Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Kadunc: Očitki so prirejeni in zavajajoči

Za danes je predvideno glasovanje o menjavi vrha RTV Slovenija.
Večina očitkov proti Igorju Kaduncu se nanaša na finančno stanje javne radiotelevizije. FOTO: Blaž Samec/Delo
Večina očitkov proti Igorju Kaduncu se nanaša na finančno stanje javne radiotelevizije. FOTO: Blaž Samec/Delo
2. 11. 2020 | 05:39
2. 11. 2020 | 05:54
3:30
Ljubljana – Če bo danes do 13. ure vsaj deset od trinajstih programskih svetnikov, ki so že vložili pobudo za razrešitev generalnega direktorja RTV Slovenija Igorja Kadunca, ponovno oddalo svoj podpis, bo danes na sporedu glasovanje o njegovi predhodni zamenjavi.

»Če bo zbranih vsaj deset podpisov, je dokument veljaven in se bo obravnaval,« je napovedal predsednik programskega sveta Ciril Baškovič, ki je zahteval vnovično pritrditev, potem ko jih je Kadunc po svojem odvetniku Dinu Bauku opozoril, da je glede na podpise, zbrane v prilogi, in izjavo Marije Orešnik, da ni bila seznanjena z vsebino pobude, mogoče enako sklepati tudi za preostale.

image_alt
Za vrh RTV Slovenija tudi v pravno vojno

 

Vpliv objektivnih okoliščin


Generalni direktor Igor Kadunc očitke pobudnikov, ki se v večini nanašajo na finančno stanje in vodenje RTV Slovenija, ta je lansko leto sklenila s 3,2-milijonskim primanjkljajem, označuje za prirejene in zavajajoče. Na očitek, da RTV Slovenija še nima potrjenega finančnega načrta, odgovarja, da so bili vsi dokumenti vselej pravočasno in kakovostno pripravljeni, a jih nadzorni svet ni potrdil. Prav tako je po njegovem mnenju jasno, da je glavnina okoliščin, ki so povzročile zdajšnjo finančno situacijo, odvisna od objektivnih, zunanjih dejavnikov, na katere kot generalni direktor nima vpliva, kot je na primer večja masa plač zaradi sproščenega napredovanja javnih uslužbencev. Število zaposlenih pa da so že zmanjšali za skoraj deset odstotkov in jih bodo še za pet odstotkov.

»Ne gre za Igorja Kadunca, gre za vprašanje, kdo in kdaj bo neposredno posegel v uredniško politiko oziroma postavil nove vodilne na radiu, televiziji in MMC ter ključne urednike,« je zapisal v odgovor na pobudo o njegovi razrešitvi, ki so jo podpisali predvsem pobudniki iz vrst koalicije.

Da bi Kadunc predčasno zapustil Kolodvorsko, bi moralo njegovo razrešitev podpreti 15 svetnikov od 29. Ob morebitni razrešitvi bodo morali svetniki že na seji predlagati vršilca dolžnosti, v vsakem primeru pa se obeta objava razpisa za delovno mesto generalnega direktorja, saj se mandat Kaduncu izteče aprila.
 

Uporabil bo vsa pravna sredstva


Najpogosteje kot možnega vršilca dolžnosti omenjajo predsednika nadzornega sveta Andreja Graha Whatmougha, ki naj bi ga na zadnji seji poskušali zamenjati. Predlog za razrešitev je dal Danilo Tomšič, ki je iz kvote SD, a do glasovanja na koncu ni prišlo, ker je predsedujoči na zahtevo petih članov v sicer enajstčlanskem nadzornem svetu sejo prekinil.

Aktualni generalni direktor, ki je pred dvema letoma že prestal glasovanje o predčasni razrešitvi – takrat prav na pobudo nadzornega sveta –, tudi zdaj napoveduje, da bo uporabil vsa pravna sredstva. »Seveda pa sem že na podlagi zagovora prepričan, da bi v primeru sodnega spora sodišče presodilo, da bi bila morebitna razrešitev nedopustna,« je v svojem zagovoru programskim svetnikom odpisal Kadunc. Pri tem se je oprl tudi na pravno mnenje odvetniške družbe Čeferin, Pogačnik, Novak, Koščak in partnerji, ki jo je za bolj »informirano in kvalificirano« obravnavo zadeve naročil predsednik programskega sveta.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine