Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Policija zavrača vpliv na postopke

Po neuradnih informacijah so preiskave povezane s sumi obvodnega financiranja stranke SDS prek različnih medijev.
Vodja oddelka za gospodarsko kriminaliteto v sektorju kriminalistične policije na PU Ljubljana Mitja Bartolme in direktor Uprave kriminalistične policije Damjan Petrič. FOTO: STA/zajem zaslona
Vodja oddelka za gospodarsko kriminaliteto v sektorju kriminalistične policije na PU Ljubljana Mitja Bartolme in direktor Uprave kriminalistične policije Damjan Petrič. FOTO: STA/zajem zaslona
S. B., B. T.
29. 5. 2024 | 08:21
29. 5. 2024 | 16:48
8:54

Na Nova24TV in pri njenem direktorju ter solastniku Borisu Tomašiču potekajo kriminalistične preiskave, prav tako na Telekomu, kakor so pri tej družbi potrdili za Delo. Kot so zapisali, so se zjutraj na sedežu družbe oglasili predstavniki Policijske uprave Ljubljana. »Pri tem Telekom Slovenije ni predmet postopka, s preiskovalci pa sodelujemo in jim bomo dali na voljo želeno dokumentacijo. Delo in vse aktivnosti v družbi potekajo kot običajno.« Prav tako so na Policijski upravi Ljubljana potrdili, da opravljajo več aktivnosti v zvezi s kaznivim dejanjem s področja gospodarske kriminalitete.

Direktor uprave kriminalistične policije Damjan Petrič je zatrdil, da policija opravlja svojo dejavnost profesionalno, zakonito in neodvisno. Zavračajo vsa namigovanja o politizaciji, saj nihče na vpliva na delo policije in ne določa, katero zadevo naj obravnavajo, kako jo obravnavajo in kdaj. Predkazenski postopki gospodarske ali organizirane kriminalitete trajajo dlje časa, usmerjajo pa jih izključno državni tožilci. Policija mora zbtrati dovolj dokazov, da dobri odredbe za preiskave. Odredbe pa izdajo sodišča.

Ljubljanski kriminalisti izvajajo več kot 20 hišnih in osebnih preiskav ter zasege listninske dokumentacije, zaradi utemeljenega suma zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti. Preiskave potekajo na območju policijskih uprav Ljubljana, Celje, Kranj, Novo mesto, Nova Gorica in Koper.

Kaznivega dejanja je osumljenih osem fizičnih oseb, starih med 40 in 55 let, vsi so slovenski državljani. Z dejanjem je bila oškodovana ena pravna oseba. Preiskava intenzivno poteka že od sredine leta 2023. V preiskavi so ugotovili, da so osumljene osebe z različnimi vlogami v gospodarski družbi iz Ljubljane ter zastopnik pravne osebe, ki je imela premoženjsko korist, v letih 2020 in 2021 izvršili kaznivo dejanje tako, da so sklenili škodljivo pogodbo v višini več kot šest milijonov evrov. Skupna protipravna korist je presegla tri milijone evrov, je povedal vodja oddelka za gospodarsko kriminaliteto v sektorju kriminalistične policije na PU Ljubljana Mitja Bartolme.

V okviru preiskav niso pridržali nikogar, osumljencev policija tudi ni predobravnavala. Za kaznivo dejanje zlorabe položaja ali zaupanja je predvidena zaporna kazen od enega do osmih let. Zaradi varovanja osebnih podatkov pa policisti niso govorili o konkretnih fizičnih ali pravnih osebah. V nadaljevanju bodo preučili pridobljene dokaze in dokumentacijo, prezgodaj pa je še za napoved, ali bodo preiskavo širili.

Preiskave so po neuradnih informacijah povezane s sumi obvodnega financiranja stranke SDS prek različnih medijev v času vlade Janeza Janše, o čemer piše v vmesnem poročilu preiskovalne komisije državnega zbora, ki jo je vodila poslanka Mojca Šetinc Pašek. Ta je poročilo že pred časom poslala preiskovalnim organom. Komisijo zdaj vodi Tamara Vonta.

Mojca Šetinc Pašek je za Delo pojasnila: »V bistvu se potrjujejo vsi moji sumi iz vmesnega poročila glede Nove24, predvsem gre po mojem védenju za sume zlorab in kršenja zakonov v primeru financiranja iz Madžarske, pa tudi glede škodljivih pogodb Telekoma. Pri madžarskem financiranju Nove24, ki je v lasti vidnih članov SDS, z vso odgovornostjo in z vedenjem, kakšno dokumentacijo hrani preiskovalna komisija, menim, da je šlo tudi za izdajo slovenskih gospodarskih in nacionalnih interesov. To sem povedala kolegom v državnem zboru ob predstavitvi vmesnega poročila in to trdim tudi danes.«

Mojca Šetinc Pašek je za Delo povedala, da se potrjujejo vsi njeni sumi iz vmesnega poročila glede Nove24. FOTO: Matej Družnik/Delo
Mojca Šetinc Pašek je za Delo povedala, da se potrjujejo vsi njeni sumi iz vmesnega poročila glede Nove24. FOTO: Matej Družnik/Delo

Preiskave na območju več policijskih uprav

S Policijske uprave Ljubljana so zjutraj potrdili le, da policija na podlagi odredb pristojnega sodišča in pod usmerjanjem Specializiranega državnega tožilstva v zvezi s kaznivim dejanjem s področja gospodarske kriminalitete izvaja več operativnih aktivnosti na območju več policijskih uprav. Več informacij nam zaradi interesa preiskave niso mogli posredovati.

Da preiskave potekajo deset dni pred evropskimi volitvami, po Tomašičevem mnenju ni naključje. To je v svojem odzivu na X izpostavil tudi predsednik SDS Janez Janša. Odvetnik Nove24TV Janez Stušek je v izjavi za medije povedal, da je bila hišna preiskava na Nova24TV opravljena na podlagi odločbe Okrožnega sodišča v Ljubljani. Pri tem je, kot je povzel STA, poudaril, da ne pravna oseba, ne Nova24TV, ne nihče iz Nove24TV ni med osumljenimi. »Hišna preiskava je bila opravljena pri tretjih osebah, ki bi lahko morebiti imele ali pa imele v posesti relevantne informacije zoper osumljene,« je dodal Stušek.

Z vmesnim poročilom preiskovalne komisije, ki preiskuje sume nezakonitega financiranja strank, se je državni zbor seznanil konec lanskega leta. Komisija je v njem ugotavljala, da »poslovanje in financiranje velike večine aktivnosti SDS poteka po omrežju obvodnih računov, vzpostavljenih na različnih ravneh okoli centralnega računa stranke«.

Posamezna podjetja naj bi namreč del denarja v obliki donacij, svetovalnih pogodb ali brez namena nakazovala na račune, o katerih sumijo, da so obvodni računi SDS, torej na račune podjetij NovaTV24.si, Nova hiša in Nova obzorja.

Komisija je pod drobnogled med drugim vzela pogodbo Telekoma z začetka leta 2020 z Inštitutom za avtorsko pravico, ki ga je nekaj mesecev pred tem na domačem naslovu ustanovil Blaž Rant za plačilo nadomestila za distribucijo Nova24TV in več drugih programov. Pogodba je bila sklenjena za obdobje petih let v višini šest milijonov evrov. Po ugotovitvah komisije so se pojavili utemeljeni sumi, da bi lahko bila pogodba poslovno škodljiva za Telekom, hkrati pa poročilo kot nesporno navaja dejstvo, da so pri sklenitvi pogodbe posamezni nosilci javnih funkcij nezakonito vplivali na člane uprave in organe nadzora družbe.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine