Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Liberalci želijo programsko okrepiti Kul in Golobovo stranko

Nesojeni kandidat za mandatarja Kul Jože P. Damijan je z liberalnimi somišljeniki pripravil platformo za razvojni preboj. Kaj pravijo v strankah?
Jože Pavlič Damijan želi s platformo za razvojni preboj vsebinsko okrepiti levosredinsko opozicijo. FOTO: Leon Vidic/Delo
Jože Pavlič Damijan želi s platformo za razvojni preboj vsebinsko okrepiti levosredinsko opozicijo. FOTO: Leon Vidic/Delo
11. 2. 2022 | 11:34
11. 2. 2022 | 19:38
4:36

V Demokratični alternativi (vladi Janeza Janše), ki združuje nekdanje ministre, direktorje podjetij, podjetnike in vodje raziskovalnih inštitucij, so si postavili cilj, da predvolilne razprave ponovno preusmerijo k vsebini. To pa so eksistencialna in razvojna vprašanja skupnosti, države in planeta.

»Ne želimo vsebinsko praznih lepotnih tekmovanj, ki državo vodijo v stagnacijo, njene državljane pa po streznitvi delajo še bolj nezadovoljne kot prej,« so zapisali v Demokratični alternativi (DA). Namesto tega želijo postavljati standarde odgovornega državljanskega angažmaja in učinkovitega upravljanja države.

Primarni namen DA je prispevati k obuditvi vsebinske diskusije v predvolilnem času o najboljših rešitvah za obstoječe socialne težave in razvojne izzive, pa so se tvorci programa pripravljeni tudi angažirati kot kandidati za ministre ali kot poslanski kandidati na strani levosredinskih strank.

Pri pripravi programske platforme so se poleg Jožeta P. Damijana najbolj angažirali še nekdanji zdravstveni minister Dušan Keber, Stojan Pelko, Brigita Skela Savič in Jasmina Držanič. V tematskih razpravah pri pripravi programa pa so sodelovali še nekdanja politika iz LDS in Zares Bogdan Biščak in Gregor Golobič pa ekonomist Bine KordežJadran LenarčičBrane LučovnikArjan Pregl, Andraž Tori, nekdanji zunanji minister Samuel ŽbogarJurij Žurej in drugi.

»Ne zanimajo nas pozicije, pač pa izključno odgovorno in učinkovito upravljanje države, učinkovit odziv na podnebne, tehnološke in socialne izzive ter učinkovita izpeljava optimalnih rešitev za boljše življenje vseh prebivalcev Slovenije. Zgolj in samo za to smo se pripravljeni tudi osebno angažirati,« so zapisali pripravljavci alternativnega razvojnega programa.

Pod sloganom Slovenija – zelena, aktivna in kreativna oaza Evrope se zavzemajo za 10.000 najemnih stanovanj do leta 2026, 2000 mladih raziskovalcev v gospodarstvu, odpravo prekarnosti, učinkovito in državljanom prijazno upravljanje države, skrajšanje čakalnih vrst v zdravstvu, razogljičenje energetike, prometa in industrije do leta 2045, poenostavitve postopkov umeščanja v prostor in pridobivanja soglasij/dovoljenj, popolno legalizacijo in regulacijo pridelave in uporabe konoplje in sprejetje strategije civilnega letalstva ter ustanovitev nacionalne letalske družbe.

Sestal se je s SD in Levico, z Golobom že sodeloval

Jože P. Damijan se je sestal z vodstvi strank SD in Levica, Robert Golob pa je v preteklosti že sodeloval s platformo DA v skupini glede podnebnih sprememb in energetike. »Zato je seznanjen s tem, kar počnemo,« nam je povedal Damijan. »Je pa Golob novi obraz, ki poskuša imeti čim manj programa. Noče se razkriti in noče pokazati, da je programsko šibek. Zgodba med nami ni končana, ker se poznamo in ker komuniciramo,« je še pojasnil Damijan.

Glede svojih srečanj z Damijanom so tako v Levici kot SD redkobesedni. V SD pravijo, da so govorili o možnih sinergijah z Damijanovo ekipo. Bolj zgovoren je bil Damijan: »Levica in SD sta najmočnejši stranki znotraj Kula, ki sta tekmovali za prvo mesto, položaj pa se je s prihodom Roberta Goloba spremenil. Zdaj stranki tekmujeta le še za drugo mesto. Ob tem spoznanju so se v želji po krepitvi povezali z nami.« Odprte so vse opcije od programskih do kadrovskih, odgovarja na vprašanje, ali so ljudje, ki so pripravljali programsko platformo, tudi potencialni kandidati za ministre oziroma poslance na listah strank Kula.

V LMŠ pa pojasnjujejo, da z Damijanom in njegovo ekipo ne sodelujejo. »Zadovoljni pa smo, da so posvojili našo rešitev, ki smo jo predstavili na programskem kongresu glede aktivacije depozitov pri reševanju stanovanjske problematike,« še dodajajo. Idejo aktivacije depozitov, ki jo je v program LMŠ umestil Vojmir Urlep, zagovarja tudi Damijan, sprejel jo je tudi koordinator Levice Luka Mesec, ki je ta teden na predstavitvi programskih izhodišč Kula zagovarjal idejo financiranja javne stanovanjske politike z izdajo obveznice.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine