Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Luka Mesec: Vlada je odstopila od dogovora, sporazum ne velja več

Koordinator Levice Luka Mesec je opozoril, da bi koalicija s sprejemom dopolnil povozila predlog Levice za ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Levica se seli v opozicijo.
Ugotavljamo, da je vlada dokončno odstopila od dogovora, sporazum ne velja več, je sporočil Luka Mesec. FOTO: Leon Vidic/Delo
Ugotavljamo, da je vlada dokončno odstopila od dogovora, sporazum ne velja več, je sporočil Luka Mesec. FOTO: Leon Vidic/Delo
6. 11. 2019 | 06:00
6. 11. 2019 | 17:12
3:18
Koalicija je včeraj napovedala, da bo predlog za ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja Levice zavrnila, saj pripravlja svoj predlog. A danes je poskrbela za presenečenje. Ob začetku odbora za zdravje je poslanec LMŠ Robert Pavšič zaprosil za polurni odmor, saj da koalicija pripravlja amandmaje. V prostorih poslanske skupine LMŠ so minister za zdravje Aleš Šabeder, koalicijski poslanci odbora za zdravje in nekateri vodje poslanskih skupin »iskali rešitve«. Koalicija je nato napovedala vložitev devet amandmajev na predlog zakona Levice, s katerimi naj bi ukinili dopolnilno zavarovanje in uvedli pavšalni prispevek, ne pa tudi solidarnostnega plačevanja.

Koordinator Luka Mesec je poudaril, da bi za preučitev predloga potrebovali več časa. Predlog bi morala izdatneje preučiti še zakonodajno-pravna služba in tudi ministrstvo. Seja je do nadaljnjega prekinjena. Pred tem so poslanci prekinili tudi odbor za finance in ga bodo nadaljevali predvidoma jutri.

V izjavi za javnost pa je koordinator Levice napovedal, da je koalicija s svojimi dopolnili pravzaprav pokazala svoje nestrinjanje s predlogom Levice, ob čemer je Mesec izpostavil zlasti namen solidarnostnega plačevanja zavarovanja. »Padla je še zadnja domina, ugotavljamo, da je vlada dokončno prekinila sodelovanje in odstopila od dogovora z nami,« je dejal Mesec in dodal, da za Levico odslej sporazum ni več obvezujoč. Seli se v opozicijo.
 

Predsednik vlade: Proti politiki ultimatov


Tako koalicija kot primer Marjan Šarec sta včeraj napovedala, da bi si želela nadaljevati partnerski odnos z Levico in pozivata proti politiki ultimatov. »Pomembno je vedeti, da v takšni politični konstelaciji ne more biti vse tako, kot si kdo želi,« je še poudaril. Pri tem je zavrnil očitke, da vlada ne sledi predlogom Levice, in naštel nekatere že sprejete ukrepe, kot so dvig minimalne plače in zagotovitev zemljišč za gradnjo stanovanj republiškemu stanovanjskemu skladu. Ponovil je tudi, da se v koaliciji strinjajo z ukinitvijo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, a so do tja različne poti.

Še pred obravnavo na obeh odborih so aktivisti in poslanci Levice v državni zbor predali tudi okoli 11.000 podpisov za ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. »Če poslanci koalicije in drugi nočejo poslušati Levice, naj prisluhnejo vsaj glasu ljudstva, ki je podpisalo našo peticijo,« je navedel vodja poslanske skupine Levice Matej T. Vatovec in spet ponovil, da je bil predlog skoraj povsem usklajen s koalicijo.

Če pa bo Levica po današnji košarici res odšla, je najprej pričakovati sodelovanje »od zakona do zakona« z opozicijskimi strankami. Matej T. Vatovec pa je med drugim poudaril, da se zanje ne bo spremenilo nič bistvenega, saj bodo še naprej konstruktivno podpirali dobre predloge.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine