Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Tretji poziv za izposojo prenosnikov, zaradi katerih je napovedana interpelacija

Ministrstvu za digitalno preobrazbo še vedno ni uspelo razdeliti deset tisoč računalnikov.
Trinajst tisoč računalnikov so po nakupu uskladiščili. FOTO: ministrstvo za digitalno preobrazbo
Trinajst tisoč računalnikov so po nakupu uskladiščili. FOTO: ministrstvo za digitalno preobrazbo
M. B.
26. 8. 2024 | 11:27
26. 8. 2024 | 17:20
3:56

Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad RS je včeraj objavil tretji javni poziv za dodelitev računalniške opreme v izposojo v letu 2024, s katerim znatno širijo nabor upravičencev do prenosnikov, ki jih je lani kupilo ministrstvo za digitalno preobrazbo. Zaradi dvoma o smotrnosti porabe več kot 6,5 milijona evrov ministrico Emilijo Stojmenovo Duh jeseni čaka že druga interpelacija.

Na javni poziv se lahko zdaj prijavijo posamezniki do vključno 6. dohodkovnega razreda otroškega dodatka, ki imajo vsaj enega osnovnošolskega otroka. Zgornja meja dovoljenega mesečnega dohodka na osebo je torej 820,51 evra neto. Če bo vlog več od razpoložljivih računalnikov, bodo imeli prednost tisti iz nižjih dohodkovnih razredov, znotraj dohodkovnih razredov pa tisti, ki so vloge oddali prej. Ne glede na število otrok v osnovni šoli lahko upravičenec odda le eno vlogo in dobi en računalnik, vlogo pa sme oddati le eden od staršev.

Doslej brez velikega interesa

Drugi poziv se je iztekel v petek, nanj so se lahko prijavili upravičenci iz prvega in drugega dohodkovnega razreda ter rejniki, katerih dohodek na družinskega člana ni presegal 384,61 evra neto in imajo vsaj enega otroka, ki je vključen v osnovnošolsko izobraževanje. Že pred tem pa se je končal prvi, za tiste iz prvega dohodkovnega razreda, katerih dohodek na družinskega člana ni presegal 230,76 evra neto.

image_alt
Računalniki spravljeni v skladišču, garancija pa se izteka

Čeprav so ob drugem pozivu na ministrstvu poudarjali, da je upravičencev zdaj že »približno 300.000, zato ne dvomimo, da bodo še preostali prenosniki razdeljeni v roku, kot ga predvidevajo veljavni postopki«, je nanj prispelo zgolj 1472 vlog. S prijavami na prvi poziv vred je bilo do zdaj podanih 4439 vlog, kar pomeni, da je neoddanih še več kot polovica izmed deset tisoč prenosnih računalnikov, ki so na voljo za dveletno izposojo.

Kmalu nova interpelacija

Ministrstvo za digitalno preobrazbo je lani, z namenom povečanja digitalne vključenosti prebivalstva, za 6,5 milijona evrov kupilo 13.000 prenosnikov, zaradi česar se bo morala ministrica Emilija Stojmenova Duh že drugič zagovarjati v državnem zboru. Čeprav je prvo interpelacijo zaradi sumov storitve kaznivih dejanj nevestnega dela v službi, oškodovanja javnih sredstev, davkoplačevalcev in javnih financ prestala že marca letos, je stranka SDS zaradi novih ugotovitev računskega sodišča interpelacijo vložila ponovno.

Računsko sodišče je namreč ugotovilo, da ministrstvo za digitalno preobrazbo ni opravilo predhodne opredelitve dejanskih potreb, zato ni moglo ustrezno opredeliti tehničnih lastnosti računalnikov. Prav tako po mnenju sodišča nakup ni bil opravljen v skladu z načeli učinkovitosti in gospodarnosti. Na ministrstvu so v odziv na ugotovitve računskega sodišča zatrdili, da je bil nakup računalnikov »smotrn in potreben«, računskemu sodišču pa so posredovali razloge za izpodbijanje revizijskih razkritij in podali dodatna pojasnila.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine