Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Poslanci Desusa o Damijanu

Karl Erjavec: Kaj pomeni njegova vrnitev v politiko za strankina ministra?
Jože P. Damijan, morebitni tehnični mandatar Koalicije ustavnega loka, o svojih pogovorih s Karlom Erjavcem molči. Prvak SDS pa že vleče poteze za razkol v Desusu. FOTO: Jure Eržen/Delo
Jože P. Damijan, morebitni tehnični mandatar Koalicije ustavnega loka, o svojih pogovorih s Karlom Erjavcem molči. Prvak SDS pa že vleče poteze za razkol v Desusu. FOTO: Jure Eržen/Delo
13. 10. 2020 | 05:34
13. 10. 2020 | 10:32
3:02
Ljubljana – Morebitni tehnični mandatar Koalicije ustavnega loka Jože P. Damijan se že pogovarja tudi s Karlom Erjavcem, ki se bo na novembrskem volilnem kongresu Desusa najverjetneje vrnil na čelo stranke. Nobeden od njiju pogovorov ne želi komentirati, kljub temu pa je jasno, o čem teče njuna beseda. Je torej ključni člen Koalicije ustavnega loka Erjavec, ki bo Desus preusmeril iz desne v levo?

image_alt
Tudi Karl Erjavec z Jožetom P. Damijanom


Poslanska skupina Desusa bo danes razpravljala o iniciativi za ustanovitev Koalicije ustavnega loka, ki bi lahko bila pot za rušenje sedanje vlade. Na dnevnem redu pa je tudi urad za demografijo. Janez Janša je namreč Desusu obljubil, da bo vprašanje o tem, ali bo urad vodil minister brez listnice ali ne, ostalo odprto do volilnega kongresa stranke, konec tedna pa je koalicijske partnerje presenetil z dopisno sejo vlade, na kateri so veljavni odlok o ustanovitvi urada spremenili v delu, ki določa njegovo vodenje. Po novem bo urad vodil direktor, in ne več minister brez listnice.

V kabinetu predsednika vlade odločitve ne pojasnjujejo, najverjetnejša pa se zdi ocena, da želi Janša s tem manevrom disciplinirati Desus, kandidatu za novega ministra za kmetijstvo pa vnaprej pokazati, da bo ministroval le kratek čas. Ali pa bo moral oditi kdo drug. Ker so po koalicijskem dogovoru predsedniki strank tudi ministri – Desus ima v vladi po koalicijskem dogovoru le dva –, to torej pomeni, da se bo moral ali Jože Podgoršek ali pa Tomaž Gantar svoji funkciji po vrnitvi Erjavca na čelo Desusa odpovedati. To naj bi bil torej Janšev manever za vnos razkola in slabitev Desusa.

Vodja poslanske skupine Franc Jurša je prepričan, da se bodo o vodenju urada za demografijo v koaliciji pogovorili po tem, ko bo stranka dobila novo vodstvo. O tem je že govoril tudi s predsednikom vlade. Ponovil pa je, da en človek, torej Karel Erjavec, ne bo sam odločil o tem, v kateri koaliciji bo Desus. »O tem bodo odločili organi stranke, svoje pa bo povedala tudi poslanska skupina, ki vabila na pogovor o oblikovanju Koalicije ustavnega loka ni dobila,« je poudaril.



Franc Jurša o realnosti oblikovanja omenjene koalicije ne želi ugibati, poudarja le, da je pobuda vsekakor legitimna. Jurša ocenjuje, da so lahko v Desusu s tem, kar so dosegli v desnosredinski vladi, zadovoljni. Karl Erjavec se bo na kongresu po zdaj znanih podatkih soočil z dvema protikandidatoma, za podpredsedniška mesta pa so zdaj znana imena sedmih kandidatov. V poslanski skupini napovedujejo pogovor z vsemi kandidati za predsednika, Jurša včeraj ni želel razkriti, katerega od njih bo podprl.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine