Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Zakaj Šarec ni nikomur nič povedal? »Ker sem resen politik in nikomur ne razlagam«

Po odstopu Marjana Šarca se vrstijo politični odzivi.
Marjan Šarec FOTO: Reuters
Marjan Šarec FOTO: Reuters
Suzana Kos, Neda Došenović
27. 1. 2020 | 10:36
27. 1. 2020 | 19:46
6:12
Dan se je začel pestro. Najprej je odstop ponudil minister za finance Andrej Bertoncelj, nato pa je pred novinarje stopil predsednik vlade Marjan Šarec in slutiti je bilo, da Bertoncelj ni edini, ki odstopa. Šarec je po dolgem uvodu vendarle sporočil, da se s takšno vlado ne da delati. Dodal je, da se je s predsednikom stranke SMC Zdravkom Počivalškom že pogovarjal o možnosti, da bi na predčasnih volitvah kandidirali skupaj. 

Počivalšek je v kratki izjavi za novinarje, zbrane v DZ, nato dejal, da so pripravljeni na vse opcije, da pa v tem trenutku ne vidijo potrebe, da bi zaradi Šarčevega odstopa morali imeti nove volitve. Po njegovem mnenju je bilo volitev preveč, imamo pa stabilno situacijo, ki bi jo lahko izkoristili za naprej. Dodal je, da je slutil, da se bo nekaj takega zgodilo, glede na vse to, kar se je v zadnjem času dogajalo. Glede ugibanj, ali se bo oblikovala desnosredinska vlada, je Počivalšek povedal: »Mi ne mislimo iti ne levo, ne desno, ne nazaj, ampak naprej.« Ali bi bil pripravljen postati mandatar? »Vse opcije so odprte.«

Izjava Zdravka Počivalška:




Predsednik SD Dejan Židan je komentiral, da so glede na razpad ekipe LMŠ Šarčevo potezo pričakovali. »Najlažje je oditi in pustiti pomembne projekte nedokončane,« je komentiral. Medtem ko je Počivalšek na vprašanje, kdaj so v SMC izvedeli za Šarčev odstop, komentiral le, da so bili obveščeni pravočasno, pa je bil Židan jasen: »Kakor običajno nismo bili obveščeni, bili smo obveščeni prek medijev.« 

Izjava Dejana Židana:


Tudi v Desusu in SAB niso bili vnaprej obveščeni o odstopu. Zmago Jelinčič (SNS) je komentiral, da te poteze ni nihče pričakoval. 

Marjan Šarec računa na sodelovanje z Zdravkom Počivalškom. FOTO: Leon Vidic/Delo
Marjan Šarec računa na sodelovanje z Zdravkom Počivalškom. FOTO: Leon Vidic/Delo


Izjava Marjana Šarca:
 


 

Pripravljeni na predčasne volitve


Prvak največje opozicijske stranke Janez Janša je dejal, da odstop v SDS toplo pozdravljajo. Daleč najbolj verjetne so predčasne volitve, meni. »S tem je pred nami tudi neki čas, ko se bo politika ukvarjala sama s sabo in z volivci,« je dejal Janša in dodal, da v njihovi poslanski skupini predlagajo, da ta čas ni popolnoma izgubljen. Vabijo na pogovore, da bi v tem času do verjetnih volitev, ki bi bile tam nekje do druge polovice aprila, sprejeli nekaj nujno potrebnih zakonov, »ki jih Slovenija čaka že leta ali pa desetletja«. 

Izjava Janeza Janše:

 

 

Da prebivalci upravičeno pričakujejo, da se bo vlada ukvarjala z izzivi, ki so za državo ključni, je komentiral Luka Mesec (Levica). »Ta koalicija ni imela nobenega smisla, ukvarjala se je samo še z medsebojnim komolčenjem in kadrovskim kupčkanjem,« je komentiral. Dodal je, da je prav, da je premier Šarec s svojim odstopom ponudil priložnost predčasnim volitvam, na katerih se lahko oblikuje koalicija, ki bo ključne izzive prihodnosti, od pokojnin do razvojnega zelenega preboja, zmožna ne le napisati, ampak predvsem izvesti. 

Za predčasne volitve so tudi v NSi. Matej Tonin je komentiral, da je dejansko najbolje oditi na volitve, saj bi to vse skupaj postavilo na točko nič. 

INFOGRAFIKA: Delo
INFOGRAFIKA: Delo



 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine