Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

KPK ni potrdila sumov nasprotja interesov pri direktorici ZD Ljubljana

Ugotovili so, da zadeva vsebuje znake kršitev predpisov ali druge pomembne informacije iz pristojnosti drugih organov. Zadevo so odstopili svetu ZD Ljubljana.
Antonija Poplas Susič FOTO: Leon Vidic/Delo
Antonija Poplas Susič FOTO: Leon Vidic/Delo
Be. B.
19. 1. 2023 | 09:48
19. 1. 2023 | 09:59
3:15

Iz Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) so sporočili, da je KPK zaključila obravnavo prijave glede sumov nasprotja interesov proti direktorici javnega zavoda Zdravstveni dom Ljubljana (ZD Ljubljana) Antoniji Poplas Susič.

Komisija ni potrdila kršitev določb zakona o integriteti in preprečevanju korupcije (ZIntPK), zato je postopek v zadevi ustavila, je pa prijavo odstopila Svetu ZD Ljubljana, so pojasnili v sporočilu za javnost.

Predhodni preizkus so uvedli na podlagi ponovne prijave decembra lani, očitki prijave pa so bili, da je direktorica ZD Ljubljana, kjer opravlja poslovodno funkcijo, obenem vpisana kot edina ustanoviteljica Zdravstvenega zavoda Multimedicus, v katerem prav tako opravlja poslovodno funkcijo.

Sum kršitve ni v pristojnosti Komisije

V postopku je KPK vpogledala v sodni register in aplikacijo Erar, za dodatna pojasnila in dokumentacijo pa zaprosila tudi ZD Ljubljana. Ugotovila je, kot navajajo, da »navedbe iz prijave ne dajejo podlage za utemeljen sum kršitve iz pristojnosti Komisije, zato je postopek ustavila. Ker pa je hkrati ugotovila, da zadeva vsebuje znake kršitev predpisov ali druge relevantne informacije iz pristojnosti drugih organov, je prijavo odstopila v pristojno reševanje/informacijo Svetu ZD Ljubljana.«

Kot so pojasnili, zgolj na podlagi hkratnega opravljanja dveh funkcij oziroma dejavnosti še ne morejo govoriti o nasprotju interesov – v konkretnem primeru torej o morebitnem nasprotju interesov pri hkratnem opravljanju poslovodne funkcije javnega zavoda in zasebnega zavoda.

»Pri nasprotju interesov gre namreč za konkretna ravnanja uradnih oseb pri opravljanju njihovih javnih nalog in zato je okoliščine nasprotja interesov vedno treba presojati z vidika posameznega primera. Pri tem mora presoja teh okoliščin temeljiti na realnih oziroma opredmetenih (pred)postavkah, povezanih z dejanskimi pristojnostmi in odločevalsko močjo oziroma pozicijo osebe v vsakem primeru posebej.« To pomeni, da se mora uradna oseba izločiti iz kakršnega koli odločanja o sodelovanju javnega zavoda s poslovnimi subjekti, s katerimi je sama osebno, poslovno ali politično povezana, saj bi njeno takšno udejstvovanje pomenilo vsaj videz nasprotja interesov.

Kršitve nasprotja interesov so korak do korupcije

Komisija očitke o nasprotju interesov vedno preverja z vso resnostjo, kot so dodali, saj je dokazana kršitev dejanskega nasprotja interesov pri uradni osebi le korak do korupcije.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine