Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Slovenija

Podatki o razdelitvi sredstev za znanost nič več javno dostopni

ARRS je lani raziskovalnim organizacijam razdelila 225 milijonov, a letno finančno poročilo ne vsebuje podatkov komu, koliko in s kakšnim namenom.
FOTO: Aleš Černivec/Delo
FOTO: Aleš Černivec/Delo
10. 5. 2022 | 05:00
10. 5. 2022 | 15:45
5:40

V nadaljevanju preberite:

Po dolgih letih nastajanja je bil lani sprejet zakon o znanstvenoraziskovalni in inovacijski dejavnosti, ki prinaša povečanje proračunskega financiranja znanstvenoraziskovalnih dejavnosti do ciljnega enega odstotka bruto domačega proizvoda. Kljub dobrodošlosti zagotovljenega povečanja financiranja zakon po mnenju kritikov ni idealen. V Visokošolskem sindikatu Slovenije so mu že ves čas očitali, da ne preprečuje netransparentnih praks v delovanju Agencije za raziskovalno dejavnost, ki raziskovalne projekte financira.

Vendar se je zaradi stanja na ARRS zataknilo že pri implementaciji zakona. ZZrID namreč določa, naj bo razpored sredstev stabilnega financiranja med raziskovalne organizacije za leto 2022 določen glede na višino sredstev, ki so jih te leta 2021 prejele od ARRS. Ker pa razpored sredstev za lani še vedno ni javno dostopen, organizacije implementacije zakona ne morejo načrtovati, so v javnem pozivu vladi opozorili v VSS.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine