Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Koalicija onemogočila sejo odbora DZ za kulturo

Na sejo, na kateri bi obravnavali pritiske na nevladne organizacije in novinarje, ni bilo nikogar iz koalicije. Odbor je bil tako nesklepčen.
Predsednica odbora DZ za kulturo Violeta Tomić je ugotovila, da so odsotnost sporočili vsi člani koalicije, zato seja ni bila sklepčna. FOTO: Blaž Samec/Delo
Predsednica odbora DZ za kulturo Violeta Tomić je ugotovila, da so odsotnost sporočili vsi člani koalicije, zato seja ni bila sklepčna. FOTO: Blaž Samec/Delo
STA
29. 10. 2020 | 18:35
29. 10. 2020 | 18:43
4:20
Odbor DZ za kulturo naj bi danes na nujni seji obravnaval izselitev kulturniških in civilnodružbenih organizacij iz stavbe na Metelkovi 6 ter očitke o vladnem pritisku na javne medije in novinarstvo v senci spopadanja z epidemijo covida-19. Seja, ki je bila sklicana na zahtevo Levice, LMŠ, SD in SAB, je bila zaradi nesklepčnosti prestavljena.

Predsednica odbora DZ za kulturo Violeta Tomić je uvodoma ugotovila, da so ji odsotnost na današnji seji zaradi službene zadržanosti sporočili vsi članice in člani iz koalicije, poleg tega ni prejela pooblastil za nadomestne člane, zato na seji ni mogla zagotoviti sklepčnosti.
 

»Oviranje demokratične razprave«


Sledili so postopkovni predlogi opozicijskih poslancev, ki so menili, da je razpravo o drugi točki o poskusih razgradnje javnih medijev in pokončnega novinarstva s strani vlade v senci spopadanja z epidemijo koronavirusa nujno potrebno opraviti še pred ponedeljkovo sejo programskega sveta RTV Slovenija. Potrebna pa se jim je zdela tudi razprava o drugi točki o pozivu proti prisilni izselitvi kulturniških in civilnodružbenih organizacij iz stavbe na Metelkovi 6 v Ljubljani ter za takojšnjo ustavitev sovražne politike vladajoče koalicije proti nevladnim prostovoljskim organizacijam.

Nataša Sukič (Levica) je bila kritična do manjkajočih poslancev in je njihovo ravnanje označila koz »cinizem brez primere,« kot »oviranje demokratične razprave v parlamentu o dveh pomembnih zadevah.« Glede druge točke današnjega dnevnega reda je pojasnila, da je, ker naj bi na ponedeljkovi seji programskega sveta RTV Slovenija tudi obravnavali predčasno razrešitev generalnega direktorja RTV Slovenija Igorja Kadunca, logično, da morajo o tem razpravljati, preden se zgodi.

Marko Bandelli (SAB) je izostanek poslancev koalicije na današnji seji označil za »nedopustnega« ter predlagal, naj predsednik DZ ugotovi upravičenost njihove odsotnosti. Po mnenju Marka Koprivca (SD) to, da celotna koalicija bojkotira odbor, pomeni »konec parlamentarizma«, njegov strankarski kolega Matjaž Nemec pa je menil, da smo danes »priča dogodku, kot mu še nismo bili.« Primoža Siterja (Levica) pa bojkot, kot je dejal, ne preseneča, saj bi danes beseda tekla o »najpomembnejšem medijskem informativnem servisu v državi in njegovi prihodnosti« in na drugi strani o »najbolj aktivnih nevladnih organizacijah v državi.«
 

Minister zapustil sejo


Ker so vmes sejo zapustili minister za kulturo Vasko Simoniti, državna sekretarka na ministrstvu za kulturo Ignacija Fridl Jarc in svetovalec na ministrstvu za kulturo Miro Petek, je Siter tudi predlagal, naj minister poda razloge, zakaj je zapustil sejo.

Edini koalicijski poslanec na današnji seji Branislav Rajić (SMC) pa, kot je povedal, današnjo situacijo razume kot odgovor na nepotrebno trmo predsednice odbora, saj da je bil na kolegiju vodij poslanskih skupin podan predlog, da se seja za nekaj dni prestavi. Temu predlogu je sicer sprva ugodila, nato pa se je odločila drugače. V skladu z 52. členom poslovnika je podal proceduralni predlog, da bi razpravo vseeno opravili, glasovanje o točkah pa bi izpeljali v obliki dopisne seje.

Predsednica odbora je pojasnila, da je sicer sprva res sprejela predlog, da se seja prestavi na naslednji teden, a je vodja poslanske skupine SAB Maša Kociper zahtevala, da se razprava o javni RTV opravi pred sejo programskega sveta RTV in kot predlagateljici ji je ugodila. Glede Rajićevega proceduralnega predloga pa je pojasnila, da je bil 52. člen v prejšnjem mandatu spremenjen in da razprave v skladu z novim poslovnikom danes ni mogoče opraviti. Seja bo tako predvidoma potekala prihodnji teden.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine