Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Kam po najugodnejši okolju prijazen kredit

Primerjali so ponudbo ekoloških kreditov petih bank in Eko sklada.
Pred najemom posojila je dobro vseh pet bank zaprositi za informativni izračun in jih primerjati s ponudbo Eko sklada. Foto Leon Vidic
Pred najemom posojila je dobro vseh pet bank zaprositi za informativni izračun in jih primerjati s ponudbo Eko sklada. Foto Leon Vidic
21. 2. 2020 | 06:00
21. 2. 2020 | 08:41
4:24
Ljubljana – Kam po najugodnejše posojilo, ko se človek odloči, da bo avto ali pralni stroj zamenjal za »nekaj bolj varčnega« oziroma da bo menjal strešno kritino ali celo gradil oziroma kupil nizkoenergijsko hišo? Povprašati v banki ali Eko skladu? In če v banki, kateri? Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) je pregledala trg in ugotovila, da številke govorijo v prid – Eko skladu in dvema od peterice bank.

Eko sklad podpira okoljske projekte s subvencijami in ugodnimi posojili za okolju prijazne naložbe na devetih področjih: od vode, električne samopreskrbe, vozil, gospodinjskih aparatov, odpadkov do menjave kritin, izolacije, ogrevalnih in prezračevalnih sistemov ter obnove, gradnje ali nakupa energijsko učinkovitih bivalnih površin. ZPS po pregledu »ekobančne« ponudbe pri Abanki, BKS, Delavski hranilnici, Deželni banki Slovenije (DBS) in Sparkasse, ki jo je primerjala s ponudbo Eko sklada, ugotavlja, da je težko najti ekološko naložbo, ki je ni v naboru Eko sklada. Če takšna obstaja, svetujejo, pa je po njej najbolje povprašati pri banki BKS ali pri DBS.

Prva izstopa po stanovanjski ponudbi, druga po ugodnih pogojih najema ekokredita za komitente, za obe pa je značilno, da kreditojemalcev ne omejujeta z ozko »definicijo«, kaj je ekološka naložba, temveč ponujata »širše« financiranje za »ekološke namene«. Glede na to, da so obrestne mere pri večini »pregledane« bančne peterice spremenljive, ZPS pri dolgoročnih posojilih svetuje fiksno obrestno mero, s čimer se je mogoče izogniti povečanemu tveganju.


Zakaj je Eko sklad najugodnejši?


Pri Eko skladu so finančne spodbude na voljo vse leto, prejme jih 90 odstotkov prijavljenih projektov, Eko sklad pa jim v povprečju krije tretjino naložbe. Obrestna mera je sestavljena iz trimesečnega euriborja in 1,3-odstotnega pribitka, kar je manj kot pri kateri koli banki z »ekokreditno« ponudbo. Banka namreč kreditojemalcu zaračuna še stroške odobritve v višini 1,4 odstotka zneska kredita (najmanj 40 in največ 175 evrov), vodenje (od 30 do 40 evrov na leto, odvisno od zneska kredita) in zavarovanje kredita (odvisno od zneska in dobe odplačila).

Spremembe kreditnih pogojev, ki jih je konec lanskega leta uvedla Banka Slovenije, za Eko sklad ne veljajo. Za presojo kreditne sposobnosti načeloma velja, da se upošteva (le) neto plača kreditojemalca, ki pa mu mora po plačilu obroka in drugih odtegljajev na računu ostati minimalna plača.

H kreditu za stavbno pohištvo je mogoče dodati še znesek za nakup gospodinjskih aparatov in z enim kreditom financirati dve vsebinsko različni naložbi. Foto Jože Suhadolnik
H kreditu za stavbno pohištvo je mogoče dodati še znesek za nakup gospodinjskih aparatov in z enim kreditom financirati dve vsebinsko različni naložbi. Foto Jože Suhadolnik


Najnižji znesek kredita pri Eko skladu je 1500 evrov. To je za nakup gospodinjskih aparatov, ocenjuje ZPS, pogosto preveč, zato je mogoče več naložb združiti v en »paket«. Tako je mogoče na primer h kreditu za stavbno pohištvo dodati še znesek za nakup gospodinjskih aparatov in z enim kreditom financirati dve vsebinsko različni naložbi.


Preveriti pet bank in se odločiti




Kot rečeno, se ponudbi ekoloških kreditov pri Eko skladu najbolj približa DBS, zato pri ZPS pred izbiro kreditodajalca svetujejo primerjavo ponudbe vsaj omenjenih dveh potencialnih kreditodajalcev. Glede na to, da banke ponujajo boljše pogoje na podlagi individualne obravnave, pa je za informativni izračun dobro zaprositi vseh pet bank, še svetuje ZPS, jih primerjati s ponudbo Eko sklada in se – šele nato odločiti. Še zlasti škoda pa bi bilo ne izkoristiti nepovratnih sredstev za ekonaložbe pri Eko skladu.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine