andrej Osterman, ki se čez nekaj mesecev odpravlja v pokoj.

Brigadir Miha Škerbinc ni zainteresiran za vodenje generalštaba Slovenske vojske. FOTO: Tomi Lombar
Brigadir Miha Škerbinc ni zainteresiran za vodenje generalštaba Slovenske vojske. FOTO: Tomi Lombar


Pripadnikov s činom brigadir je dvanajst in prav izmed teh bodo torej izbrali kandidata za novega načelnika. Odločitev o imenovanju načelnika generalštaba je v pristojnosti vlade, ta ga potrdi na predlog obrambnega ministra. Pred tem morajo biti za to izpolnjeni pogoji – oziroma mora kandidat pridobiti ali ustrezen čin ali pa je treba spremeniti formacijo oziroma sprejeti odločitev, da bo načelnik generalštaba nekdo z nižjim činom od generalskega. Pripadnike vojske v generalski čin poviša predsednik države in vrhovni poveljnik obrambnih sil.

V špekulacijah, kdo bi utegnil prevzeti krmilo Slovenske vojske, se je pojavila vrsta imen, med drugim tudi sedanjega poveljnika sil Mihe Škerbinca, ki pa ga ta funkcija niti ne zanima. Pripravljen pa jo je prevzeti Glavaš. 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine