Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Leben obljublja: Odpadkov do poletja ne bo več

Na odstranitev čaka 5000 kubičnih metrov razsutih odpadkov in 2000 ton embaliranih.
Stroški odstranitve odpadkov bodo menda znašali več kot milijon evrov. FOTO: Leon Vidic/Delo
Stroški odstranitve odpadkov bodo menda znašali več kot milijon evrov. FOTO: Leon Vidic/Delo
9. 1. 2019 | 18:00
10. 1. 2019 | 13:51
4:28
Voda in kmetijska zemljišča na vplivnem območju pogorišča Ekosistemov so leto in pol po požaru še vedno onesnaženi, glavni vzrok je izcejanje vod iz nesaniranega pogorišča odpadkov. Ti bodo od tam dokončno odstranjeni do začetka poletja, račun za sanacijo pa bo izdan družbi Ekosistemi, je minister za okolje Jure Leben zagotovil na srečanju s predstavniki občine Straža, člani civilne iniciative in občani.

Minister je zbranim predstavil rezultate zadnjih vzorčenj iz oktobra lani. Onesnaženje vode je manj obsežno, vendar še vedno prisotno. Izcedna voda iz industrijske cone, kjer so odpadki, še vedno presega mejne vrednosti za odpadno vodo za celotni organski ogljik (TOC), amonij, železo in mangan, in odteka neposredno v okolje. Industrijske kemikalije benzen, toluen in fenoli, ki so leta 2017 presegale mejno vrednost za odpadno vodo, niso več prisotne.

FOTO: Infografika Delo
FOTO: Infografika Delo


Tla so v primerjavi z letom 2017 še bolj onesnažena. Najbolj pred prepustom v nasipu pod železniško progo, kjer so bile presežene tako mejne (kadmij, kobalt, fenoli in mineralna olja) in opozorilne vrednosti (baker, nikelj, svinec in krom) kot tudi kritična vrednost (cink). Presežena kritična vrednost za cink pomeni, da tamkajšnja kmetijska zemljišča niso primerna za pridelavo rastlin, namenjenih prehrani ljudi ali živali, ter za zadrževanje ali filtriranje vode.

Stroški odstranitve odpadkov bodo menda znašali več kot milijon evrov. FOTO: Jure Eržen/Delo
Stroški odstranitve odpadkov bodo menda znašali več kot milijon evrov. FOTO: Jure Eržen/Delo


Leben je na včerajšnjem sestanku na sedežu straške občine prisotne seznanil, da poteka pregled in dopolnitev vlog, prispelih na javno naročilo za izbiro izvajalca odstranitve odpadkov; gre za 5000 kubičnih metrov razsutih in 2000 ton embaliranih odpadkov, ki so na pogorišču obtičali po požaru 20. julija 2017. Na razpis sta se prijavila dva izvajalca. Na inšpekciji za okolje in prostor (IRSOP) pričakujejo izbor v 14 dneh, račun za odstranitev odpadkov bo izdan družbi Ekosistemi.
 

Ekosistemi v rokah podjetja za nego telesa

 
A ta je vmes zamenjala lastništvo. Dosedanji lastnik Tomislav Kovačič (oče direktorja Gregorja Kovačiča) je verjetno v veri, da se bo izognil obveznosti odstranitve preostalih odpadkov, lastništvo podjetja julija lani prepisal na hrvaško podjetje Linux tehno, ki se ukvarja z nego telesa, zastopa pa ga Boštjan Zajc. Na IRSOP so seznanjeni, da je družba zamenjala lastnika, a na inšpekcijski postopek to ne vpliva. »Za poravnavo stroškov izvršbe je odgovorna družba Ekosistemi,« zatrjujejo. Inšpektor za okolje je družbi 15. novembra lani izdal sklep o založitvi sredstev za izvršbo, a se je ta nanj pritožila. O pritožbi bo odločil drugostopenjski organ (okoljsko ministrstvo) predvidoma do konca februarja. Sama pritožba pa ne zadrži izvršitve sklepa.
 

Kaj se dogaja z nevarnimi odpadki?


Višina stroškov odstranitve odpadkov je še vedno skrivnost, neuradno bo znašala več kot milijona evrov. O nevarnosti, da bodo stroški sanacije preneseni na ramena davkoplačevalcev, v vodstvu IRSOP ne razmišljajo. »Naredili bomo vse, da bomo denar poskušali izterjati,« zagotavljajo.

Franc Plut, prvo ime lokalne civilne iniciative, v zagotovila ministra Lebna o odvozu odpadkov še verjame, ni pa več prepričan, ali bo območje sanirano tako, kot bi moralo biti. »Prava sanacija bo končana, ko bodo z lokacije odstranjeni ne le vsi odpadki, ampak tudi zemljine, na katerih so ležali.« Po besedah Pluta je prejšnji konec tedna celjsko podjetje Cep, ki je lastnik zemljišč, na katerih so obratovali Ekosistemi, in ima na lokaciji v Zalogu pri Straži tudi dovoljenje za predelavo nevarnih odpadkov, z lokacije odpeljalo ostanke galvanskih muljev, ki so nevaren odpadek. Direktor Cepa Urban Majcen informacije ni želel komentirati. 
 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine