Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Minister Dikaučič v nov razpis, tožilci ga označujejo za farso

Državnotožilski svet tako vladni sklep o neizbiri, kot tudi novi poziv k vložitvi kandidatur za evropska delegirana tožilca označuje kot nezakonit.
V tožilskem društvu pričakujejo, da bosta kolega - kandidata za delegirana tožilca&nbsp;Matej Oštir<strong>&nbsp;</strong>&nbsp;in Tanja Frank Eler - vložila tožbo, dopuščajo tudi, da bo treba iti vse do ustavnega sodišča. FOTO: Matej Družnik/Delo
V tožilskem društvu pričakujejo, da bosta kolega - kandidata za delegirana tožilca&nbsp;Matej Oštir<strong>&nbsp;</strong>&nbsp;in Tanja Frank Eler - vložila tožbo, dopuščajo tudi, da bo treba iti vse do ustavnega sodišča. FOTO: Matej Družnik/Delo
Su. K.
9. 7. 2021 | 10:21
9. 7. 2021 | 17:12
4:18
Pravosodno ministrstvo je danes v uradnem listu objavilo nov poziv za izbor kandidatov dva za slovenska člana evropskega javnega tožilstva. »To je popolna farsa,« komentira Mirjam Kline, nekdanja predsednica društva tožilcev, zdaj članica izvršilnega odbora.

Izbrana evropska delegirana tožilca Tanja Frank Eler in Matej Oštir sta sicer dobila obvestilo, da nista bila izbrana, a to obvestilo po naših informacijah ne vsebuje nobenega pravnega pouka. »Vlada jima je s to potezo preprečila, da bi vložila tožbo zaradi molka organa, hkrati pa gre ministrstvo za pravosodje v nov razpis, za katerega je mogoče ugibati, da ne bo uspešen. Že na prvega so se prijavili le trije tožilci, po tem, kar se dogaja zdaj s postopkom, je vprašanje, kdo si bo želel oziroma upal izpostaviti,« pojasnjuje Mirjam Kline. 




Mirjam Kline, vrhovna državna tožilka. FOTO: Pivk Mavric
Mirjam Kline, vrhovna državna tožilka. FOTO: Pivk Mavric
»V tožilskem društvu ocenjujemo, da je delovanje vlade povsem nesprejemljivo, ves čas smo, kot je znano, tudi opozarjali na nedopustno razveljavitev razpisnega postopka, ki je bil opravljen popolnoma zakonito,« poudarja Klinetova.

»Ko poslušam predsednika vlade Janeza Janšo, da želi vlada 'čim prej opraviti razpis, ki bo vodo tesen', sem ogorčena in jezna, prepričana sem namreč, da ne smemo dovoliti, da bi se v postopku zgodile nezakonitosti, proti temu se moramo boriti. Dejstvo namreč je, da vlada ne more opraviti izbire kandidatov. Kot tožilka tudi nisem sposobna razmišljati o zaobidu zakonodaje, kar se očitno dogaja v tem primeru,« je še ostra Klinetova.

Državnotožilski svet, ki je pristojen za postopek izbire, ocenjuje, da je tako kot vladni sklep nezakonit tudi novi poziv k vložitvi kandidatur. Iz njegovega stališča pa je tudi razvidno, da o morebitnih novih kandidaturah za evropska delegirana tožilca sploh ne bo odločal, s tem pa je tudi že seznanil glavno evropsko tožilko Lauro Kövesi.

Dogovor med Slovenijo in Evropskim javnim tožilstvom je, da se mu pošlje le dva pri nas izbrana kandidata, saj kolegij Evropskega javnega tožilstva ne bo opravljal postopka izbire med več imeni, ki bi jih morebiti poslali iz Slovenije. V društvu pričakujejo, da bosta kolega vložila tožbo, dopuščajo tudi, da bo treba iti vse do ustavnega sodišča.
 
Upravno sodišče je, spomnimo, nedavno s sklepom zavrglo njuno tožbo o (ne)imenovanju, in sicer zato, ker tožnikoma sklep vlade, s katerim so pravosodnemu ministrstvu naložili ponovitev postopka, ni bil vročen. Kot je pojasnilo upravno sodišče, sta tožnika tožbo vložila preuranjeno. Ker niso bile izpolnjene procesne predpostavke, je zavrglo tudi zahtevo za izdajo začasne odredbe.

Slovenija je edina članica, ki še ni imenovala tožilcev. 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine