Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Izredna seja državnega zbora v sredo

Za sredo predvideno potrjevanje zakona o odpravi posledic naravnih nesreč.
Po tem, ko je vlada predlog novele poslala po nujnem predlogu v parlamentarno proceduro, so koalicijski poslanci zahtevali še sklic izredne seje. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Po tem, ko je vlada predlog novele poslala po nujnem predlogu v parlamentarno proceduro, so koalicijski poslanci zahtevali še sklic izredne seje. FOTO: Voranc Vogel/Delo
7. 8. 2023 | 14:19
7. 8. 2023 | 14:35
2:07

Če bodo poslanci na jutrišnjem kolegiju predsednice državnega zbora sledili predlogu, bodo poslanci že v sredo ob 15. uri na izredni seji potrdili spremembe zakona o odpravi posledic naravnih nesreč, ki ga je vlada po julijskih ujmah nameravala v parlamentarno proceduro poslati šele jeseni, a se je po zadnjih katastrofalnih ujmah za potrditev odločila že v soboto.

Spremembe zakona, ki ga je Golobova vlad poslala v parlament po nujnem postopku, naj bi pospešile dodelitev finančnih sredstev prizadetim občinam še pred končnimi ocenami škode. Uroš Brežan, minister za naravne vire, je po sobotni seji vlade poudaril, da bo za škodne dogodke veljalo načelo retroaktivnosti, s čimer bodo omogočili vnaprejšnje izplačilo do 20 odstotkov ocenjene škode za vse naravne nesreče od 1. januarja letos.

Vzpostavlja se tudi podlaga za dodelitev sredstev za odpravo posledic tistih neugodnih vremenskih razmer, ki jih je mogoče zavarovati – v izjemnih primerih, ko bo škoda (tj. prizadetost proizvodnje kmetijskih pridelkov 80 odstotkov ali več glede na letno proizvodnjo) tolikšna, da bi lahko ogrozila obstoj kmetijskih gospodarstev.

Predlog zakona omogoča, da se za odpravo posledic naravnih nesreč sredstva za odpravo posledic škode v gospodarstvu, kadar gre za upravičence iz 44.e člena ZOPNN, lahko namenijo v nepovratni (subvencije) ali povratni obliki (posojila, garancije) tako v obliki posojilnih skladov ali v obliki jamstvenih shem. Ukrepi finančnega inženiringa se bodo tako poleg običajnih za spodbujanje tehnološko razvojnih projektov odslej lahko izvajali tudi za odpravo posledic naravnih nesreč.

Predlagana uveljavitev zakona bo začela veljati naslednji dan po objavi v uradnem listu.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine