Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Slovenija

Bolj kot tožilci so pri odvzemu premoženja očitno uspešni dacarji

Ministrstvo za pravosodje je končno pripravilo predlog sprememb zakona o odvzemu premoženja nezakonitega izvora.
Pred leti se je tožilstvo neuspešno s tožbo lotilo tudi Janeza Janše in zahtevalo odvzem premoženja nezakonitega izvora. Šlo je za skoraj 400.000 evrov. FOTO: Črt Piksi
Pred leti se je tožilstvo neuspešno s tožbo lotilo tudi Janeza Janše in zahtevalo odvzem premoženja nezakonitega izvora. Šlo je za skoraj 400.000 evrov. FOTO: Črt Piksi
6. 9. 2024 | 05:00
6. 9. 2024 | 10:56
5:23

V nadaljevanju preberite:

Na ministrstvu za pravosodje so pripravili novelo zakona o odvzemu premoženja nezakonitega izvora. Velika pričakovanja ob sprejetju zakona o odvzemu premoženja nezakonitega izvora pred več kot desetletjem se niso uresničila. Bo zdaj drugače?

Državno tožilstvo je od maja leta 2012, ko se je zakon o odvzemu premoženja nezakonitega izvora začel uporabljati, do konca lanskega leta odredilo 73 finančnih preiskav proti 212 fizičnim in 90 pravnim osebam. V tem obdobju je bilo vloženih 39 tožb,  skupna vrednost tožbenih zahtevkov je znašala nekoliko več kot 35 milijonov evrov, skupna vrednost pravnomočno dosojenih zneskov pa je bila le slaba dva milijona evrov.

Če pogledamo številke, so torej bolj kot tožilci pri odvzemu premoženja očitno uspešni dacarji, ki se sicer ne ukvarjajo s premoženjem, pridobljenim na nezakonit način, saj izvajajo nadzor po zakonu o davčnem postopku. V teh nadzorih ugotavljajo razlike med napovedanimi dohodki posameznika in njegovim dejanskim premoženjskim stanjem.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine