Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Morebitne predčasne volitve aprila ali maja

Direktor Državne volilne komisije Dušan Vučko pravi, da je komisija v dobri kondiciji in pripravljena na morebitne predčasne volitve.
FOTO: Arhiv Dela 
FOTO: Arhiv Dela 
27. 1. 2020 | 12:16
27. 1. 2020 | 19:45
2:41
Kandidata za mandatarja lahko predlaga predsednik države, poslanske skupine ali najmanj deset poslancev.

Ko je marca leta 2018 odstopil takratni predsednik vlade Miro Cerar, se predsednik države Borut Pahor ni odločil za to, da bi predlagal novega kandidata za mandatarja. Cerar je odstopil le nekaj mesecev pred volitvami, zato se je Pahor takrat odločil, da je primerneje razpisati predčasne parlamentarne volitve.



Dušan Vučko. FOTO: Jure Eržen/Delo
Dušan Vučko. FOTO: Jure Eržen/Delo
Po odstopu premiera Marjana Šarca direktor Državne volilne komisije Dušan Vučko pravi, da je komisija v dobri kondiciji in pripravljena na morebitne predčasne volitve, saj imajo z njimi, glede na to, da bi bile že tretje, veliko izkušenj.

Kot je dejal, se bodo njihove službe že danes lotile priprave aktov, potrebnih za izpeljavo predčasnih volitev, vse pa bo najprej odvisno od predsednika države Boruta Pahorja. Ta lahko po posvetovanjih z vodji poslanskih skupin v 30 dneh (rok je z dogovorom mogoče tudi skrajšati) državnemu zboru (DZ) predloži novega kandidata za mandatarja. Če predlagani ne dobi potrebne večine glasov, lahko predsednik v 14 dneh predlaga istega ali novega kandidata, tega pa lahko predlagajo tudi poslanske skupine ali najmanj deset poslancev.

Če predsednik ugotovi, da ni nobenega primernega kandidata oziroma noben ni izvoljen v parlamentu, predsednik republike razpusti parlament ter razpiše predčasne volitve, razen če DZ v 48. urah z večino opredeljenih glasov navzočih poslancev ne sklene izvesti ponovnih volitev predsednika vlade, kjer za izvolitev zadošča večina opredeljenih glasov navzočih poslancev. Če poslanci tega ne storijo oziroma tudi na teh volitvah nobeden od kandidatov ne dobi potrebne večine glasov, predsednik republike razpusti parlament in razpiše predčasne volitve. Te morajo biti izpeljane najkasneje v 60 dneh, in ne prej kot v 45 po sprejetju odločitve. Po Vučkovih besedah to pomeni, da bi predčasne volitve lahko imeli v aprila ali maja.

INFOGRAFIKA: Delo
INFOGRAFIKA: Delo

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine