Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Neuradno: Večina za zdržanje novele zakona o RTV Slovenija

Po naših informacijah se je na ustavnem sodišču tehtnica nagnila v podporo zadržanja zakona. Za naj bi bilo pet sodnikov, proti pa trije.
Na ustavnem sodišču naj bi se danes izoblikovala tesna večina. FOTO: Leon Vidic/Delo
Na ustavnem sodišču naj bi se danes izoblikovala tesna večina. FOTO: Leon Vidic/Delo
16. 2. 2023 | 17:14
16. 2. 2023 | 19:52
4:47

Prvič po letu 2015 je RTV Slovenija poslovala s pozitivno ničlo, se je dan po tem, ko je lansko letno poročilo potrdil nadzorni svet, pohvalil Andrej Grah Whatmough, vršilec dolžnosti generalnega direktorja. Kako dolgo bo še to ostal, se je danes ugibalo ves dan, saj so novelo zakona o RTV Slovenija oziroma njeno morebitno zadržanje vnovič pretresali ustavni sodniki.

Njihovo večurno zasedanje je kazalo, da razmerje še vedno ostaja tesno, celo izenačeno, a naj bi se po naših informacijah na koncu le izoblikovala večina. Tesna sicer, a pet sodnikov naj bi na koncu podprlo zadržanje, trije so bili proti. Kdaj bo odločitev uradna, še ni znano. A pričakovati je, da v kratkem tudi zato, ker bi se moral konec prihodnjega tedna v skladu z novelo zakona že konstituirati nov Svet RTV Slovenija, za tem pa bi morali ustavni sodniki v zakup vzeti tudi njihove mandate in predčasno poseganje vanje.

Zadržanje, da bi preprečili težko popravljive posledice, so sicer predlagali pobudniki ustavne presoje s prvopodpisanim predsednikom programskega sveta Petrom Gregorčičem na čelu, saj se – kot so sami navedli – zaradi preoblikovanja organov vodenja in upravljanja sicer ne bodo mogli nadaljevati svojih mandatov, ki so jim bili po njihovem mnenju neustavno predčasno prekinjeni.

Da bi bilo to izjemno škodljivo za RTV Slovenija, pa je zatrjevala vlada, predlagateljica novele, ki je pred današnjo obravnavo predlagala celo javno obravnavo postopka presoje ustavnosti novele zakona o RTV Slovenija. »Priče so: Ksenija Horvat, novinarka na RTV Slovenija in voditeljica oddaje Intervju, Igor E. Bergant, novinar na RTV Slovenija in voditelj oddaje Odmevi, ter Robert Pajek, predsednik sveta delavcev RTV Slovenija, izvedenec pa je: izr. prof. dr. Igor Vobič s fakultete za družbene vede,« so sporočili in navedli, da bi te predlagane priče lahko izčrpno opisale dogajanje, ki je privedlo do kritičnih razmer na RTV Slovenija, ter škodljive posledice za Radiotelevizijo Slovenija ob morebitnem zadržanju novele.

image_alt
Dan D za zakon o RTV Slovenija na ustavnem sodišču

Do komentiranja neuradne informacije so vsi vpleteni danes še zadržani, a če zadržanje že kaže na to, v katero smer se bodo ustavni sodniki nagnili pri dokončni presoji ustavnosti, bo to zagotovo poraz za vlado Robert Goloba, ki si je ureditev razmer na RTV Sloveniji zadala za eno od svojih prednostnih nalog.

Novice o zamrznitvi obstoječega stanja in ohranitve trenutni vodstvenih in upravljalskih struktur, ki ima podporo tako v trenutnem programskem kot nadzornem svetu, pa so z grozo sprejeli tudi zaposleni, saj so – kot je to opozorila še pred odločitvijo predsednica generalnega vodstva stavkovnega odbora in Koordinacije novinarskih sindikatov RTV Slovenija Helena Milinković – razmere v informativnem programu TV Slovenija še vedno akutne, kar lahko javnost dnevno opaža tudi ob spremljanju informativnih oddaj. »Glede na dogajanje bomo sklicali stavkovni odbor in mu predlagali zaostritev,« je dejala po tem, ko je Grah Whatmough predstavil letno poročilo, do katerega so bili kritični v svetu delavcev, a njihovega poročila vodstvo po tokrat po štirih letih ni več priložilo. »V letnem poročilu smo bili kritični do vodstva RTV-ja, do njegovih odločitev, povezanih s kadrovsko politiko in tudi prikaza finančnega stanja, ki je s prvotnih petih milijonov minusa kar naenkrat postal pozitiven,« je poudaril predsednik sveta delavcev Robert Pajek.

Samo letno poročilo RTV Slovenija sicer še ni javno objavljeno, a po navedbah Grah Whatmough, naj bi h pozitivnemu rezultatu pripomogli več dejavnikov - od omenjenega zmanjševanja števila zaposlenih – na zadnji dan leta 2022 pa jih je bilo v zavodu zaposlenih 2126 – pa tudi uspešnega trženja oglasnega prostora in predvsem učinkovitejšega pobiranja RTV-prispevka.

Andrej Grah Whatmough je danes predstavil rezulatate svojega poslovanja. Zanikal je, da bi kaj vedel o dogajanju na ustavnem sodišču. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Andrej Grah Whatmough je danes predstavil rezulatate svojega poslovanja. Zanikal je, da bi kaj vedel o dogajanju na ustavnem sodišču. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine