Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Slovenija

Navideznih zelenih ukrepov komisija ne bo potrdila

Kako bodo v strateškem načrtu skupne kmetijske politike obravnavane ključne teme našega časa.
»Kot minister moram sprejemati odločitve, ampak želim si, da bi bil večji del strateškega načrta usklajen
z deležniki, ne del političnih odločitev,« je poudaril Jože Podgoršek. FOTO: Blaž Samec/Delo
»Kot minister moram sprejemati odločitve, ampak želim si, da bi bil večji del strateškega načrta usklajen z deležniki, ne del političnih odločitev,« je poudaril Jože Podgoršek. FOTO: Blaž Samec/Delo
22. 10. 2021 | 08:00
22. 10. 2021 | 19:11
20:36

V nadaljevanju preberite: 

V strateškem načrtu skupne kmetijske politike, zajetnem dokumentu na skoraj 400 straneh, podprtem z 1,2 milijarde evrov evropskega denarja ter dodatnimi 100 milijoni nacionalnih sredstev in 75 milijoni sredstev za okrevanje po epidemiji, bo določeno, kako bomo v Sloveniji pridelovali in predelovali hrano ter kakšno hrano bomo uživali v prihodnjih letih. Posredno tudi, ali bomo kaj bolje skrbeli za naravo, podnebje, javno zdravje in dobrobit živali. Po treh letih priprav bo 4. novembra predlog strateškega načrta že drugič poslan v javno razpravo, tokrat z intervencijami in večino izračunov zanje. Okoljsko poročilo, v katerem bo podana ocena o sprejemljivosti predlaganih intervencij v dokumentu na okolje in naravo, bo javnosti predstavljeno nekoliko pozneje novembra.

Države članice morajo strateške načrte poslati evropski komisiji do konca leta. Nekatere so izrazile zaskrbljenost, da roka ne bodo ujele. Kmetijski minister Jože Podgoršek je obljubil, da bo Slovenija načrt oddala do novega leta. Čeprav ne kmetje ne živilska industrija niso zadovoljni s predlogom, želijo si predvsem več denarja, Podgoršek meni, da je predlog uravnotežen in sorazmeren z željami.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine