Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Slovenija

Ne burger, ne pomfrit, njen fast food so kranjske klobase

Etnologinja Tina Mentol, ki se podpisuje pod znamkama nogavic Slocks in Slavsocks, pravi, da kulinarika nima nacionalnih meja – te ustvarjamo sami.
FOTO: Črt Piksi
FOTO: Črt Piksi
13. 3. 2022 | 06:00
17:30

V nadaljevanju preberite:

Beti Burger se je z etnologinjo Tino Mentol pogovarjala o kranjskih klobasah in potici, o tem, da so jetrca najboljša sveža in da v njihovem regratu ne sme biti krompirja, povedala je, da smo Slovenci teran skoraj pozabili, dokler nas niso nanj »spomnili« Hrvati, ter da njene kranjske klobase nosijo tudi vegani. V baru Zorica jo je fotografiral Črt Piksi.

»Premalo razumemo, da hrana ni samo končni produkt, ampak je tudi surovina in način priprave. Ko govorimo o slednji, je premalo jasno, ali je potica slovenska tradicionalna le, če so slovenske tudi surovine. Lahko govorimo o potici kot narodni jedi, če gre za reinovacijo recepture? Je 'raztresena' kranjska klobasa še vedno slovenska narodna jed?« Pri surovinah večkrat nastanejo težave, ko želijo neko tradicionalno jed pripraviti slovenski izseljenci, na primer v ZDA ali Avstraliji, kjer zagotovo ne morejo najti toliko raznolikih skut, kolikor jih imamo v trgovinah pri nas. »In tako poskušajo najti najboljši približek slovenske skute, ki se uporablja za potico ali štruklje.«

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine