Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Minister z župani išče rešitev za vodo v Istri

Dodatni vodni vir in ukrepi za preprečitev onesnaženosti rižanskega vodnega vira, so obljube po današnjem sestanku okoljskega ministra z istrskimi župani.
Okoljski minister Simon Zajc je obljubil evropsko in državno pomoč za dodatni vodni vir za območje slovenske Istre. Foto Blaž Samec
Okoljski minister Simon Zajc je obljubil evropsko in državno pomoč za dodatni vodni vir za območje slovenske Istre. Foto Blaž Samec
2. 7. 2019 | 12:51
2. 7. 2019 | 15:11
4:02
Minister za okolje in prostor Simon Zajc je po današnjem sestanku z župani slovenske Istre poudaril, da so se v izogib nadaljnjim šumom v komunikaciji dogovorili za usklajeno delovanje. Po razlitju kerozina iz poškodovanega  vagona ob iztirjenju vlaka pri Hrastovljah minuli teden bodo iskali skupno rešitev, da onesnaženje ne bi doseglo rižanskega vodnega vira, od katerega je odvisnih 90.000 uporabnikov na območju slovenske Istre, skupaj s turisti pa se to število poveča na 130.000.

»Glede na to, da smo novi župani in nov minister, smo se odločili, da ponovno začnemo s projektom vzpostavitve alternativnega vodnega vira, glede katerega so se župani sicer že sporazumeli,« je dejal  minister.  Prihodnji teden se bodo začeli konkretno pogovarjati glede konkretnega projekta in njegove finančne konstrukcije. Ministrstvo bo županom zagovitl pomoč z evropskimi  in drugimi namenskimi sredstvi.

Vodno zajetje Rižana.  Foto Uroš Hočevar
Vodno zajetje Rižana.  Foto Uroš Hočevar


Minister Zajc je tudi poudaril, da bodo storili vse, da kerozin ne doseže vodenega vira, in sicer z vmesnimi vodnimi zajetji.
Slovenske železnice bodo v kratkem sporočile rezultate analize, koliko kerozina je sploh izteklo v tla.

»Imamo še ekološko katastrofo in še nismo zadovoljni z rešitvijo. Vsakih padavin se bojimo,« je po srečanju z ministrom izpostavil koprski župan Aleš Bržan. V primeru, da bi zaznali onesnaženost vode, nameravajo takoj ukiniti rižanski vodni vir (trenutno črpajo podtalnico, ne pa izvirske vode, kjer se bo najprej pokazala onesnaženost, saj gorivo na vodi plava). Nadomestna vodna vira, iz Sežane in Buj pa lahko pokrijejo le polovico trenutnih kapacitet. Glede rešitev za dodatni vodni vir j Bržan dejal, da imajo istrski župani dva predloga, a ju danes pred novinarji ni želel razkriti.
 

Bržan: največ kerozina je na 20 in več metrov globine


Na območju izlitja kerozina pri Hrastovljah se na globini 20 do 30 metrov nahaja približno deset metrov debel sloj zemljine, prepojene s kerozinom. To informacijo so danes sporočili s koprske občine, ki se naslanja na meritve, ki jih je izdelala Družba za razvoj tehnologij X4DATA (kot so navedli, so uporabili zvezne pulzne georadarske meritve z oddajno in sprejemno anteno osnovne frekvence 100 MHz).

Koprski župan Aleš Bržan poziva državne institucije, da storijo vse, da bi zavarovale rižanski vodni vir pred onesnaženostjo s kerozinom. Foto Jože Suhadolnik
Koprski župan Aleš Bržan poziva državne institucije, da storijo vse, da bi zavarovale rižanski vodni vir pred onesnaženostjo s kerozinom. Foto Jože Suhadolnik


»Ker predstavlja prisotnost kerozina v poroznem kraškem terenu resno grožnjo naravnemu okolju, predvsem pa pomeni veliko nevarnost za onesnaženje edinega vodnega vira, ki napaja prebivalce celotnega obalnega območja, pričakujemo, da boste poročilo natančno in z vso resnostjo proučili ter v čim krajšem možnem času izvedli vse aktivnosti, potrebne za zavarovanje in ohranitev vodnega vira ter zagotovitev varne oskrbe s pitno vodo vseh štirih obalnih občin,« je koprski župan Aleš Bržan predhodno zapisal v dopisu ministrstvu za okolje, Slovenskim železnicam in drugim pristojnim službam.

»Zavedati se morate, da je ohranitev vodnega vira za Mestno občino Koper in celotno Obalo prioriteta, ki presega vse druge interese, in treba je storiti vse, da se prepreči, da bi kerozin dosegel podtalnico oziroma izvir reke Rižane,« je sklenil župan, ki se je danes o nadaljnjih korakih pri reševanju okoljske grožnje skupaj z ostalimi župani slovenske Istre in direktorjem Rižanskega vodovoda Koper usklajeval tudi pri ministru za okolje in prostor.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine