Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Marušič ne bo več rektor

Po Draganu Marušiču naj bi Univerzo na Primorskem spet vodil njegov krog. Kaj bo razkrila inventura rektorovanja?
Draganu Marušiču pripisujejo velik vpliv tudi, ko ne bo rektor. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Draganu Marušiču pripisujejo velik vpliv tudi, ko ne bo rektor. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
2. 4. 2019 | 06:00
2. 4. 2019 | 10:16
4:11
Koper – Dragan Marušič od jeseni letos ne bo več rektor Univerze na Primorskem (UP), saj mu 22. novembra poteče drugi mandat, statut univerze in zakon o visokem šolstvu pa dopuščata le dva zaporedna rektorska mandata. Kljub njegovemu odhodu pa so nekateri zaposleni že komentirali, da bo tudi po Marušiču univerzo vodil »Marušič«, torej nekdo od ožjih sodelavcev. Prejšnji teden je rektor razpisal rektorske volitve za 23. maj.

Od 27. marca do 26. aprila je po rokovniku opravil čas za vlaganje kandidatur. Do 13. maja bo volilna komisija potrdila listo kandidatov, samo deset dni bo na voljo za volilno kampanjo. Predčasne volitve bodo 20. maja, 23. maja bo prvi krog volitev. Če bo potreben drugi krog, bodo 3. junija predčasne in 6. junija ponovne volitve dveh kandidatov. Objava in ugotovitev rezultatov volitev bo 19. junija, torej dobrih pet mesecev pred potekom mandata. To ni nič narobe, saj pravila določajo, da bi morali z volilnimi opravili začeti najkasneje 22. maja, v koprskem primeru so začeli dva meseca pred skrajnim rokom.

Pomembna novost letošnjih volitev je v skladu z novim zakonom o visokem šolstvu, ki določa, da bodo rektorja volile tri skupine volivcev: v prvi so visokošolski učitelji, znanstveni delavci, asistenti in visokošolski sodelavci, v drugi so študenti in v tretji skupini še drugi delavci univerze. Za rektorski mandat se lahko poteguje le redni profesor, ki je za polni delovni čas zaposlen na tej univerzi. Poleg Dragana Marušiča med kandidati ne bo niti njegovega dolgoletnega nasprotnika Rada Pišota, direktorja Znanstveno-raziskovalnega središča Koper (ZRS), ki se je odcepilo od UP. Več virov trdi, da naj bi glavna kandidatka za rektorsko mesto postala dekanja Famnita Klavdija Kutnar, tesna sodelavka Dragana Marušiča, kar bi pomenilo, da bi imel Marušič še naprej velik vpliv. Sedanji rektor bo verjetno še naprej predaval in morda vodil Famnit. Klavdijo Kutnar je pred nekaj dnevi vlada imenovala za predsednico sveta RS za visoko šolstvo, kar dokazuje, da naj bi kljub mladosti veljala za izkušen kader.


 

Inventura rektorskega dela


Med večje pridobitve univerze v času osemletnega Marušičevega vodenja lahko uvrstimo Center za raziskave in inovacije na področju obnovljivih materialov in zdravega bivanjskega okolja, ki bi ga morali začeti graditi že letos v Izoli, saj bodo zanj iz več virov dobili 45 milijonov evrov (za investicijo in delovanje). Center vodi sestra dvojčica Klavdije Kutnar Andreja Kutnar. Kljub temu se je nad univerzo zgrnilo precej črnih madežev. Eden od teh je ločitev raziskovalnega središča ZRS Koper iz primorske univerze, drugi je odpustitev 18 visokošolskih profesorjev, s katerimi Dragan Marušič ni soglašal (a jih bo po prvem sodnem primeru sodeč morala univerza najverjetneje spet zaposliti). Tretji madež je kar 650.000 evrov, ki jih je univerza v desetih letih plačala odvetniku Velimirju Cugmasu, kar dokazuje zelo živahno pravdarsko razpoloženje univerze. Sodišče je sicer univerzi moralo vrniti 509.000 evrov zaradi nezakonito izterjanega denarja na račun afere z diplomami na Fakulteti za management. Toda Univerza je državi morala plačati skoraj 700.000 evrov na račun nepravilnosti pri gradnji izolskega kampusa Livade, te nepravilnosti pa so se zgodile še pred prihodom rektorja Marušiča. Ta novi kampus je pred približno dvema letoma gorel in rektorski ekipi v vsem tem času ni uspelo poskrbeti za njegovo obnovo.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine