Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Poplavlja Kolpa in reke v osrednji Sloveniji

Od srede zvečer do danes do 13. ure je v večjem delu države že padlo od 30 do 50 milimetrov, krajevno do okoli sto milimetrov dežja.
Čez dan in v petek se bo lahko razlivalo več rek v zahodni, osrednji in južni Sloveniji. FOTO: Dejan Javornik/Slovenske novice
Čez dan in v petek se bo lahko razlivalo več rek v zahodni, osrednji in južni Sloveniji. FOTO: Dejan Javornik/Slovenske novice
STA, A. I., B. T.
29. 9. 2022 | 07:21
29. 9. 2022 | 19:37
9:22

 Obilno deževje, ki je zajelo večji del države, po napovedih Agencije za okolje (Arso) v prihodnjih urah in ponoči še ne bo ponehalo. Še naprej bodo naraščale nekatere reke, ki lahko poplavljajo, tudi Kolpa, ki je dosegla enega največjih pretokov v zadnjih 70 letih. Težave lahko povzroča tudi meteorna voda.

Kot je v izjavi za medije pojasnila Veronika Hladnik Zakotnik z Arsa je bilo padavin ponoči največ na skrajnem jugu oziroma jugovzhodu države, kjer je padlo okrog 80 litrov dežja na kvadratni meter. Nato so zajele osrednji del države, zdaj pa so se preselile v severni del. V prihodnjih urah največ padavin pričakujejo na severozahodu, deloma pa tudi na Goriškem. Ker nastajajo nevihte, ki jih jugozahodni veter nosi proti osrednjemu in vzhodnemu delu Slovenije, več padavin pričakujejo tudi tam.

Gradaščica preliva bregove, ponoči bi lahko bilo huje.. FOTO: Tanja Jaklič/Delo
Gradaščica preliva bregove, ponoči bi lahko bilo huje.. FOTO: Tanja Jaklič/Delo

Po besedah Janeza Polajnarja so obilne padavine padle na že namočena tla in polne rečne struge. Zato so reke po njegovih besedah bliskovito narasle, zlasti reka Kolpa. V teh urah je Kolpa v srednjem toku dosegla svoj vrh, narašča pa še v spodnjem toku. Tam bo Kolpa naraščala še vso noč, prav tako pa bodo naraščale tudi reke drugod po državi, zlasti na območju osrednje Slovenije. Po Polajnarjevih besedah so se začele razlivati tudi Poljanska Sora, Gradaščica, Ljubljanica in Logaščica. Vse te reke bodo ponoči in v petek dopoldne še naraščale, je še napovedal.

Gradaščica se razliva. FOTO: Tanja Jaklič/Delo
Gradaščica se razliva. FOTO: Tanja Jaklič/Delo

Reke lahko poplavljajo še drugod po državi, zlasti na območjih škofjeloškega in cerkljanskega hribovja, ponekod v okolici ljubljanske kotline, v Zasavju, v porečju Savinje in Dravinje. Zato na območjih širše osrednje, zahodne in deloma jugovzhodne Slovenije na Arsu pričakujejo težave z odvajanjem meteorne vode, ki lahko poplavljajo.

Kot kaže, se bodo reke vrnile v svoje struge v petek in v noči na soboto, do konca tedna pa pričakujejo še poplavljanje Krke in Ljubljanice na območju vsakoletnih poplav, je še dejal Polajnar.

Poplavljene hiše in ceste

V Osilnici Kolpa po besedah županje Alenke Kovač poplavlja na približno enakih območjih, kot je poplavljala pred 10 dnevi. Njen vodostaj se je ponoči močno dvignil, čez dan pa nato nekoliko upadel. Znova je poplavilo od 10 do 15 hiš, cesta Osilnica-Kostel je zaradi poplavljenega cestišča zaprta.

V Kostelu je bil po besedah župana Ivana Črnkoviča ponoči vodostaj Kolpe okoli pol metra višji kot pred 10 dnevi, čez dan pa je nekoliko upadel. Tudi tam Kolpa poplavlja v približno enakem obsegu kot ob zadnjih poplavah. Poplavilo je več cest in hiš, bojijo se, kaj bo prinesla noč, saj še vedno močno dežuje. Edina pozitivno po njegovih besedah je, da hudourniki niso tako močni, kot so bili ob poplavah pred 10 dnevi.

Po podatkih Uprave za zaščito in reševanje je Kolpa danes zjutraj v Prelesju in Kotu v občini Črnomelj poplavila cesto ter ogrožala stanovanjske objekte, gospodarska poslopja, gostinski lokal, osebna vozila ter čolne. Na pomoč so priskočili gasilci iz Starega trga ob Kolpi, ki so črpali vodo iz objektov ter postavili protipoplavne vreče s peskom. Težave so imeli tudi v Učakovcih, Vinici in Ziljah.

V Radovičih v občini Metlika je Kolpa ogrožala stanovanjsko hišo, v naselju Primostek pa gostinske prostore tamkajšnjega kampa. Na pomoč so priskočili gasilci in vojaki, ki so objekte zaščitili s protipoplavnimi vrečami peska. Težave tam je povzročala tudi narasla reka Lahinja.

Zaradi močnega dežja so imeli danes težave v Zagorju ob Savi, kjer je hudourniški plaz v naselju Podkraj v Zagorju ogrožal stanovanjsko hišo. Neurja in meteorna voda so med drugim povzročali težave v Celju, Velenju, Trbovljah, Hrastniku, Šmarju pri Jelšah in Škocjanu.

Voda upada, a ne povsod

Po podatkih Agencije RS za okolje (Arso) Kolpa v zgornjem toku trenutno upada. Poljanska Sora je začela poplavljati v spodnjem toku, v zgornjem toku pa se pretok trenutno zmanjšuje. Gradaščica ima v zgornjem toku ustaljen pretok, v spodnjem toku se povečuje in bo še naraščala. Ljubljanica se razliva na območja običajnih poplav in bo naraščala tudi še ponoči, prav tako njeni pritoki. Ponoči se bodo razlivale tudi manjše reke na Dolenjskem, na območju osrednje Slovenije in na Gorenjskem.

Gradaščica se je ponekod že razlila, pričakovati pa je še naraščanje pretoka. FOTO: Tanja Jaklič/Delo
Gradaščica se je ponekod že razlila, pričakovati pa je še naraščanje pretoka. FOTO: Tanja Jaklič/Delo

Letošnji september je sicer zelo namočen. Na skrajnem severovzhodu države je tako že zapadla povprečna mesečna količina dežja, drugod pa še precej več. Na zahodu in jugu je zapadlo več kot 300 litrov dežja na kvadratni meter, kar je približno dvakratna mesečna količina. Krajevno pa je ponekod zapadlo celo okrog 800 litrov dežja na kvadratni meter, kar so po besedah Hladnik Zakotnike res obilne količine.

Danes in v petek so na območju zahodne, osrednje in južne Slovenije možni dolgotrajni krajevni nalivi. 

Od srede zvečer do danes do 13. ure je v večjem delu države že padlo od 30 do 50 milimetrov, krajevno do okoli sto milimetrov dežja. V prihodnjih 24 urah bo predvsem na severozahodu ter v večjem delu osrednje Slovenije še lahko padlo od 50 do sto milimetrov, krajevno lahko tudi okoli 200 milimetrov dežja. Med 50 in sto milimetri dežja lahko krajevno pade tudi v porečju Kolpe.

image_alt
Zaradi orkana Ian brez elektrike okrog dva milijona ljudi

Pretoki preostalih rek so večinoma srednji, velike pretoke ohranjajo posamezne reke v zahodni in osrednji Sloveniji, reke v Prekmurju imajo majhne pretoke. Zaradi že precej polnih rečnih strug bodo reke hitro dosegle velike pretoke, nekatere med njimi se lahko tudi razlijejo, so zapisali na Agenciji RS za okolje (Arso).

Najbolj bodo narasle reke na Gorenjskem, v osrednji Sloveniji, v porečju Savinje, reke v Podravju in v Slovenskih goricah. Zlasti na teh območjih bodo možna razlivanja rek, ob dolgotrajnih nalivih pa tudi poplavljanja meteornih in zalednih voda. V petek bo večina rek še naraščala, vodnatost rek bo velika. Najbolj bodo narasle reke v južni in jugovzhodni Sloveniji, tudi tam bodo možna razlivanja. Postopno upadanje rek na Arsu pričakujejo šele ob koncu tedna.

Zaradi poplav je popolna zapora cest na relacijah Petrina–Osilnica, Grgelj–Fara, Vinica–Učakovci, Kot–Sodevci in Kot–Grgelj. Zaprt je tudi mejni prehod Sodevci, poroča prometnoinformacijski center.

Danes bo povišana gladina morja. Ob dopoldanski plimi okoli 12. ure se lahko morje za krajši čas razlije po nižjih delih obale.

Zemeljski plazovi se bodo lahko pojavljali tudi v preostalih predelih Slovenije. Verjetnost tega se bo povečevala sorazmerno s količino padavin. Prebivalci naj bodo pozorni na spremembe na tleh, objektih in pobočjih. Še posebej naj bodo pozorni na pojavljanje svežih razpok, posedanje in zdrse zemljine ter na površinsko zastajanje vode. Kdor opazi spremembe na tleh ali objektih oziroma sprožitev plazu, naj pokliče na številko 112.

Zaradi močnih nalivov je ponekod oviran promet. FOTO: Jure Eržen/Delo
Zaradi močnih nalivov je ponekod oviran promet. FOTO: Jure Eržen/Delo

Napoved za prihodnje dni

Danes bo večinoma oblačno z močnejšimi padavinami, pojavljale se bodo tudi nevihte. Manj dežja bo ob morju, kjer bo pihal okrepljen jugo. Ponekod v notranjosti bo zapihal severovzhodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 11 do 14, na jugu od 16 do 22 stopinj Celzija, napovedujejo na Arsu.

V petek bo oblačno in deževno, pojavljale se bodo nevihte z nalivi, ki bodo verjetnejše na zahodu Slovenije. Manj dežja bo na severovzhodu. Ob morju bo še pihal šibak do zmeren jugo. Jutranje temperature bodo od 7 do 12, na Primorskem okoli 14, najvišje dnevne od 12 do 19, ob morju do 21 stopinj Celzija.

Do sobote zjutraj bo dež večinoma ponehal. V soboto se bo delno razjasnilo. Več oblačnosti bo ostalo v hribovitih krajih na zahodu, kjer bo občasno še rahlo deževalo. Zapihal bo jugozahodnik. Topleje bo.

V nedeljo kaže na delno sončno in toplo vreme z jutranjo meglo po nižinah.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine