Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Nabrežja ob reki v vzhodni Ljubljani so vse lepša

Vzdolž parka Muste so nastali nov prostor za sproščanje, sprehajališče in tudi nova mestna plaža
Lepo urejena brežina na vzhodu Ljubljane. Foto Mol
Lepo urejena brežina na vzhodu Ljubljane. Foto Mol
13. 12. 2018 | 10:00
2:52
Med Novimi Fužinami in Štepanjskim naseljem so aprila odprli Družinski park Muste, eno večjih zelenih pridobitev v Ljubljani. Park povezuje naselji na nasprotnih nabrežjih Ljubljanice, Nove Fužine in Štepanjsko naselje.

Čez reko se tam pne tudi nov doživljajski most.Idejno zasnovo parka so v Mestni občini Ljubljana pripravili pred štirimi leti, urejati pa so ga začeli lani. V parku je igrišče z igrali za različno stare otroke, posebej veselί, da tudi za gibalno ovirane otroke. Na severni strani je urbani javni sadovnjak, sicer že četrti v mestu, v katerem je zasajenih 64 sadnih dreves. Sadje, ki bo tu zraslo, pa bo namenjeno vsem obiskovalcem parka.

V bližini je v obliki drevoreda zasajenih še 14 primernih dreves. V sklopu parka je urejeno parkirišče za potrebe gibalno oviranih, ki je z igriščem povezano s potko.Zdaj so po vzpostavitvi družinskega parka z igrali in sadovnjakom na Mestni občini Ljubljana vzdolž parka uredili še levi breg Ljubljanice. Tam je drevored s sprehajališčem, pa tudi s klopmi in ležalniki. Nov javni prostor, ki ga dopolnjuje tudi zanimiva plaža, je včeraj svečano odprl ljubljanski župan Zoran Janković.

Tako je po besedah vodje oddelka za varstvo okolja na Mestni občini Ljubljana Nataše Jazbinšek Seršen mesto dobilo lep in kakovosten javni prostor ob reki; ob vodi pa se Ljubljančani radi zadržujejo že od nekdaj.Zdaj se na novo urejeno območje ob Ljubljanici razteza od začetka družinskega parka Muste do mostu za pešce preko reke.

Za urejanje povezovalnih poti je bilo položenih več kot 2000 tlakovcev. Postavili so tudi betonske klopi, zasadili nov drevored, uredili zelenico, še prej pa počistili območje. Tako se je odprl lep pogled na Ljubljanico.

Tako kot so ležalne ploščadi že nameščene na Plaži Sava v bližini Črnuškega mostu, so plažo uredili tudi na prodnatem delu nabrežja ob Ljubljanici. »Pokazalo se je, da si ljudje zelo želijo takšnih prostorov ob vodi. Postavili smo devet posebnih betonskih ploščadi, ki jih voda tudi v primeru, ko je njen nivo zelo visok, ne more odnesti,« je pojasnila Nataša Jazbinšek Seršen.

Vendar pa kljub temu, že drugemu dejanju urejanja v vzhodnem delu Ljubljane, s projektom ureditve parka Muste še niso končali. Mesto ima v načrtu še vrtičkarsko območje in nove sprehajalne poti. Tudi ta dva dela parka bo do leta 2021 povezal nov doživljajski most.
 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine