Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Izbrani ruski diplomati bodo morali zapustiti Slovenijo

Število članov ruske diplomatske misije se zmanjšuje z 41 na osem, kolikor je članov diplomatske misije Slovenije v Moskvi.
Številni ruski diplomati bodo morali zapustiti Slovenijo. FOTO: Lisi Niesner/Reuters
Številni ruski diplomati bodo morali zapustiti Slovenijo. FOTO: Lisi Niesner/Reuters
M. B.
5. 4. 2022 | 15:43
5. 4. 2022 | 20:33
4:05

Ministrstvo za zunanje zadeve (MZZ) je včeraj poklicalo na zagovor veleposlanika Ruske federacije Timurja Ejvazova ter izrazilo zgroženost ob domnevnih pobojih ukrajinskih civilistov v Buči in drugih ukrajinskih mestih, od koder se je umaknila ruska vojska. »Slovenija bo s partnericami in zaveznicami v sodelovanju z mednarodnim kazenskim sodiščem naredila vse, da bodo storilci odgovarjali za te grozljive zločine,« so sporočili z ministrstva. Ministrstvo je glede dogajanja v Ukrajini in Rusiji na posvet poklicalo tudi slovenskega veleposlanika v Ruski federaciji Branka Rakovca.

Ministrstvo je ruskega veleposlanika hkrati obvestilo o odločitvi za zmanjšanje števila diplomatskega in administrativno-tehničnega osebja ruskega veleposlaništva. Slovenija se je namreč odločila, da bo število članov ruske diplomatske misije uskladila s številom članov diplomatske misije Slovenije v Moskvi.

image_alt
Ruski center bo moral zapreti vrata, njegov vodja pa zapustiti državo

Po javno dostopnih podatkih je pri nas 23 ruskih diplomatov in 18 administrativno-tehničnih delavcev, ki imajo prav tako diplomatski status, medtem ko je v Rusiji osem slovenskih diplomatov. Da bo Slovenijo moralo zapustiti 33 ruskih diplomatov in uslužbencev veleposlaništva, so potrdili tudi naši neuradni viri.

Izgon diplomatov je sicer termin, rezerviran za primer, ko je neki tuji diplomat označen za nezaželenega oziroma persono non grata. Osebo, ki jo doleti izgon, določi država, hkrati jo mora ta zapustiti v roku 72 ur. V primerih izenačenju števila diplomatov na predstavništvih obeh držav, pa veleposlaništvo samo izbere osebe, ki morajo zapustiti državo, čas, v katerem morajo oditi, pa ni izrecno določen. Slovenija je dala ruskih diplomatom deset dni časa, da zapustijo državo, hkrati naj bi jim po naših informacijah izročila tudi izrecni seznam ljudi, ki naj zapustiti Slovenijo.

image_alt
Tudi Francija in Nemčija izganjata ruske diplomate

Dušan Olaj, lastnik in direktor družbe Duol, ki veliko posluje tako v Rusiji kot v Ukrajini in obe državi odlično pozna, ni navdušen nad izgonom diplomatov. »S tem vojne ne bomo skrajšali, kot je nismo podaljšali, preden smo jih izgnali. Nič nimam proti usklajeni akciji evropskih držav, ki lahko vodijo k miru. Bojim pa se, da je takšna odločitev jasno sporočilo Rusiji. Enkrat se bo vojna morala končati in takrat bomo morali vzpostaviti dobre odnose tudi z Rusijo. Če že moramo posegati v te odnose, bi bilo pametno to početi tako, da bo čez čas te odnose čim lažje znova vzpostaviti,« je za Delo dejal Olaj.

Poboj civilistov v Ukrajini

Po domnevnem ruskem poboju civilistov v ukrajinskem mestu Buča so države članice EU v dveh dneh izgnale 135 ruskih diplomatov. Ruski namestnik ministra za zunanje zadeve Aleksander Gruško je napovedal, da bo Rusija na izgone odgovorila s povračilnimi ukrepi.

Ruske diplomate so izgnale Danska, Estonija, Francija, Italija, Latvija, Litva, Nemčija, Španija in Švedska. Od začetka ruskega napada na Ukrajino so države članice EU skupno izgnale 245 ruskih diplomatov. So pa ostale države ruske diplomate izgnale formalno, Slovenija pa se je odločila za zmanjšanje diplomatske misije, kar je formalno milejši ukrep, čeprav dejansko z enakimi posledicami.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine