Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

NIJZ poroča o novih primerih ošpic, letos zabeležili 32 primerov

V novembru in decembru so na inštitutu obravnavali dva, predvidoma nepovezana izbruha ošpic.
Od zbolelih otrok nobeden ni bil cepljen proti ošpicam. Običajno je pri osebah, ki kljub cepljenju zbolijo, potek bolezni lažji in verjetnost za zaplete manjša. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Od zbolelih otrok nobeden ni bil cepljen proti ošpicam. Običajno je pri osebah, ki kljub cepljenju zbolijo, potek bolezni lažji in verjetnost za zaplete manjša. FOTO: Voranc Vogel/Delo
V. U.
16. 12. 2019 | 16:17
16. 12. 2019 | 16:20
2:38
Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje NIJZ) so objavili podatek, da so v Sloveniji evidentirali 30 potrjenih primerov ošpic pri prebivalcih Slovenije in dva pri tujcih. V novembru in decembru so obravnavali dva, predvidoma nepovezana izbruha.

V zadnjih dveh mesecih so zabeležili 12 obolelih za ošpicami. V treh primerih je šlo za otroke, ostali so bili odrasli.

Prvi primer je bil prinesen iz tujine, od njega se je bolezen prenesla še na 6 oseb (sekundarni primeri), od enega sekundarnega primera pa še na eno osebo (terciarni primer). Dve od teh oseb sta bili cepljeni, za ostale pa ni podatkov o cepljenju.



V drugem izbruhu, ki ga je obravnaval NIJZ, so zbolele tri osebe. Poleg dveh izbruhov je bil zabeležen še en posamičen primer ošpic, za katerega ni znan vir okužbe.
 

Doslej v letu 2019 v Sloveniji 32 primerov


Skupno je NIJZ v letošnjem letu zabeležil 30 primerov ošpic pri naših prebivalcih in dva pri tujcih. Med prijavljenimi primeri je šest otrok, štirje so mlajši od 5 let in dva med 5 in 15 let starosti, štirje bolniki so iz starostne skupine 15–24 let, ostali so odrasli stari med 25 in 54 let. V zadnjem poročilu, objavljenem 11. decembra, je NIJZ poročal o 27 primerov ošpic pri slovenskih prebivalcih in dva pri tujcih.

Večinoma je šlo za vnesene primere ter nekaj sekundarnih (10) in terciarnih primerov (3). Med zbolelimi jih je bilo pet cepljenih z dvema odmerkoma,  eden z enim odmerkom, 8 je bilo necepljenih, za ostale zbolele pa ni podatkov o cepljenju.

Od zbolelih otrok nobeden ni bil cepljen proti ošpicam. Običajno je pri osebah, ki kljub cepljenju zbolijo, potek bolezni lažji in verjetnost za zaplete manjša.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine