Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

NPU zaradi suma korupcije v bančništvu v višini vsaj 400 tisočakov potrkal na 26 naslovov

Predkazenski postopek poteka proti 13 osumljencem, pridržanih jih je 11. Hišne preiskave še niso končane. 
Pri preiskavah so iskali dokaze o storitvi enajstih kaznivih dejanj nedovoljenega dajanja in sprejemanja daril. FOTO: Leon Vidic/Delo
Pri preiskavah so iskali dokaze o storitvi enajstih kaznivih dejanj nedovoljenega dajanja in sprejemanja daril. FOTO: Leon Vidic/Delo
V. U.
27. 11. 2018 | 10:21
27. 11. 2018 | 14:52
3:09
Nacionalni preiskovalni urad opravlja hišne preiskave na 26 naslovih zaradi suma korupcijskih kaznivih dejanj v bančništvu, so sporočili z generalne policijske uprave. Preiskovalci so zjutraj skupaj s kriminalisti več policijskih uprav začeli izvajati operativne aktivnosti na območju policijskih uprav Maribor, Kranj in Ljubljana.

Hišne preiskave so opravljali na podlagi sodnih odredb v zasebnih in poslovnih prostorih, na dveh naslovih pa so zasegli elektronske naprave. Preiskave še vedno potekajo na osmih naslovih.

Ugotovili so, da so bančni uslužbenci v obdobju od lanskega septembra do letošnjega oktobra 2018 zase in tudi druge soosumljence zahtevali nedovoljene denarne nagrade kot protiuslugo za pridobitev bančnega posla. Znesek vseh zahtevanih nedovoljenih nagrad znaša najmanj 400.000 evrov, pri čemer pa vse nedovoljene denarne nagrade niso bile izplačane.
 
Pri preiskavah so iskali dokaze o storitvi 11 kaznivih dejanj nedovoljenega dajanja in sprejemanja daril. Kot dodajajo, predkazenski postopek poteka zoper 13 osumljencev, za 12 oseb so odredili pridržanje, eno pa medtem izpustili. Predkazenski postopek je sicer stekel že marca letos, in sicer na podlagi prijave suma storitve kaznivega dejanja. Zatem so dokaze zbirali tako s klasičnimi kot tudi prikritimi preiskovalnimi ukrepi.
 
V preiskavah, ki jih usmerja Specializirano državno tožilstvo RS, je angažiranih 53 preiskovalcev NPU in 57 kriminalistov iz policijskih uprav Maribor Ljubljana, Celje, Murska Sobota, Kranj, Koper in Novo mesto.
 

V Mariboru preiskava občinske Snage


Mariborski Večer je objavil, da so preiskovalci zjutraj obiskali tamkajšnjo Snago, podjetje za ravnanje z odpadki in druge komunalne storitve, ki je v večinski lasti Mestne občine Maribor.

Med drugim v podjetju od leta 2012 upravljajo osrednjo mariborsko avtobusno postajo in po neuradnih informacijah kriminalisti menda preiskujejo financiranje prenove strehe na njej. To izvaja podjetje Klemaks, kredit so menda pridobili pri banki in hranilnici Lon.

V tej so STA potrdili, da pri njih poteka preiskava, vendar je niso komentirali. Uprava Lona in strokovni sodelavci po njihovih navedbah nudijo preiskovalcem vso potrebno podporo in pomoč, da se preiskava uspešno izvede. »Dodajamo še, da se predmet preiskave ne nanaša na Lon,«so zapisali.

Po neuradnih informacijah naj bi bili kriminalisti tudi v Novi KBM. V banki naj bi s policijo sodelovali, preiskava pa naj bi se nanašala na enega od nekdanjih zaposlenih.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine