Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Jelena Virant Burnik nova informacijska pooblaščenka

Predsednica republike je Jeleno Virant Burnik za funkcijo predlagala po preučitvi prijav, temeljitem razmisleku in pogovorih z vodji vseh poslanskih skupin.
Predsednica države je prepričana, da je nova informacijska pooblaščenka Jelena Virant Burnik za vodenje državnega organa primerna zaradi strokovnosti, dosedanjih izkušenj in vizije. FOTO: Urad informacijske pooblaščenke
Predsednica države je prepričana, da je nova informacijska pooblaščenka Jelena Virant Burnik za vodenje državnega organa primerna zaradi strokovnosti, dosedanjih izkušenj in vizije. FOTO: Urad informacijske pooblaščenke
STA
10. 7. 2024 | 16:21
11. 7. 2024 | 09:11
4:03

Državni zbor je na redni seji za informacijsko pooblaščenko brez razprave s 57 glasovi za imenoval Jeleno Virant Burnik. Sedem poslancev SDS je bilo proti. Zdajšnja vodja mednarodnega sodelovanja in nadzora pri Informacijskem pooblaščencu bo petletni mandat nastopila z 18. julijem.

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je prepričana, da je Jelena Virant Burnik zaradi strokovnosti, dosedanjih izkušenj in vizije primerna za vodenje državnega organa, »katerega poslanstvo je zaščititi ljudi in njihove pravice, s tem pa zakonito in transparentno delovanje države«, je v obrazložitvi predloga kandidatke pred glasovanjem dejal generalni sekretar urada predsednice Jan Kovačič.

Jelena Virant Burnik se po mnenju predsednice zaveda številnih izzivov pri varovanju osebnih podatkov v obdobju digitalizacije in umetne inteligence. Poleg tega se zavzema za življenjske, a vselej strokovne rešitve, utemeljene na zakonodaji ter spoštovanju pravice do varstva osebnih podatkov in dostopa do informacij javnega značaja. Poudarja tudi pomen krepitve preventivne vloge in jasnega komuniciranja z javnostjo, zavezanci ter drugimi, je dejal Kovačič.

Predsednica je Jeleno Virant Burnik za informacijsko pooblaščenko državnemu zboru predlagala po preučitvi prijav, temeljitem razmisleku in pogovorih z vodji vseh poslanskih skupin. Upoštevala je tudi poročilo petčlanske komisije, ki je opravila pogovor s prijavljenimi, saj je želela odločitev »sprejeti čim bolj objektivno, neodvisno in na temeljih strokovnosti in kompetentnosti, ki so nujni za opravljanje poslanstva informacijskega pooblaščenca«.

Informacijski pooblaščenec je imenovan za pet let in je lahko še enkrat ponovno imenovan. Funkcijo informacijske pooblaščenke je doslej dva mandata opravljala Mojca Prelesnik, ki se ji zdajšnji mandat izteče 17. julija. Za tem bo prevzela vodenje Slovenske tiskovne agencije.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine