Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Kupec iz Italije za hlod odštel 48 tisočakov

Lastnik najdražjega hloda letos ni zasebnik, temveč državno podjetje Slovenski državni gozdovi.
Največjo količino lesa je tokrat kupil slovenski kupec, ki ga bo predelal doma. FOTO: Leon Vidic/Delo
Največjo količino lesa je tokrat kupil slovenski kupec, ki ga bo predelal doma. FOTO: Leon Vidic/Delo
18. 2. 2022 | 08:00
18. 2. 2022 | 11:32
4:58

Na 16. dražbi najboljše slovenske hlodovine je bil postavljen nov cenovni rekord; italijanski proizvajalec furnirja je za hlod gorskega javorja, ki so ga Slovenski državni gozdovi (SiDG) na Koroško pripeljali iz Kočevskega Roga, odštel nekaj manj kot 48.000 evrov, kar je rekord pri prodaji vrednejše hlodovine v državi.

»To je cena, ki nas je vse presenetila in je nihče ni pričakoval,« je ob zaključku dražbe v Slovenj Gradcu izjavil Robert Tomazin, direktor SiDG. Družba na dražbi sodeluje zadnja štiri leta, a so letos nanjo pripeljali največ lesa doslej. »Skupaj so kupci za 97,60 kubičnega metra sortimentov iz državnih gozdov ponudili 120.000 evrov. Povprečna cena je znašala 1.234,98 evra za kubični meter,« so povedali v SiDG. 

Družba SiDG se je lani prvič organizirala tudi svojo dražbo, pripravljajo pa že drugo. Potekala bo na treh lokacijah; v Kočevski Reki, Limbušu pri Mariboru in Straži pri Novem mestu. »Za SiDG bo to prva spletna dražba, saj bodo kupci ponudbe za posamezne sklope oddajali zgolj elektronsko. Dražba se bo končala 8. marca 2022,« so pojasnili. 

Na dražbi je bilo naprodaj 6354 hlodov. FOTO: Leon Vidic/Delo
Na dražbi je bilo naprodaj 6354 hlodov. FOTO: Leon Vidic/Delo

Bojijo se avstrijskega scenarija

S svojim početjem so vzbudili precej nejevolje pri organizatorjih dražbe na Koroškem, pa tudi v delu strokovne javnosti, ki se boji avstrijskega scenarija. Zaradi poplave regijskih dražb je lesa vrhunske kakovosti v Avstriji zmanjkalo v nekaj letih in dražbe so ugasnile. 

Tomazin je pojasnil, da se je SiDG za organizacijo lastnih dražb odločil kot dober gospodar državnih gozdov. Dražbe bo organiziral dva- do trikrat na leto, nanje pa povabil tudi lastnike iz zasebnih gozdov. »Če se bo to zgodilo, bo to privedlo do drobljenja licitacij, povzročena bo velika škoda,« ocenjuje Jože Jeromel iz Društva lastnikov gozdov Mislinjske doline. 

Zmagovalni hlod.  FOTO: Leon Vidic/Delo
Zmagovalni hlod.  FOTO: Leon Vidic/Delo

Zadružna zveza Slovenije: SiDG naj se drži svojega dela

Napoved SiDG, da bo odkupovala tudi les iz zasebnih gozdov, je vznemirila slovenske zadruge. Robert Kozinc, predsednik odbora za gozdarstvo pri Zadružni zvezi Slovenije: »Mnenje odbora je, da ne gre za lojalno konkurenco, saj je SiDG monopolist na slovenskem lesnem trgu. Naj SiDG raje opravlja delo, za katero je bil ustanovljen in zaradi katerega ima na terenu veliko težav.«

Po podatkih Zadružne zveze Slovenije se v zasebnih gozdovih na leto poseka okoli štiri milijone kubičnih metrov lesa. »Zadruge odkupimo le 150.000 kubičnih metrov, vse drugo prodajo večinoma mešetarji z lesom,« pravi Kozinc in doda, da želijo zadruge povečati količine odkupljene hlodovine.

Minister Jože Podgoršek in prvi mož SiDG Robert Tomazin ob zmagovalcu, za katerega bo kupec po razrezu v furnir iztržil okoli 150.000 evrov. FOTO: Leon Vidic/Delo
Minister Jože Podgoršek in prvi mož SiDG Robert Tomazin ob zmagovalcu, za katerega bo kupec po razrezu v furnir iztržil okoli 150.000 evrov. FOTO: Leon Vidic/Delo

Kozinc je zelo kritičen tudi do vzpostavljanja lesnih centrov po državi. »Denar, ki ga namerava SiDG porabiti za lesne centre, naj raje dajo žagarjem. Večinoma gre za manjša podjetja, raztresena po vsej Sloveniji, ki bodo po vzpostavitvi lesnih centrov od SiDG dobila še manj lesa.«

Dražbo v Slovenj Gradcu že šestnajst let organizirajo Društvo lastnikov gozdov Mislinjske doline, Zveza lastnikov gozdov Slovenije in Zavod za gozdove Slovenije. Letos je na njej sodelovalo 836 lastnikov, ki so 56 kupcem ponudili v nakup 6354 hlodov. 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine