Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Miro Cerar: Napovedani odhod je moja odločitev

Zdravko Počivalšek, ki se omenja kot morebitni Cerarjev naslednik, ni jasno odgovoril na vprašanje, ali je pripravljen prevzeti vodenje stranke. Miro Cerar pa je na ugibanja, ali bo evropski komisar odgovoril, da koalicija o tem še ni razpravljala.
»Ugibanja niso na mestu in so lahko škodljiva,« je dejal Cerar. FOTO: Blaž Samec/Delo
»Ugibanja niso na mestu in so lahko škodljiva,« je dejal Cerar. FOTO: Blaž Samec/Delo
5. 6. 2019 | 13:09
5. 6. 2019 | 15:50
3:36
Miro Cerar je v krajši izjavi pojasnil, da je napovedani odhod z mesta predsednika stranke SMC njegova odločitev, čeprav je bilo pred tem zaradi slabe podpore slišati več pomislekov glede njegovega nadaljnjega vodenja. Glede ugibanj, da bi lahko postal evropski komisar prav on, pa je odvrnil, da se koalicija o evropskih komisarjih še ni pogovarjala in da bo na koncu predlog podal predsednik vlade. »Ugibanja niso na mestu in so lahko škodljiva,« je povedal Cerar in dodal, da je odločitev sprejel predvsem zato, da omogoči, da bo potreben proces prenove stranke potekal čim bolj neobremenjeno.

Da komisar še ni izbran, je povedal tudi premier Marjan Šarec in dodal, da si želijo izbrati predvsem enega kandidata, da ne bi bili priča dogajanju izpred petih let, ko je vlada predlagala kar tri kandidate, in sicer Tanjo Fajon, Karla Erjavca in Alenko Bratušek. Še vedno pa obstaja tudi možnost, da bi iz Bruslja prišla pobuda, da vsaka država predlaga žensko kandidatko in moškega kandidata. »Kandidata bi želeli izbrati predvsem tako, da ne bo zapletov in da bo imel podporo,« je še dejal Šarec, ki dogajanja v SMC z besedami, da gre za »suvereno stranko«, ni hotel komentirati.



Napovedani jesenski odhod Mira Cerarja z vrha SMC je po njegovih besedah tudi plod premisleka po evropskih volitvah, na katerih je SMC dosegla le pičlih 1,6 odstotka glasov. »Mislim, da je potrebno, da stranka zadiha z novimi pljuči,« je dejal Cerar in napovedal, da ji bo kot njen član še naprej stal ob strani in ji tudi v tem procesu, če bo treba, pomagal. SMC je po njegovih trditvah enotna, deluje povezano, takšni pa nameravajo tudi ostati.

Rešitev za SMC bi lahko predstavljalo tudi tesnejše sodelovanje liberalnih strank, za katero se je v ponedeljek zavzel tudi Marjan Šarec. Danes pa je Cerar spomnil, da je bil sam tisti, ki je že pred volitvami govoril o tem, da bi morale liberalne stranke tesneje sodelovati, a na partnerski podlagi. »Povezovanje pomeni, da sodelujemo in da ugotovimo, da imamo enake cilje. Potem pa se iz tega lahko kaj razvije. Ne bi pa mogel govoriti, kako se bo to odvijalo,« pa odgovarja prvak LMŠ Marjan Šarec.

Zdravko Počivalšek, ki se poleg vodje poslanske skupine Igorja Zorčiča omenja kot morebitni Cerarjev naslednik, ni jasno odgovoril na vprašanje, ali je pripravljen prevzeti vodenje stranke, je pa podprl povezovanje liberalnih strank. »O tem, kaj se bo dogajalo naprej, bodo odločali organi stranke, sam pa sem bil vedno privrženec združevanja in sodelovanja, kar zagovarjam na gospodarskem področju kot tudi na našem razdrobljenem političnem področju,« je še povedal Počivalšek.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine