Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Slovenija

Kratek povzetek dolge, skrivnostne zgodovine

Slovenski narodni heroj je Izraelu pomagal v najtežjih trenutkih zgodovine. Kaj je ostalo od »posebnih odnosov« med Slovenijo in Izraelom?
Avgusta 2002, ko je je mandat predsednika Milana Kučana iztekal, je Šimon Peres Slovenijo obiskal kot zunanji minister. FOTO: Voranc Vogel
Avgusta 2002, ko je je mandat predsednika Milana Kučana iztekal, je Šimon Peres Slovenijo obiskal kot zunanji minister. FOTO: Voranc Vogel
2. 6. 2024 | 05:00
18:44

V nadaljevanju lahko preberete:

Slovenija bo čez nekaj tednov obstajala 33 let. Izrael je Slovenijo priznal 14. aprila 1992. Hkrati so odnosi med Slovenijo in Izrae­lom bistveno starejši. Segajo v čas, ko Izrael kot država še ni obstajal, Slovenija pa je imela neposredno po drugi svetovni vojni status socialistične republike v jugoslovanski ljudski federaciji.

Odnosi med slovenskimi oblastnimi strukturami in izraelskimi strukturami segajo v leto 1946, ko se je judovsko prebivalstvo, ki je na Balkanu in v srednji Evropi preživelo holokavst, odločalo o preselitvi v Palestino. Osebni stiki, vzpostavljeni pred skoraj osmimi desetletji, so več desetletij določali naravo odnosov med Izraelom in Slovenijo – sprva kot republiko v jugoslovanski federaciji, po slovenski osamosvojitvi pa med dvema neodvisnima državama. Zaradi zgodovine teh odnosov je odločitev, da bo Slovenija priznala Palestino, bolj občutljiva, četudi je v sedanjem zgodovinskem trenutku nujna in pozna.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine