Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

LMŠ se je utrdila v vodstvu

Barometer: Zgodba s Kraljem se ne kaže na ratingu največje vladne stranke.
LMŠ je od februarja vodilna po merjenju Mediane, pred SDS, na tretjem mestu se večinoma izmenjujeta SD in Levica. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
LMŠ je od februarja vodilna po merjenju Mediane, pred SDS, na tretjem mestu se večinoma izmenjujeta SD in Levica. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
9. 9. 2019 | 06:00
9. 9. 2019 | 12:50
3:41
Eden največkrat slišanih klišejev v zadnjih tednih, da se nam obeta »vroča politična jesen«, se v prvem Barometru po parlamentarnih in vladnih počitnicah še ne kaže. V zgornjem delu lestvice zaporedje prvih treh ostaja enako: LMŠ, SDS, SD, le da si SD zdaj podij deli z zunajkoalicijsko partnerico Levico.

barometer stranke september Foto Zx / Mx
barometer stranke september Foto Zx / Mx


Na vprašanje, katero stranko bi najverjetneje volili, če bi bile parlamentarne volitve jutri, ki so ga anketarji Inštituta za raziskovanje trga in medijev Mediana med 28. avgustom in 5. septembrom postavili 726 polnoletnim prebivalcem Slovenije, ki predstavljajo reprezentativni vzorec, jih je 18,9 odstotka odgovorilo, da LMŠ. To je dobri dve odstotni točki več kot avgusta, s čimer sta največji vladni stranki uspela največji skok med vsemi uvrščenimi na Barometer in rast tretji mesec zapored.
Zgodba z enim najvplivnejših ljudi v LMŠ Branetom Kraljem se je začela 28. avgusta, tako da lahko sklepamo, da jo rezultati že zajemajo in da ni vplivala na rating LMŠ.

SDS ostaja druga, s 14,7-odstotno podporo, kar je pol odstotne točke več kot avgusta in prav tako pomeni navzgor obrnjeno krivuljo tretji mesec.

vlada in dz september Foto Zx / Mx
vlada in dz september Foto Zx / Mx


Levici se od prejšnjega merjenja rezultat ni spremenil, izgubila je desetinko odstotne točke, a se je povzpela za dva položaja – ker je SD izgubila 0,8 odstotne točke, sta zdaj s 6,4 izenačeni na tretjem mestu, prehitela pa je NSi, ki bi jo tokrat obkrožilo poldrugo odstotno točko manj anketirancev kakor pred enim mesecem. Ali je to povezano z novodeklarirano sredinskostjo stranke, bo bolj jasno po naslednjih raziskavah javnega mnenja.

srednja ocena september Foto Zx / Mx
srednja ocena september Foto Zx / Mx


Statistično značilno razliko v primerjavi s prejšnjim merjenjem pa je zaznati pri SMC, kjer se napoveduje menjava vodstva – podpora ji je padla za skoraj polovico, na 1,5 odstotka. Ni nezanemarljivo, da je skoraj petina vprašanih še neopredeljenih, več kot 11 odstotkov pa jih pravi, da ne bi volilo nobene stranke.
 

Barometer priljubljenosti


Pri ocenjevanju dela politikov so bili anketirani tokrat bolj prizanesljivi kakor prejšnji mesec, ko so skoraj vsem padle ocene, vrh lestvice pa ostaja enak. Na čelu ostaja zasidran predsednik republike Borut Pahor, pred premierom Marjanom Šarcem in evropsko poslanko iz SD Tanjo Fajon, vsi trije imajo višjo povprečno oceno kot avgusta. Četrtouvrščeni je še naprej predsednik NSi Matej Tonin, za njim pa zdravstveni minister Aleš Šabeder. Obema sta oceni za malenkost padli in oba sta bila zadnje tedne precej pod žarometi.

politiki Foto Zx / Mx
politiki Foto Zx / Mx


Na šestem mestu je evropska poslanka iz SDS Romana Tomc, ki je prehitela Milana Brgleza. Z največjo rastjo ocene se lahko pohvali odhajajoča evropska komisarka Violeta Bulc, ki pa je uvrščena na devetem mestu, precej niže od položaja, ki ji ga je Barometer priljubljenosti meril večino njenega mandata.

Na zadnjem mestu ostaja prvak Desusa Karl Erjavec, predsednika SMC in SDS, Miro Cerar in Janez Janša, pa sta se spet zamenjala na predzadnjem mestu.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine