Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Minister: Teste v DSO smo uvedli takoj, ko je bila »stroka enotna«

V zadnjih dneh se je povečalo število prenosov aplikacije #OstaniZdrav.
Janez Cigler Kralj FOTO: Matej Družnik/Delo
Janez Cigler Kralj FOTO: Matej Družnik/Delo
S. S.
17. 12. 2020 | 10:55
17. 12. 2020 | 13:51
6:16
Vlada je na seji podaljšala epidemijo za še 30 dni, ni pa se še odločila, kakšni bodo ukrepi med prazniki. 

Medtem so na dan prišli zapisniki sej strokovne skupine za obvladovanje bolezni covid-19, ki kažejo razhajanja med skupino in vlado. Vodja strokovne skupine za covid-19 Bojana Beović celo meni, da skupina ne deluje več.

Po mesecu bolniške se je vrnil v službo minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj. Uvodoma se je na novinarski konferenci zahvalil zdravniškemu osebju v ljubljanskem kliničnem centru, kjer se je nekaj dni zdravil. 

Sicer pa je predstavil, da je vlada podaljšala ukrep delnega subvencioniranja skrajšanega polnega delovnega časa do 30. junija 2021. Vlada z ukrepom želi preprečiti odpuščanja delavcev iz poslovnih razlogov.

Ukrep bo, kot menijo na vladi, tudi v prihodnje zmanjšal tveganje, da bi se podjetja, ki se zaradi krize soočajo z nizkim povpraševanjem ali negativnimi šoki v produktivnosti, odločala za odpuščanje delavcev. Do vključno 27. novembra 2020 je zavod za zaposlovanje za ukrep subvencioniranje krajšega delovnega časa prejel 13.894 vlog delodajalcev za 63.364 zaposlenih (en delodajalec je lahko oddal več vlog, tudi večkrat za istega zaposlenega). Podatki zavoda kažejo, da je do zdaj v ukrep subvencioniranja skrajšanega delovnega časa vključenih 4469 delodajalcev za skupno 22.531 zaposlenih oseb pri teh delodajalcih. Do 30. novembra 2020 bo v okviru ukrepa delodajalcem izplačanih 17.265.138,82 evra.
 

Stanje v domovih za starejše


​V domovih za starejše je bilo na novo ozdravljenih 195 stanovalcev in 40 zaposlenih. Na novo okuženih je 68, aktivno okuženih pa 2087 stanovalcev. Na novo okuženih je 37, aktivno okuženih pa 939 zaposlenih.

»Domovom pomagamo z dodatnimi kadri, zagotovljeni so dodatki za zaposlene zaradi dela v rizičnih razmerah, domovi imajo vse potrebne protokole, navodila, sodelovanje ministrstva z domovi, zdravstvom in civilno zaščito je že ustaljena praska,« je pojasnil minister. 

Odzval se je tudi na informacije iz objavljenih zapisnikov sej strokovne skupine za covid. Zapisniki, kot pišejo na portalu Necenzurirano, potrjujejo, da vlada ni upoštevala septembrskega nasveta dela članov strokovne skupine, naj se za zaščito oskrbovancev v domovih za starejše uvede redno testiranje za zaposlene. Takšen ukrep je NIJZ izdal šele slab mesec pozneje. Janez Cigler Kralj: »Osebno sem DSO pozval že v mesecu novembru, da pričnejo s hitrimi testi. Ker se je vnos bolezni velikokrat zgodil tudi pri prihodu stanovalca iz bolnišnice, imajo domovi navodilo, da je ob odpustu iz bolnišnic obvezno testiranje.«

Na vprašanje, ali je Slovenija zamudila s hitrimi testi v domovih, je povedal, da sam težko sodi, da pa se je sam zavzemal za čimprejšnjo uvedbo testov. Konkretno na zapis na portalu Necenzurirano pa je dejal, da so hitre teste uvedli takoj, ko je bila »stroka enotna« glede njihovih pozitivnih učinkov. 

Ker se na ministrstvu zavedajo čustvene stiske zaradi neobiskovanja, so zdaj ob upoštevanju vseh varnostnih ukrepov dovolili obiske v domovih za starejše, je povedal minister. »Razumemo stisko stanovalcev in svojcev, zato je narejeno vse, da se lahko obiskujejo ob spoštovanju ukrepov. Pri obiskih se mora v največji možni meri zagotavljati varnost in korist stanovalcev ter njihovo čustveno in psihično dobro počutje.«




 

Statistika


Včeraj so opravili 6350 testiranj, potrdili so 1642 okužb. Včeraj je bilo potrjenih 207 manj okužb kot prejšnjo sredo. V primerjavi s prejšnjim tednom se že peti dan zapored število okužb manjša, je poudaril vladni govorec Jelko Kacin in dodal, da ukrepi res delujejo, a da jih je treba še naprej zgledno spoštovati. 

Najvišjo 14-dnevno incidenco imajo v Prekmurju, Jugovzhodni Sloveniji in Podravju, najnižjo pa v obalno-kraški, goriški, osrednjeslovenski in gorenjski regiji.

Kacin je še povedal, da je do 16. decembra aplikacijo #OstaniZdrav preneslo 269.954 uporabnikov telefonov s sistemom android in 26.722 oseb, ki imajo operacijski sistem ios. V zadnjih dveh dneh so opazili porast prenosov, saj lahko z uporabo te aplikacije prehajajo meje med občinami v posameznih statističnih regijah. Povečuje se tudi število izdanih kod TAN, ki jih pridobijo na okužbo pozitivne osebe. V ponedeljek je bilo izdanih 488 kod TAN, v torek 777, v sredo pa že 938.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine