Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Karl Erjavec želi zavladati Desusu kot antijanša

Favorit za zmago na kongresu je poslal pismo 231 delegatom stranke, v katerem je izpostavil boj za vrednote in cilje, ki niso kompatibilne z aktualno vlado.
Karl Erjavec je bil v pismu kritičen do Janševe ideologije. FOTO: Blaž Samec/Delo 
Karl Erjavec je bil v pismu kritičen do Janševe ideologije. FOTO: Blaž Samec/Delo 
23. 11. 2020 | 11:39
23. 11. 2020 | 12:43
4:40
​Dan pred začetkom dopisnega kongresa stranke Desus, prejšnji petek, je bivši in najverjetnejši novi predsednik upokojenske stranke Karl Erjavec pisal 231 delegatom kongresa, ki izbirajo novo vodstvo stranke. Število delegatov je enako kot januarja, ko je bila izvoljena Aleksandra Pivec, Erjavec pa začasno poslan na smetišče politične zgodovine s kongresno ugotovitvijo, da se je po petnajstih letih vodenja stranke utrudil in da obstaja realna bojazen, da stranke na naslednjih volitvah ni več sposoben pripeljati čez parlamentarni prag. Obrnilo se je drugače, z novim obrazom Pivčevo, po njenih obalno-kraških avanturah, je podpora stranki zdrsnila na rekordno nizko raven, v zadnjih tednih pa se spet dviga, predvsem zaradi javnomnenjskih pričakovanj, da bo stranko prevzel in jo odpeljal iz aktualne koalicije.

In Erjavčevo osem strani dolgo pismo delegatom, ki v glavnem obračunava s Pivčevo in njeno zapuščino, gre na več točkah razumeti v tej smeri. Erjavec namerava stranko po kongresu konsolidirati, takoj po tem, ko bodo znani rezultati glasovanja, namerava izpeljati klavzuro stranke, na katero bo povabil okoli 30 po njegovem izboru najpomembnejših članov stranke, ki bodo razpravljali predvsem o tem, ali tretjo Janševo vlado zapustiti ali ne.
 

Podpora Gantarju, javnim podsistemom, partizanom in antifašizmu


Erjavčev takojšnji cilj je konsolidacija stranke, ki se mora izkazovati v enotnosti poslanske skupine, tesnim sodelovanjem med vodstvom stranke, poslansko skupino in organi stranke (Izvršni odbor, Svet stranke) ter občinskimi odbori stranke.
 
»Na splošno ta vlada več pozornosti namenja ideološkim temam, spreminjanju medijev in kadrovskim zadevam. To seveda ni dobro in po nepotrebnem razburja večji del slovenske javnosti,« o Janševi vladi zapiše Erjavec, pri čemer je predvsem Pivčevi kot bivši podpredsednici stranke očital, da je bilo vodstvo stranke do teh pojavov preveč tiho in se izgovarjalo, da smo neideološka stranka.

Po januarskem porazu se Erjavcu nasmiha decembrska zmaga na kongresu Desusa. FOTO: Leon Vidic/Delo
Po januarskem porazu se Erjavcu nasmiha decembrska zmaga na kongresu Desusa. FOTO: Leon Vidic/Delo
Vso podporo je Erjavec izrekel tudi Tomažu Gantarju, ki je na januarskih strankarskih volitvah odločno podprl Pivčevo, kasneje sprevidel svojo zmoto, zdaj pa tesno politično sodeluje, predvsem pa kohabitira z Erjavcem. »Ugotavljam, da naš minister za zdravje Tomaž Gantar odlično opravlja svoje delo. Opažam pa, da vlada sprejema nekatere pomembne odločitve mimo mnenja našega ministra,« je Erjavec v bran vzel ministra Gantarja, ki je pogosto tarča kritik iz SDS, sedaj pa se je z največjo koalicijsko stranko zapletel v spor zaradi odstavitve njemu nelojalne državne sekretarke na zdravstvenem ministrstvu Tine Bregant.  
 
Še bolj konkreten je bil Erjavec pri izrisu ideološkega profila stranke, ki je v ostrem nasprotju od tega, kar ideološko predstavlja os SDS-Nova Slovenija ob asistenci SMC v koaliciji. Desus »varuje šibke socialne skupine (upokojence, invalide itd..), ki brani javno zdravstvo, javno šolstvo, javno televizijo.« poleg tega pa bo Desus pod Erjavcem branil »pridobitve narodno osvobodilne borbe in, ker nikoli ne bomo dovolili, da bi se spreminjala zgodovina v tem smislu, da so sodelavci fašizma in nacizma odigrali pozitivno vlogo v drugi svetovni vojni.«
 

Za socialno državo, javno zdravstvo in šolstvo


Precej očitno je, da Erjavčevo pismo ni  namenjeno samo delegatom stranke, ampak tudi predsedniki vlade, koalicijskim partnerjem, predvsem pa javnosti. »Naša ideologija je antifašizem, socialna država, javno zdravstvo, javno šolstvo in naša ideologija ni fašizem, liberalni kapitalizem, privatno zdravstvo in privatno šolstvo,« sporoča Erjavec, s čimer se vsaj po besedah odločno distancira od vladne politike, predvsem pa od predsednika vlade Janše.
 
Kaj Erjavec 2.0 ponuja svoji osnovni volilni bazi, torej upokojencem? »Izredno usklajevanje pokojnin, dvig pokojninske odmere na 63,5 %, demografski sklad, izgradnjo negovalnih bolnišnic in domov za starejše, modernizacijo zdravstva in drugo.«

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine