Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Na terenu bo več inšpektorjev

Inšpektorati za specifična področja bodo na svojih področjih izvajali nadzor nad spoštovanjem vladnih ukrepov.
V prihodnjih dneh bi inšpektorji lahko izvajali nadzor nad spoštovanjem ukrepov med izletniki na Šmarni gori. FOTO: Jure Eržen/Delo
V prihodnjih dneh bi inšpektorji lahko izvajali nadzor nad spoštovanjem ukrepov med izletniki na Šmarni gori. FOTO: Jure Eržen/Delo
M. B., STA
29. 10. 2020 | 16:55
29. 10. 2020 | 19:13
4:33
Deana Potza z zdravstvenega inšpektorata je dejala, da zdravstveni inšpektorat med 21. in 6. uro zjutraj opravlja nadzore skupaj s policijo. Doslej so izdali 19 prekrškovnih sankcij. Globa znašajo od 400 do 4000 evrov za vsako posamezno kršitev. Kršitve (in globe) se lahko seštevajo. Če ste v času policijske ure zunaj brez maske, sta to dve kršitvi, če ste izven svoje občine, so to že tri, je dejala.

Upoštevanje novih predpisov preverjajo na svojih področjih tudi vsi ostali inšpektorati, število inšpektorjev, ki bodo preverjali upoštevanje vladnih odlokov, se bo torej močno povečalo. 

Zdravstveni inšpektorat je sicer minuli teden opravil skupno 1420 nadzorov vladnih odlokov, izdanih v povezavi z obvladovanjem širjenja covida-19. Inšpektorji so izrekli 141 prekrškovnih sankcij v skupni vrednosti 68.400 evrov, je na popoldanski vladni novinarski konferenci povedala Potza.

Na področju gostinske in trgovinske dejavnosti so izrekli za 16.800 evrov sankcij, na področju prireditev za 8800, v zvezi z nespoštovanjem vročenih odločb o odrejeni karanteni za 6000, največ pa na zunanjih površinah, in sicer za 36.800 evrov.

Inšpektorji po njenih navedbah opravljajo tudi nadzor nad odlokom o obvezni namestitvi razpršilnikov za razkuževanje rok v večstanovanjskih stavbah. Na tem področju so opravili že več kot 700 nadzorov in izdali 12 opozoril ter 20 upravnih odločb. globe se gibajo med 500 in 1500 evrov. 
 

Številne prijave


Od 1. septembra so na inšpektoratu prejeli 1222 prijav, od tega največ na področju gostinstva, kršenja odrejene karantene, nošenja zaščitne maske na javnih površinah in v živilskih prodajalnah.

Zaščitne maske je obvezno nositi povsod, razen pri rekreaciji na zelenih površinah, kar je lahko tudi sprehod, a ne po pločnikih in cestah, je dejala. Kljub temu pa je po njenih besedah nošenje zaščitnih mask na Šmarni gori obvezno. Inšpektorji se bodo morda v prihodnjih dneh podali tja in na hribu izvajali nadzor nad spoštovanjem vladnih ukrepov, je dejala. 

Namestnik generalnega direktorja Policije Tomaž Pečjak je pojasnil, da lahko policisti v primeru kršitev ukrepov ukrepajo sami in ni jim treba več obveščati zdravstvenega inšpektorata. Od torka, ko je v veljavo stopila prepoved prehajanja občinskih meja, do danes so opravili nadzore na že več kot 4300 krajih in ugotovili skorja 300 kršitev. Občani so v več kot 70 primerih prijavljali kršitve odlokov policiji. Od začetka marca so dobili že več kot 3000 prijav kršitev vladnih odlokov. Policija je do sobote izdala več kot 56.000 karantenskih odločb, je dejal Pečjak.

V karanteni sta po besedah Pečjaka zaradi tveganega stika ali okužbe bližnjega dobra dva odstotka zaposlenih v policiji.
 

Epidemija povzroča stres


Psihologinja Barbara Čibej Žagar je poudarila, da še ne vemo, kaj bo za otroke pomenilo, da jim omejujemo socialne stike in jih potiskamo v svet virtualnega. »Posledice bodo najverjetneje vidne šele čez leta,« je dejala. Epidemija in ukrepi vodijo v stres, osamljenost, tesnobo, depresijo, jezo in upor, meni. Revni, brezposelni in tujci so najbolj na udaru, treba bi jim bilo nuditi dodatno pomoč in podporo. Vse več ljudi se zateka tudi k uporabi psihoaktivnih snovi, je dejala psihologinja.

Evropski voditelji se vse bolj zavedajo, da bomo le s skupnim trudom zajezili pandemijo, je dejal vladni govorec Jelko Kacin. Premier Janez Janša bo zato danes sodeloval pri srečanju evropskih voditeljev, ki bodo razpravljali o epidemiji in načinih njenega obvladovanja. Po zasedanju evropskega sveta bo ožji del vlade razpravljal o nadaljnjih ukrepih, vse odločitve pa bodo odgovorni ministri sporočili na jutrišnji vladni novinarski konferenci, je pojasnil Kacin. 

Novinarsko konferenco si oglejte v celoti:

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine