Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Ogromna škoda v Gornji Radgoni, zaradi plazu evakuirali družino

»V hišah je bilo pol metra vode, v nekaterih tudi do štiri metre, poškodovane so ceste,« je dejal župan Radencev Roman Leljak.
Razmere na območju Boračeve FOTO: Roman Leljak/Občina Radenci/Facebook
Razmere na območju Boračeve FOTO: Roman Leljak/Občina Radenci/Facebook
STA
4. 6. 2024 | 07:01
4. 6. 2024 | 13:07
6:36

Nevihte z močnimi nalivi, ki so v ponedeljek popoldne in zvečer zajele del države, so največ težav povzročile na vzhodu Slovenije. Uprava za zaščito in reševanje je obravnavala 131 dogodkov, največ na območju Radencev in Gornje Radgone.

Ponedeljkova popoldanska ujma je prizadela tudi občino Gornja Radgona. Po besedah županje Urške Mauko Tuš so se sprožili vsi zemeljski plazovi, ki so bili že popisani, pa tudi številni novi. Ogroženih je nekaj hiš. »Družino v Črešnjevcih smo morali zaradi plazu nad hišo trenutno izseliti,« je za STA povedala Mauko Tuševa.

Plazovi ogrožajo tudi daljnovod v naselju Police in vodovodno-kanalizacijsko omrežje. Poleg tega je bilo poplavljenih več cest, ki so še danes zaprte ali težje prevozne, je povedala radgonska županja.

Dodala je, da so po prvih ogledih terena ocenili, da je poškodovanih okrog 15 kilometrov cest, med in po ujmi pa so zabeležili več kot 60 intervencij. Na varno so začasno preselili dve družini, poleg tiste v Črešnjevcih še v Zbigovcih. Mauko Tuš še ocenjuje, da je škode v občini za okrog 10 milijonov evrov. Vse službe so skupaj z županjo trenutno na terenu, ki si ga bodo ogledali tudi predstavniki ministrstva za naravne vire in prostor.

Razmere na območju Boračeve FOTO: Roman Leljak/Občina Radenci, Facebook
Razmere na območju Boračeve FOTO: Roman Leljak/Občina Radenci, Facebook

V ponedeljek zvečer, ko je ogromna količina dežja padla tudi v občini Gornja Radgona, so takoj aktivirali vse ekipe gasilcev celotnega občinskega gasilskega poveljstva Gornja Radgona ter tudi delavce gornjeradgonske komunale in pomožnih služb. Vse aktivnosti je koordiniral štab civilne zaščite. Vse službe so skupaj z županjo trenutno na terenu.

Škode za nekaj sto tisoč evrov

Ponedeljkovo neurje je hudo prizadelo kraj Boračeva v občini Radenci. Kot je danes povedal župan Radencev Roman Leljak, je bilo poplavljenih okoli sto hiš. »V hišah je bilo pol metra vode, v nekaterih tudi do štiri metre, poškodovane so tudi ceste. Škoda je zelo velika, po prvih ocenah bi rekel, da nekaj sto tisoč evrov,« je za STA še dejal Leljak.

Boračevo je okoli 18. ure zajel silovit, čeprav kratkotrajen naliv, ki je trajal okoli 15 minut. Po Leljakovih besedah so se skupaj z gasilci in civilno zaščito takoj odpravili na teren, a je bil kraj nedostopen, do ljudi niso mogli.

Razmere na območju Boračeve FOTO: Roman Leljak/Občina Radenci/Facebook
Razmere na območju Boračeve FOTO: Roman Leljak/Občina Radenci/Facebook

»Ljudje so bili prepuščeni samim sebi in so brez elektrike čakali v višjih nadstropjih, da se voda umakne,« je pojasnil župan. Okrog 500 prebivalcem je povsem zalilo kleti, nekaterim tudi prva nadstropja domov. Voda se je umaknila okrog polnoči.

Leljak je na svojem uradnem profilu na facebooku občane Boračeve pozval, naj ne uporabljajo vode iz vodovoda. Radenska je donirala ustekleničeno vodo, ki jo lahko posamezniki vzamejo pri kapelici v Boračevi.

Prizadetim občanom pomoč

»Na žalost je prišel tak naliv, da nobena komunalna opremljenost česa takšnega ne bi mogla zadržati,« je dejal Leljak. Odločil se je, da bo na današnji izredni občinski seji predlagal občinskemu svetu v sprejetje sklep, da bodo vsem občanom, prizadetim v ponedeljkovih poplavah, namenili po tisoč evrov občinske pomoči.

Po županovi oceni je bila za dogodek ključna ogromna količina dežja, ki je padel v zelo kratkem času. Poudarja pa, da tudi komasacije na bližnjih poljih pred leti niso pripomogle k temu, da se kaj takega ne bi zgodilo, je dodal.

image_alt
Arso za danes za večino države izdal rumeno, za jutri pa oranžno opozorilo

»Sinočnje količine vode so zelo presegle normalne količine dežja, tega se ne da zanikati, tako da se včeraj Boračeva in Radenci v nobenem primeru ne bi rešili poplav. A v preteklosti so s komasacijami, ko so delali velike obdelovalne površine, zasipali nekatere manjše potoke in jarke in vse skupaj speljali v le en potok, kar je seveda napaka. A včeraj bi bile poplave v vsakem primeru,« je še dodal Leljak.

Podrobnejšo oceno škode bodo v občini naredili v prihodnjih dneh. Za zdaj Leljak ocenjuje, da je na občinski infrastrukturi škode za okrog 400.000 evrov, na zasebnih stavbah pa prav tako več sto tisoč evrov.

Kot je danes zjutraj sporočila uprava za zaščito in reševanje, so zvečer in ponoči gasilci in delavci cestnih in komunalnih služb odpravljali posledice krajevnih močnih nalivov dežja z vetrom in točo, ki so zajeli območja regijskih centrov za obveščanje Celje, Maribor, Murska Sobota in Ptuj. 

Meteorna voda je zalivala predvsem kletne prostore objektov, sprožilo se je 16 zemeljskih plazov. Obravnavali so 131 dogodkov, v katerih je posredovalo 47 gasilskih enot.

Zvečer je v naselju Meljski Hrib v občini Maribor zaradi udara strele zagorelo podstrešje stanovanjskega objekta. Mariborski gasilci so požar pogasili.

Težave v Laškem

Poveljnik štaba Civilne zaščite Občine Laško Bojan Špiler je danes za STA povedal, da se je v ponedeljek popoldne v Spodnji Rečici zdrobila cev pod cesto, v katero so se stekale hudourniške vode. Potem so te vode udarile ven skozi asfalt in so morali 15 kvadratnih metrov asfalta odstraniti, da so sprostili pot naraščajoči vodi. V tem naselju sta bili poplavljeni dve stanovanjski kleti.

V Zgornji Rečici sta se zabila dva prepusta in jih je bilo treba očistiti, da so zaščitili cesto. Meteorne vode pa so zalile cesto do rova svete Barbare, je še dejal Špiler.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine