Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Jože Podgoršek dobil podporo pristojnega odbora

Sedanji državni sekretar na kmetijskem ministrstvu je kot eno od prioritet navedel sprejetje več zakonskih sprememb.
FOTO: Leon Vidic/Delo
FOTO: Leon Vidic/Delo
12. 10. 2020 | 15:45
12. 10. 2020 | 17:24
4:25
Kandidat za kmetijskega ministra Jože Podgoršek je dobil soglasno podporo desetih navzočih članov parlamentarnega odbora za kmetijstvo. Če bodo poslanci z njegovim nastopom zadovoljni in bo nato dobil dovolj glasov še na četrtkovi izredni seji državnega zbora, bo na tem mestu zamenjal Aleksandro Pivec, ki je pred natanko enim tednom odstopila.

Podgoršek, dosedanji državni sekretar na kmetijskem ministrstvu, ki ga je za položaj ministra predlagala stranka Desus, je kot prioritete v mandatu navedel dokončanje več sprememb zakonodaje, zagotovitev finančnih sredstev za investicijski preboj in posodobitev kmetijstva iz svežnja za obnovo in razvoj po epidemiji covida-19, povečanje prehranske samooskrbe, učinkovitosti izvajanja javne službe zavoda za gozdove in varovanje kmetijskih zemljišč.
 

Sprejetje spremembe zemljiške zakonodaje, zakona o zaščiti živali ...


Med prednostnimi nalogami na zakonodajnem področju je Podgoršek naštel spremembo podlage za preprečevanje afriške prašičje kuge, ki je v Sloveniji še ni, a je le še vprašanje časa, kdaj bo prišla, in je resna grožnja slovenski prašičereji. Izpeljati je treba zakonsko spremembo zemljiške zakonodaje, ki je bila dana v javno razpravo marca lani. Ker glede ključne dileme, podaljševanja zakupov zemlje v lasti države, zlasti pri največjih zakupnikih, ministrstvo še ni zbližalo stališča, se Podgoršek zavzema za dvofazno spremembo zakonodaje. V prvi fazi čim prej začeti s postopkom sprejema usklajenih vsebin, sočasno pa nadaljevati razpravo o zakupu kmetijskih zemljišč.

Zakon o skladu kmetijskih zemljišč pa je po njegovem treba posodobiti z vsebinami na področju aktivne zemljiške politike. Na vprašanje poslanke Violete Tomič iz Levice, ali je za ukinitev sklada, je Podgoršek odkimal, njegova želja je, da bi ta bolj aktivno deloval predvsem na področju uvajanja komasacij in razdruževanja solastnikov.

Nadaljevati bo treba tudi uskladitev vsebin zakona o kmetijstvu z zakonodajo EU – gre predvsem za posodobitev definicije kmeta in kmetijskega gospodarstva –, druga nujna sprememba je implementacija evropske direktive o nedovoljenih ravnanjih, kar je treba storiti do konca 2021. Če bo potrjen za ministra, bo Podgoršek v enem mesecu napovedal prvi osnutek spremembe zakona o zaščiti živali, ki ga bo treba uskladiti z novo definicijo živali kot čutečih bitij v stvarnopravnem zakoniku. Zavzemal se bo za prenovitev delovanja zadružnega sistema, izpostavil je, da morajo organi upravljanja zadrug prevzemati večjo odgovornost. 

Izrazil je željo, da bi našli ustrezne rešitve za nove tehnologije pridelave industrijske konoplje. Podprl je tudi gojenje konoplje za medicinske namene, a dodal, da je zakonski paket v pripravi, ki bo to omogočil, v pristojnosti ministrstva za zdravje.
 

Revizorji naj preverijo delovanje družbe Slovenski državni gozdovi


V gozdarstvu bo posebno skrb namenil družbi Slovenski državni gozdovi. Lani je ministrstvo pripravilo merila za spremljanje sedmih ciljev te družbe, v prihodnjih letih jim bo ta morala slediti in izpolnjevati. Je pa Podgoršek poudaril, da ministrstvo nima vseh pristojnosti za nadzor nad delovanjem SiDG, dolžno nadzorstvo izvaja predvsem v delu razpolaganja z gozdovi. Zavzema se tudi za začetek revizijskega pregleda delovanja družbe. Računsko sodišče jo že pregleduje, sam bo vodstvu predlagal uvedbo notranjega nadzora, saj želi, da se ta zgodba enkrat zaključi.

Ena od pomembnih prioritet bo varovanje kmetijskih zemljišč, glede tega bo še izvajal zadržan pristop do spreminjanja njihove namembnosti.

Kot zelo pomembno nalogo je izpostavil še reformo skupne kmetijske politike, pri kateri je napovedal, da bo do novega leta pripravljen osnutek strateškega načrta, ki bo še letos predstavljen deležnikom. Poudaril je, da bo želja bistveno več od finančnih možnosti, zato bo treba sprejemati številne kompromise. Posebna pozornost bo namenjena ohranjanju narave in okolja.
 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine