Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Ruska vohuna priznala krivdo

Kazni verjetno ne bosta prestajala v Sloveniji, lahko bi bila del večje izmenjave zapornikov, ki bi vključevala tudi ameriškega novinarja Evana Gershkovicha.
Pričakovati je, da bo v izmenjavo vključen tudi ameriški novinar Wall Street Journala Evan Gershkovich, ki je bil sredi meseca obsojen na 16 let zapora. FOTO: Dmitry Chasovitin/Reuters
Pričakovati je, da bo v izmenjavo vključen tudi ameriški novinar Wall Street Journala Evan Gershkovich, ki je bil sredi meseca obsojen na 16 let zapora. FOTO: Dmitry Chasovitin/Reuters
STA, K. S.
31. 7. 2024 | 14:10
31. 7. 2024 | 15:28
3:55

Domnevna ruska vohuna, ki so ju decembra 2022 priprli v Sloveniji, sta v tajnem sojenju pred okrožnim sodiščem v Ljubljani priznala krivdo, je poročal portal N1. Domnevna vohuna kazni najverjetneje ne bosta prestajala v Sloveniji in bi lahko bila del večje izmenjave zapornikov, ki bi vključevala tudi ameriškega novinarja Evana Gershkovicha.

»Sodišče je na podlagi sprejetega sporazuma o priznanju krivde izreklo sodbo, s katero je vsakemu od njiju zaradi kaznivega dejanja vohunstva določilo kazen enega leta in pet mesecev zapora, za kaznivo dejanje overitve lažne vsebine pa določilo vsakemu kazen treh mesecev zapora in izreklo enotno kazen, vsakemu obtoženemu po eno leto in sedem mesecev zapora ter stransko kazen izgona tujca iz države za čas pet let. V enotno izrečeno kazen je vštet tudi čas pridržanja in čas, ki sta ga prestala v priporu. Poleg tega je sodišče tudi odločilo, da se obtoženima izreče varnostni ukrep odvzema predmetov, ki so bili uporabljeni in namenjeni za kaznivo dejanje, prav tako jima je bila odvzeta gotovina, ki je bila pridobljena s kaznivim dejanjem ali zaradi njega,« so za časnik Večer pojasnili na sodišču.

Kot navaja N1, ruska vohuna kazni najverjetneje ne bosta prestajala v Sloveniji. Ob tem portal dodaja, da sta domnevna ruska vohuna del večje izmenjave zapornikov, ki naj bi v prihodnjih urah stekla med Rusijo, ZDA, Nemčijo in Belorusijo.

V izmenjavo naj bi bil med drugim vključen pripadnik ruske tajne služne FSB Vadim Krasikov, ki v Nemčiji prestaja dosmrtno zaporno kazen zaradi umora čečenskega poveljnika v Berlinu leta 2019.

Pritisk na vključitev Krasikova v izmenjavo naj bi izvajala predvsem Belorusija, kjer je bil konec junija na smrtno kazen zaradi sodelovanja v ekstremistični skupini in terorizma obsojen nemški državljan Rico Krieger. Tudi on bi lahko bil del izmenjave.

Pričakovati je, da bo v izmenjavo vključen še ameriški novinar Wall Street Journala Evan Gershkovich, ki je bil sredi meseca obsojen na 16 let zapora, dodaja N1.

Ker Slovenija v Rusiji nima zapornika, ki bi ga lahko zamenjala za ruska vohuna, z Rusijo tudi ne more izpeljati izmenjave zapornikov. Prijeta ruska vohuna lahko sicer Rusiji izroči, Moskva pa bi nato v zameno za njiju drugim zahodnim državam izročila njihove priprte državljane.

Domnevna ruska vohuna so kriminalisti v Sloveniji priprli že v začetku decembra. Moški in ženska naj bi bila v partnerski zvezi, imata dva otroka in argentinsko državljanstvo. Predstavljala sta se kot Maria Rosa Mayer Munoz in Ludwig Gisch, dejansko pa sta Ana Valerevna Dulceva in Artem Viktorovič Dulcev, elitna agenta ruske obveščevalne službe SVR, je junija ob sklicevanju na slovenske in zahodne obveščevalne uradnike poročal časnik Wall Street Journal.

Po navedbah časnika je bila tarča njunega vohunjenja v Sloveniji Agencije EU za sodelovanje energetskih regulatorjev (Acer) s sedežem v Ljubljani nedaleč od njune hiše. Slovenijo pa sta uporabljala kot bazo za potovanja v Italijo, Hrvaško in drugod po Evropi za stike z drugimi obveščevalci, ki sta jim prenašala ukaze iz Moskve.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine