Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Komu bo najbolj koristil razdor v SMC

Politični analitiki si niso edini; za zdaj je tvegano napovedovati, kdo bo z razdorom več pridobil. Prav tako ni jasno, ali bo še kateri od poslancev šel za Brglezom.
Po letošnjih volitvah je kolač veliko skromnejši od tistega leta 2014, razdeljen pa še ni dokončno. FOTO: Blaž Samec/STA
Po letošnjih volitvah je kolač veliko skromnejši od tistega leta 2014, razdeljen pa še ni dokončno. FOTO: Blaž Samec/STA
28. 6. 2018 | 10:15
6:10
Ljubljana – Ali bo izključitev Milana Brgleza iz SMC vplivala na sestavljanje koalicije? Ali SMC čaka podobna usoda, kot je že v preteklosti stranke po veliki izgubi poslanskih mest? Politični analitiki si v odgovorih niso edini, za zdaj je precej tvegano napovedovati, kdo bo z razdorom več pridobil, najbrž pa bo na to vplivalo tudi vprašanje, koliko umazanega perila je kdo pripravljen oprati v javnosti.

»Moja izključitev iz SMC je povsem zrežiran dogodek,« je svojo plat zgodbe predstavil dosedanji podpredsednik SMC in predsednik državnega zbora Milan Brglez, ki je prepričan, da so vsi očitki na njegov račun neutemeljeni, glavni vzrok, da so ga odslovili, pa vidi v njegovi zahtevi po konsolidaciji stranke, kar pomeni upoštevati rezultate volitev, stranko pripraviti na nove in poskrbeti, da pridejo sposobni ljudje na prava mesta, »in ne naši ljudje na tista mesta, kjer se vodstvo tako odloči«. Po njegovem mnenju ga je odnesla tudi ideja o zbliževanju socialnoliberalnih strank, kar so podporniki Mira Cerarja zavrnili. Ne ve še, kje in kako bo nadaljeval politično pot, prav tako ni odgovoril na vprašanje, ali mu bo še kdo sledil.

Brglez je nekako priznal, da se s Cerarjem od prvega javnega spora novembra 2016, zaradi zakona o tujcih, nista pobotala. FOTO: Jure Eržen/Delo
Brglez je nekako priznal, da se s Cerarjem od prvega javnega spora novembra 2016, zaradi zakona o tujcih, nista pobotala. FOTO: Jure Eržen/Delo

 

Brglez priznal, da se s Cerarjem od spora zaradi zakona o tujcih nista pobotala


Po njegovih besedah je SMC rekonstruirala svet stranke in imenovala nove organe stranke, da ga je potem izvršni odbor v novi sestavi izključil, uradno zaradi nespoštovanja odločitev organov stranke. »Cerar je sam večkrat kršil sklepe izvršnega odbora SMC, denimo glede priznanja Palestine, ki se jih je bal izvesti, in povrnitve vojne škode izgnancem oziroma drugim žrtvam vojn, ko je v tistih trenutkih pravzaprav raje grozil, kot da bi se posvetil temu, da bi bili sklepi uresničeni,« je bil oster Brglez, ki je nekako priznal, da se s Cerarjem od prvega javnega spora novembra 2016, zaradi zakona o tujcih, nista pobotala. »Takrat je stopil v ospredje proces arbitraže in to je bila takrat preveč pomembna zadeva. Od takrat pa ni več tako pomembnih državotvornih razlogov, da bi se človek še umikal. Nekje je konec,« je komentiral.


 

»Odhod nima zveze z ničimer«


Premier v odhodu Miro Cerar je bil danes v Luksemburgu. Na Brglezove besede se je odzval vodja poslanske skupine Igor Zorčič, ki je ponovil, da bo SMC izpolnila zaveze, ki jih je dala volivcem. »Smo v občutljivem času, ko že nastajajo orisi bodočih koalicij, in v tem obdobju si stranka ne more privoščiti, da eden najvidnejših članov, podpredsednik stranke, ne spoštuje demokratično sprejetih odločitev organov stranke in da pravzaprav solira v tej zgodbi, ko moramo biti najbolj enotni,« je pojasnil Zorčič. Zavrnil je Brglezove navedbe, da je bil dogodek zrežiran.




 

​Konsolidacija ali začetek konca?


Za zdaj ni jasno, ali bo še kateri od poslancev šel za Brglezom. Pri sedmih menda ni dvoma, da so zvesti Cerarju. Od tega, kako številna bo poslanska skupina SMC, bo odvisno, kakšno moč bo imela v koalicijskih pogajanjih. Ni povsem izključeno, da bi lahko Brglez v prihodnosti okrepil poslanske skupine kakšne druge stranke – v Levici so, denimo, takrat, ko so ga predlagali za začasnega predsednika parlamenta, odkrito priznali, da je v stališčih pogosto bliže njim kot lastni stranki. Zelo narazen pa so si pri odnosu do Nata. Druga stranka, s katero je bil Brglez večkrat kompatibilen, je SD.

Za večino analitikov je bil pok znotraj SMC precej pričakovan, saj so bila nesoglasja očitna, napovedujejo pa različne posledice – nekateri vidijo v tem dogajanju logično zaporedje po tem, ko je stranka brez ideološkega pedigreja ostala brez 26 poslancev. Ta korak vidijo kot začetek konca, podobno kot smo v preteklosti videli pri strankah, ki so na enih volitvah zmagale, na naslednjih pa veliko izgubile. Po mnenju drugih se je SMC zdaj na neki način konsolidirala in se umestila bolj sredinsko, kot je bila doslej.

​Negotovo pa je tudi, kako bo dejstvo, da je izgubila najbolj priljubljenega politika v svojih vrstah, vplivalo na njene ratinge. In tudi, kako bo znal Brglez to naklonjenost, ki jo uživa, in izraze simpatij, ki so mu jih v teh dveh dneh namenili številni po družbenih omrežjih, unovčiti na nadaljnji politični poti.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine