Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Na psihiatrični kliniki sum neprimernega ravnanja zaposlenega

Klinika zbira informacije za nadaljnje ukrepe, zato o podrobnostih incidenta še ne morejo govoriti.
Ljubljanska psihiatrična klinika je že dlje časa tarča očitkov o nasilju nad pacienti. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Ljubljanska psihiatrična klinika je že dlje časa tarča očitkov o nasilju nad pacienti. FOTO: Voranc Vogel/Delo
STA
16. 2. 2024 | 13:45
16. 2. 2024 | 14:43
2:28

Na Univerzitetni psihiatrični kliniki Ljubljana je bil zaposleni v zdravstveni negi pred kratkim osumljen neprimernega ravnanja. Klinika zbira informacije za nadaljnje ukrepe, zato o podrobnostih incidenta še ne morejo govoriti, so sporočili za STA.

image_alt
Želodec odstranili napačnemu pacientu

Dodali so, da ima psihiatrična klinika ničelno toleranco do nasilja. Ob podanih sumih o domnevnih neprimernih, nasilnih ali drugih nepravilnih ravnanjih izvede strokovni nadzor oziroma nemudoma ukrepa v skladu s protokoli in v okviru svojih pristojnosti. V primeru suma kaznivega dejanja vso dokumentacijo posredujejo tudi pristojnim organom pregona, je v pisni izjavi zatrdil generalni direktor klinike Bojan Zalar.

Ljubljanska psihiatrična klinika je že dlje časa tarča očitkov o nasilju nad pacienti, o katerih je konec maja poročal portal N1. Po pogovorih s pacienti, njihovimi svojci, več zaposlenimi, nekdanjimi zaposlenimi in drugimi so na portalu zapisali, da jim je več sogovornikov potrdilo, da so bili žrtve nasilja ali da so bili nasilju priča. Vodstvo klinike je navedbe zavrnilo.

Po objavi v medijih je policija sprožila kriminalistično preiskavo. Po poročanju časnika Svet24 jo je tudi končala in podala eno kazensko ovadbo zaradi povzročitve lažje poškodbe. Po pisanju častnika je ministrstvo za zdravje policiji izročilo 23 pričevanj o domnevnem nasilju na psihiatrični kliniki, dejanskih prijav policiji o nasilnih dogodkih, ki naj bi jih nad pacienti storili zaposleni, pa je bilo pet.

Urad za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu ministrstva za zdravje pa je zaradi očitkov uvedel sistemski nadzor nad kliniko. Po poročanju N1 ta poteka že devet mesecev, komisija za sistemski nadzor pa je v teh dneh ostala brez predsednice. Po informacijah portala so v minulih mesecih odstopili še trije člani te komisije.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine