Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Lani pol manj turistov kot leto prej

Statistični podatki kažejo, da so lani prevladovali domači gostje.
FOTO: Uroš Hočevar/Delo
FOTO: Uroš Hočevar/Delo
29. 1. 2021 | 00:15
29. 1. 2021 | 16:35
4:08
Lani je je bilo v Sloveniji evidentiranih nekaj več kot tri milijone prihodov domačih in tujih turistov, kar je 51 odstotkov manj kot v letu 2019 in nekaj več kot 9,2 milijona njihovih prenočitev, kar je 42 odstotkov manj kot v rekordnem letu prej, kaže statistična turistična bilanca za leto 2020.

image_alt
Kakšna turistična realnost nas čaka letos?


Več je bilo domačih gostov, bistveno manj pa tujih: turistični nastanitveni obrati v Sloveniji so lani imeli za dobro petino več prihodov domačih turistov kot v letu 2019, njihovih prenočitev pa je bilo za 33 odstotkov več, k čemur so prispevali tudi državni turistični boni. Prihodov tujih turistov je bilo zaradi pandemije koronavirusa za 74 odstotkov manj, njihovih prenočitev pa za 71 odstotkov manj kot predlanskim.

Od tujih turistov, ki so v 2020 obiskali Slovenijo, so ustvarili pri nas največ prenočitev turisti iz Nemčije (skoraj skoraj četrtino vseh prenočitev tujih turistov), po desetino Avstrijci in Italijani, nato pa sledijo še Hrvati, Madžari in Nizozemci.
 

Porazen december


December, ki velja za enega bolj obiskanih mesecev, je bil zaradi vladnih ukrepov, ki razen izjem prepovedujejo ponujanje turističnih storitev in tudi nastanitev, za to panogo pričakovano zelo slab. V turističnih nastanitvenih obratih v Sloveniji je bilo decembra lani približno 9300 prihodov turistov oziroma 97 odstotkov manj kot v istem mesecu leto prej, prenočitev pa je bilo 70.600 oziroma 91 odstotkov manj kot v decembru 2019. Več kot polovico tega so predstavljali domači turisti.

Glavnina prenočitev v decembru 2020 je bila ustvarjena v zdraviliških občinah, sledile so mestne občine, obmorske občine in občina Ljubljana.


Pričakovani izplen


Direktor Turistično gostinske zbornice Slovenije Fedja Pobegajlo pravi, da so bili takšni rezultati lanskega leta pričakovani. Nekaj nepredvidenega vpliva so imeli turistični boni, ki pa so ustvarili velike razlike med destinacijami in podjetji. Zato si v zbornici prizadevajo za nadaljnje sofinanciranje fiksnih stroškov bolj prizadetih ponudnikov.

Fedja Pobegajlo Foto Blaž Samec
Fedja Pobegajlo Foto Blaž Samec


Čeprav smučišča zdaj lahko obratujejo, pa Pobegajlo opozarja na težek položaj zimskega turizma. Po eni strani je smučanje pogojeno z negativnim testom in omejeno na regije, pod drugi strani pa vsa ostala turistična ponudba zaprta. »Svetovni pokali so prinesli nekaj obiska, a le tekmovalce in spremljevalno osebje. Publike ni bilo, kar pomeni ogromen izpad. Tako da se negativni vplivi kar sestavljajo,« opozarja sogovornik in dodaja, da so predlagali vsaj odprtje teras in dogodkov na prostem, a še ni odziva.
 

Najslabše leto doslej


Po podatkih Svetovne turistične organizacije (UNWTO) se je število mednarodnih prihodov turistov lani zmanjšalo za milijardo oziroma za 74 odstotkov. Globalni turizem je tako lani zaradi izbruha koronavirusa in omejevalnih ukrepov za preprečevanje širjenja okužb izgubil 1300 milijard dolarjev prihodkov. V UNWTO ocenjujejo, da je bilo to najslabše leto v zgodovini turizma. »Čeprav je bilo na področju varnosti mednarodnih potovanj vloženega veliko napora, se zavedamo, da kriza še ni končana,« opozarja generalni sekretar UNWTO Zurab Pololikashvili.

Svetovni potovalni in turistični svet (WTTC) medtem pričakuje, da bi se lahko letos v tem sektorju ponovno odprlo več kot 100 milijonov delovnih mest. Takšno oživitev pričakujejo na podlagi napovedi in tudi večjega povpraševanja po rezervacijah, o katerih poročajo potovalne agencije. To bo, kot ugotavlja WTTC, še vedno skoraj petino pod številkami iz leta 2019, kar pomeni, približno 54 milijonov delovnih mest manj.
 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine