Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Kuhinja, kjer se jé dvakrat na teden

Zaradi poznejšega začetka in upoštevanja varnostnih standardov se bo na Odprti kuhni kuhalo in peklo ob četrtkih in petkih.
Osma sezona <em>Odprte kuhne</em> je v pokoronavirusnih časih drugačna, a po drugi strani taka, kot so je stalni obiskovalci vajeni. FOTO: Jure Eržen/Delo
Osma sezona <em>Odprte kuhne</em> je v pokoronavirusnih časih drugačna, a po drugi strani taka, kot so je stalni obiskovalci vajeni. FOTO: Jure Eržen/Delo
13. 6. 2020 | 06:00
13. 6. 2020 | 07:06
4:25
Pogačarjev trg in bližnjo okolico so na pragu poletja z zamudo, ki je trajala dobesedno ves letni čas, pomlad, kajpada, včeraj in že v četrtek preplavile omamne vonjave. Končno se je začela osma sezona Odprte kuhne, ki je v teh pokoronavirusnih časih – bog ne daj interepidemičnih – drugačna, a po ­drugi strani taka, kot so je stalni ­obiskovalci vajeni.

Ker je to odprt prostor, zaščitne maske niso obvezne; pa tudi, kako bi hrano, pripravljeno po receptih z vsega sveta, in (predvsem kakovostno domačo) pijačo okušali s krinko na ustih? Sicer pa je za higieno in varnost poskrbljeno. Razkužila so na vseh stojnicah, osebje čisti in dezinficira mize s hitro delujočimi sredstvi, milo je celo pri pitniku oziroma vodnjaku na dnu stopnic med stolnico in trgom. In »varnostna razdalja« tako med stojnicami kot mizami. Obojih je manj kot v prejšnjih sezonah, manjših stoječih »barskih mizic« ob stojnicah ni več. Se je pa Odprta kuhna razširila časovno, s petka še na četrtek. Do nadaljnjega bo »obratovala« ob primernem vremenu ob četrtkih in petkih. Če bi se pokazalo, da četrtki vendarle niso najprimernejši, se bo to morda spremenilo.

Ker je to odprt prostor, zaščitne maske niso obvezne; pa tudi, kako bi hrano, ­pripravljeno po receptih z vsega sveta, okušali s krinko na ustih? FOTO: Jure Eržen/Delo
Ker je to odprt prostor, zaščitne maske niso obvezne; pa tudi, kako bi hrano, ­pripravljeno po receptih z vsega sveta, okušali s krinko na ustih? FOTO: Jure Eržen/Delo


Če je bilo v prejšnjih sezonah na Pogačarjevem trgu tudi od 50 do 55 stojnic, jih je bilo v četrtek 36, včeraj prav tako nekaj podobnega. Špela Verbič, ki skrbi za javno podobo Odprte kuhne, je povedala, da so zaradi izjemnih razmer imeli prednost ponudniki, ki so že dolgo z njimi. Stalne zvezde, ki so jih po osmih mesecih Ljubljančani, glede na številna vprašanja, močno pogrešali. Z novinci med gostinci so dogovorjeni, da se bodo lahko vključili, ko bo to mogoče. Še ena novost se je v zadnjih mesecih uveljavljala hitreje kot prej: brezgotovinsko plačevanje. To je zdaj na Odprti kuhni s karticami možno na vseh stojnicah, z mobilnimi napravami pa na tistih, ki jim terminali to ­omogočajo.

Omamne vonjave so privabile lačne ... FOTO: Jure Eržen/Delo
Omamne vonjave so privabile lačne ... FOTO: Jure Eržen/Delo


Brez sedišč in mizic na stopnicah


Gasilske garniture so ostale na ploščadi pred stolnico in nad Pogačarjevim trgom, jih je pa manj in so drugače razporejene. Na stopnicah, ki so bile prejšnja leta zaradi uživajočih obiskovalcev velikokrat neprehodne, zasilnih sedišč ni več, so se pa vsaj na otvoritveni dan tam ob upoštevanju predpisane razdalje vendarle zbirale skupine. Odprta kuhna je bila že doslej precej ekološko naravnana, letos pa plastike menda sploh ne bo. Razen plačilnih kartic niti vode v plastenkah. Samo pločevinke, steklo (kozarci z varščino) in bio­razgradljivi kozarci, krožniki in pribor, ki je večinoma zapakiran. Doslej si je lahko pribor vzel vsak sam, odslej si kupec ne more vzeti ne začimb ne dodatkov v obliki omak in prelivov. Špela Verbič je povedala, da bi radi bili za zgled, korak k ohranjanju okolja, kajti »če lahko na tako velikem dogodku mi, potem lahko vsak«.

Pospravljanje krožnikov in pribora je bilo zgledno urejeno že prejšnja leta, ko so bile na dosegu nog tudi prenosne straniščne kabine. Teh zdaj ni, so pa v znosni bližini tri javna stranišča, pod Tromostovjem, pod Mesarskim in Zmajskim mostom. In pozor. Vsa so dostopna po stopnicah, poleg tega del Plečnikovih arkad obnavljajo, zato je treba malo paziti, kod človek stopa. Prejšnja leta so bili dogodki pod blagovno znamko Odprte kuhne organizirani v Kopru, Novi Gorici, Celju, Novem mestu in na Ptuju. Kako bo letos, še ni dorečeno, želijo si vsi, obiskovalci, gostinci in organizatorji.

Prejšnja leta so bili dogodki pod blagovno znamko <em>Odprte kuhne </em>organizirani še v Kopru, Novi Gorici, Celju, Novem mestu in na Ptuju. Kako bo letos, še ni znano. FOTO: Jure Eržen/Delo
Prejšnja leta so bili dogodki pod blagovno znamko Odprte kuhne organizirani še v Kopru, Novi Gorici, Celju, Novem mestu in na Ptuju. Kako bo letos, še ni znano. FOTO: Jure Eržen/Delo

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine