Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Fafangel se poslavlja z mesta vodje epidemiološke službe NIJZ

Njegovo mesto bo prevzela Marta Grgič Vitek. Fafangel je predstavil dokument s predlogi in usmeritvami za pripravljenost in odzivanje na okužbe s koronavirusom.
Mario Fafangel FOTO: Leon Vidic/Delo
Mario Fafangel FOTO: Leon Vidic/Delo
Be. B.
24. 2. 2023 | 10:25
24. 2. 2023 | 15:45
5:15

Koronavirus in novice o okužbah so se umaknile z naslovnic. Zaključuje pa se tudi delovanje posvetovalne skupine za spremljanje koronavirusa. Mario Fafangel, vodja skupine in epidemiolog, je ob zaključku predstavil rezultate delovanja posvetovalne skupine ter spregovoril o dokumentu s predlogi in usmeritvami za pripravljenost in odzivanje na okužbe s koronavirusom v Sloveniji. 

»Še zadnjič sem tukaj pred vami. Nič ni novega, epidemiološka situacija je stabilna, omikron dela to, kar smo navajeni, situacija je obvladljiva, tudi novih priporočil ni, kar velja od strategije za jesen in zimo, velja tudi danes. Vstopamo v četrto leto covida. Zadeve so drugačne kot leta 2020, zadeva ni več nepričakovana, tudi Svetovna zdravstvena organizacija razmišlja o tem, ali je covid še vedno nepričakovan dogodek, ki ogroža globalno javno zdravje. Covid je obvladljiv: verjetno ni več potrebe po specifični skupini, ki bi svetovala, ki bi covid obravnavala kot nekaj posebnega, zato se  ukinja skupina za covid-19,« je uvodoma povedal Fafangel in se ob tem zahvalil različnim vključenim strokovnjakom in javnosti.

»Avgusta lani, ko so bile zadeve razklane, polovica je pričakovala, da bo razglašeno, da covid ne obstaja več, drugi so menili, da bi morali imeti lockdown, se je naša stroka zbrala: medresorsko in medsektorsko in smo sestavili priporočila. Ta se v sedmih mesecih niso spremenila, še vedno veljajo, ker temeljijo na strokovnih dejstvih. Še vedno pa se priporoča cepljenje, sploh za populacijo nad 60 let, ker gre v teh primerih včasih za vprašanje življenja in smrti.«

Mario Fafangel FOTO: Leon Vidic/Delo
Mario Fafangel FOTO: Leon Vidic/Delo

»Danes je na spletni strani že nov dokument: priporočila in usmeritve za srednjeročno in dolgoročno upravljanje covida in drugih bolezni. Ta dokument je namenjen odločevalcem, in sicer govori o tem, kako doseči nivo, da bo družba odporna na te in druge epidemije. Upam, da bodo določevalci dokument skrbno prebrali in ga upoštevali. Izhajamo iz tega, da moramo biti pozorni, kako nalezljive bolezni prehajajo z živali na ljudi. Digitalizacija, zaupanje v cepljenje, globalna solidarnost. Svet tukaj ni dobro opravil tega testa. Treba je delati na komunikaciji, graditi na zdravstveni in digitalni pismenosti,« je dejal Fafangel. Dokument ni namenjen spremembi priporočil, kot je pojasnil, te za prebivalce ostajajo. Dokument je namenjen odločevalcem za usmerjanje poti naprej: predvsem da so zadeve sistemsko urejene, da se lahko neke stvari implementirajo.

Glede digitalizacije na NIJZ je Fafangel povedal, da so prišli od tega, da niso vedeli, koliko primerov okužb je vsak dan, do tega, da je na spletni strani NIJZ zdaj na voljo bistveno več podatkov: o okuženih, zasedenosti bolnišnic, projekcijah za naprej. »To imamo za covid, morali pa bi imeti tudi za druge bolezni. Ne želim si, da bi se gledali in da nas spet preseneti še ena bolezen. Ne smemo mižati, ampak moramo biti pripravljeni,« je dejal.

Covid postaja bolezen, ki se sistemsko obvladuje

Covid je trenutno še razglašen kot grožnja, ampak se razmišlja o ukinitvi tega, je povedal. »Cepljenje, prebolevnost, zdravljenje, nekaj neznank je še, potrebno je pozorno spremljanje, ampak gremo v smer, da covid postaja bolezen, ki se sistemsko obvladuje.« Stanje v bolnišnicah je stabilno in sorazmerno stanju oziroma številu okuženih. »Pohvalil bi naše klinike, ki so šle ta tri leta čez hude napore, ni bilo enostavno. Od avgusta nismo vedeli, kaj pričakovati, ampak k sreči ni bilo potrebno, da bi poostrili ukrepe oziroma prešli v druge, faze s strožjimi ukrepi.«

FOTO: Voranc Vogel/Delo
FOTO: Voranc Vogel/Delo

Fafangel se poslavlja tudi z mesta vodje epidemiološke službe NIJZ. To bo prevzela Marta Grgič Vitek.

»Pot je bila dolga, zdaj je tri leta mimo, šli smo od kaosa do normale. Tako se tudi moja pot na covidu zaključuje, prevzemam druge naloge na NIJZ, bolj mednarodne misije. Še enkrat bi šel čez vse to, ker smo lahko nekaj pomagali, kar je bilo potrebno. Zdaj pa je čas, da vrnem čas tudi svoji družini: ženi in hčerki,« je še dejal Fafangel.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine