Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Minister Fakin na sestanku s sindikati

Predstavniki osmih sindikatov s področja zdravstva so bili na Štefanovi. Šlo je za spoznavni sestanek, brez konkretnih dogovorov.
Minister Samo Fakin bi ukrepal na podlagi številk in konkretnih podatkov. FOTO: Matej Družnik/Delo
Minister Samo Fakin bi ukrepal na podlagi številk in konkretnih podatkov. FOTO: Matej Družnik/Delo
16. 10. 2018 | 11:30
16. 10. 2018 | 15:02
7:53
Koordinacija zdravniških organizacij se je že pred časom opredelila do največjih problemov v zdravstvu, prav tako so na alarmantno stanje v zdravstvu že opozorile tudi ključne organizacije na področju zdravstvene nege.

Zbornica zdravstvene in babiške nege Slovenije – Zveza strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije (Zbornica – Zveza) ter štirje sindikati so podpisali zavezo o skupnem prizadevanju za reševanje razmer ter oblikovali zahteve za ureditev položaja na področju zdravstvene nege v korist bolnikov in zaposlenih. Zahtevajo čimprejšnje izvrševanje 38. člena zakona o zdravstveni dejavnosti ter s tem reševanje problematike srednjih medicinskih sester. Te namreč v številnih primerih opravljajo delo diplomirane medicinske sestre, za kar niso plačane.

Zato pozivajo, naj najprej uredijo poklicne aktivnosti in kompetence, ki bodo uvod v nujno sprejetje kadrovskih standardov in normativov. Njihovo sprejetje in zaposlitev dodatnega kadra v zdravstveni negi, tako v zdravstvu kot v socialnem varstvu, bi po njihovem mnenju pomembno izboljšalo razmere. Medicinske sestre so preobremenjene, zbolevajo, odhajajo na delo v tujino in zapuščajo svoj poklic. V splošni bolnišnici v Šempetru pri Gorici so pred kratkim zaradi pomanjkanja medicinskih sester preložili 30 operacij.



»Če nam ne bo uspelo izboljšati trenutnih nevzdržnih razmer, bo pomanjkanje kadra na področju zdravstvene in babiške nege še večje in pacienti tako ne bodo deležni varne in kakovostne obravnave,« je pred časom poudarila Monika Ažman, predsednica Zbornice zdravstvene in babiške nege Slovenije. Vabilo na srečanje z ministrom za zdravje so tako prejeli tudi v Sindikatu delavcev v zdravstveni negi Slovenije, kjer so sicer napovedovali možnost obnovitve stavke, če se z ministrom ne bi srečali v kratkem.

Po mnenju koordinacije zdravniških organizacij napovedi kandidata za ministra za zdravje Sama Fakina, da bo v enem letu odpravil čakalne dobe za preglede v specialističnih ambulantah, ob sedanji zakonodajni ureditvi niso uresničljive. Kot eno izmed možnih rešitev v zdravstvu vidijo tudi izločitev iz sheme plač v javnem sektorju. Zdravstvo je namreč storitvena dejavnost, čemur bi morali biti prilagojeni tudi modeli plačevanja njenih izvajalcev. Igor Dovnik, predsednik Strokovnega združenja zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov, je na septembrski koordinaciji zdravniških organizacij opozoril, da ima pacient pravico, da si bo storitev izbral sam in jo dobil na evropski način.

Danes bodo torej mnenja soočili na prvem skupnem sestanku z ministrom. Predsednik zdravniškega sindikata Fides Konrad Kuštrin se strinja, da najprej vsi sindikati s področja zdravstva sedejo za skupno mizo. Pri nadaljevanju pogovorov oziroma pogajanj pa po njegovih besedah ne bodo privolili na takšno prakso.
 

Kaj so povedali po sestanku


minister Samo Fakin
»Začeli smo pogovore in postavili pravila igra. Uporabili bomo številke in se pogovarjal na podlagi podatkov. Za pogajanja je krovna pogajalska skupina države in zaenkrat ni predvideno, da se posamezni ministri s posameznimi skupinami pogajajo. Standardov in normativov še ne morem komentirati, ker jih moram podrobno proučiti. Veliko nesporazumov in preobremenjenosti je predvsem zato, ker ponekod šepa organizacija, menedžment in upravljanje bolnišnic. Sestal se bom s predsedniki svetov zavodov bolnišnic in tja bo usmerjena naša pozornost. Prvi podatki kažejo, da je na nekaterih oddelkih premalo sester in ne prihaja do normalnih menedžerskih prerazporeditev kadra. Na kritičnih delovnih mestih bi moral biti zaloga kadra, ki odhajajoč kader nadomesti.«

Slavica Mencingar, Sindikat delavcev v zdravstveni negi Slovenije
»Nismo niti dobre volje niti optimistični. Imeli smo priložnost izpostaviti probleme. Minister nam ni znal odgovoriti, kako obdržati kader, da ne bo odhajal. To je zelo zaskrbljujoče. Dogovorili smo se, da se bomo pogovarjali, a ne konkretno kdaj in na kakšen način. Dal nam je vedeti, da od vlade nima mandata za pogovor z nami., kar je zelo slabo. V tem oziroma naslednjem tednu pričakujemo pogajanja na vladni strani. Sindikat delavcev zdravstvene nege bo imel republiški odbor v četrtek. Z grožnjami o stavki ne bi želela prehitevati. Še vedno upamo na pogovore, ampak stavka ni tako nerealna.  Prerazporeditve znotraj bolnišnic, o katerih govori minister po mojem niso realne. Vemo, da je na najbolj zahtevnih deloviščih potrebnega od najmanj eno leto do dveh let uvajanja, da kader res lahko samostojno opravlja svoje delo.«

Zvone Vukadinovič, predsednik sindikata zdravstva in socialnega varstva
»Pogovori so bili prijateljski. Minister je napovedal način poslovanja družbe, ki jo je do zdaj vodil, pri tem pa zanemaril dejstvo, da smo del javnega sektorja, primerljivi policistom in šolnikom. Če se njim plače povišajo, jih je treba tudi v zdravstvu. Naj podpre tiste kritične točke, da nam ne bo treba izstopati iz skupnega plačanega sistema, ampak da bomo lahko v skupnem plačnem sistemu urejali posamezne problematike. Želimo urediti pogoje, da bomo imeli dovolj kadra. Naš kader izgoreva in ne dobimo več ljudi, ki bi delal vse dni v tednu.
Obljubil ni nič, razen da bo pregledal vse številke in bo našel koga, ki sedi in počiva, ker bo spregledal, da je bil morda že prej 24 ur v službi. Mislim, da nam je pritlehno grozil glede standardov in normativov, kontrol in nadzora. Novi vladi želimo dati čas. Čakamo na skupna pogajanja z javnim sektorjem. Nihče noče izpostavljati bistva, da so nam nekoč odvzeli osem odstotkov plač in da bo treba to vrniti. In urediti razmerja znotraj tistih najbolj zahtevnih del, ki do zdaj niso bila primerno ovrednotena.«

Jakob Počivavšek, vodja koordinacije stavkovnih odborov sindikatov javnega sektorja
»Današnji sestanek ni bil namenjen vprašanju stavke. Edino vprašanje, ki smo ga postavili v zvezi s tem je, kakšno je stališče ministra Fakina do enotnega plačnega sistema. Zatrdil je, da zagovarja stališče vlade, da je enoten plačni sistem treba ohraniti. V ospredju je odločitev, da se gre v priprave za stavko s protestom shodom, ki se bo začela 4. decembra.«

Igor Muževič, sindikat Praktikum:
»Za danšanje srečanje ja najbolj pomembno, da smo videli sliko bivše ministrice obešene na steni bivših ministrov. In da se bomo končno lahko pogovarjali z nekom, novim ministrom, ki dejansko nekaj ve o zdravstvu, za razliko od sedanje nesrečne zgodbe, ki smo jo poslušali. Pričakujemo, da se bo minister držal tega, kar je povedal. Da bo kakršnekoli spremembe zasnoval na osnovi dejstev in številk. V tem primeru ne bi smeli imeti nobenih težav, kar se tiče sodelovanja z zaposlenimi v zdravstvu. Tisto, k čemur moramo vsi pozivati je, da tudi politiki – poslanci in vlada kakršnekoli spremembe podprejo.
Naše zahteve so, da se nadaljuje, kar se je začelo že v prejšnjih letih: da sdosežemo takšno številko zdravniških timov na primarni ravni, da bo enakomerno poskrbljeno za vse prebivalce po Sloveniji in se ne bo dogajalo, da se menjajo zdravniki in jih ni! Da bo za vse bolje.«


 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine