Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Na tržiški osnovni šoli po junijskem požaru še traja sanacija

Pouk bo zato potekal po prilagojenem programu. Obnovili bodo vseh 12 poškodovanih učilnic.
Požar, ki je 5. junija izbruhnil na sončni elektrarni na strehi šole, je uničil ostrešje, šest učilnic in električno napeljavo. FOTO: Dejan Javornik
Požar, ki je 5. junija izbruhnil na sončni elektrarni na strehi šole, je uničil ostrešje, šest učilnic in električno napeljavo. FOTO: Dejan Javornik
STA
27. 8. 2024 | 09:31
27. 8. 2024 | 10:53
4:04

Sanacija Osnovne šole Bistrica pri Tržiču, ki jo je v začetku junija prizadel požar, je ob bližajočem se novem šolskem letu v polnem teku. Tržiška občina je s prerazporeditvijo sredstev zagotovila denar za obnovo, ki pa ne bo končana do začetka pouka, temveč predvidoma en mesec kasneje, zato bo treba pouk prilagoditi.

Požar, ki je izbruhnil na sončni elektrarni na strehi šole, je 5. junija uničil ostrešje, šest učilnic in električno napeljavo. Do konca šolskega leta je pouk potekal po prilagojenem programu in v različnih prostorih šole. Na občini pa so se takoj lotili priprave dokumentacije za sanacijo, saj je bilo jasno, da jo bo težko izvesti do začetka novega šolskega leta.

Obnovili bodo vseh 12 učilnic

Kot je za STA povedal tržiški župan Peter Miklič, jim je uspelo ekspresno hitro izpeljati javno naročilo in pridobiti izvajalca del. Nekaj težav je bilo z naročanjem in dobavo materiala, predvsem kritine in talnih zaključnih slojev, ki se običajno naročajo pol leta pred deli.

Poleg tega so se odločili, da ne bodo opravili le najbolj nujne sanacije, torej ostrešja, električne napeljave in šestih najbolj uničenih učilnic, temveč bodo obnovili vseh 12 poškodovanih učilnic. »Priložnost je, da izvedemo celovito sanacijo,« je poudaril župan.

Na streho šolskega poslopja se bo vrnila tudi sončna elektrarna, čeprav je bila izvor požara. FOTO: Dejan Javornik
Na streho šolskega poslopja se bo vrnila tudi sončna elektrarna, čeprav je bila izvor požara. FOTO: Dejan Javornik

Pri tem je bilo jasno, da dela do začetka novega šolskega leta ne bodo končana, upajo pa, da bodo zaključena do konca septembra. Kot je pojasnil Miklič, so se skupaj z vodstvom šole strinjali, da je smiselno en mesec potrpeti in imeti potem celovito prenovljen trakt.

Pouk po prilagojenem urniku

V tem času bo pouk potekal po prilagojenem urniku. Zaradi prenove so namreč zaprte učilnice predmetne stopnje. Zaprt je tudi vhod na predmetno stopnjo, učenci pa vstopajo skozi glavni vhod. Četrtošolci in petošolci bodo imeli nadomestne učilnice v prostorih bistriške krajevne skupnosti in tamkajšnjem gasilskem domu.

Občina je v proračunu s prerazporeditvami za sanacijo zagotovila 900.000 evrov. Kaže, da naj bi približno toliko znašal tudi končni račun. Jasno je, da zavarovalnica celotne vrednosti sanacije ne bo povrnila, pa tudi na pomoč države občina ne more računati.

Na streho šolskega poslopja se bo vrnila tudi sončna elektrarna, čeprav je bila izvor požara. Elektrarna na strehi deluje vse od leta 2012, pogodba z zasebnim investitorjem za služnostno pravico pa velja še 12 let, in če bi občina od nje odstopila, bi se lahko zapletlo s tožbami in sanacija šole bi se ustavila, je pojasnil župan.

»Poleg tega ne moremo zaradi tega dogodka zdaj reči, da na strehah na splošno ne bo več sončnih elektrarn,« je opozoril župan. Po njegovih besedah bo sončna elektrarna na uničenem delu strehe šole izvedena drugače, in sicer tako, kot je na preostalem delu strehe, kjer so jo že zamenjali.

»Jasnega odgovora, zakaj je nastal požar, še nimamo. Je bila pa v delu, kjer je zagorelo,  tudi kritina, pod katero sta bila les in izolacija. Zdaj bo narejeno tako, da bo vmes kovinska streha in šele na njej sončna elektrarna,« je pojasnil župan, ki pričakuje, da bo tako šola požarno varnejša.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine