Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Počivalšek: »V proizvodnih obratih ni žarišč koronavirusa«

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je spregovoril na večerni izjavi vlade o aktualnem stanju glede epidemije novega koronavirusa. V četrtek bo na izjavi ob 11. uri prisoten minister za obrambo Matej Tonin.
Zdravko Počivalšek apelira na delavce, da upoštevajo vse varnostne ukrepe in s tem zaščitijo sebe in druge. FOTO: Voranc Vogel
Zdravko Počivalšek apelira na delavce, da upoštevajo vse varnostne ukrepe in s tem zaščitijo sebe in druge. FOTO: Voranc Vogel
Katja Miklavčič, Lucijan Zalokar
8. 4. 2020 | 10:55
8. 4. 2020 | 21:38
8:11
Na večerni izjavi vlade o aktualnem stanju glede epidemije novega koronavirusa so sodelovali podpredsednik vlade in minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, župan Mestne občine Kranj Matjaž Rakovec ter vladni govorec Jelko Kacin.

Izjavo smo prenašali v živo: 



Kacin je spregovoril kot prvi. Pohvalil je delo občin, ki »najbolje razumejo potrebe svojih prebivalcev«, in povedal, da »pravila določa virus« in da ne smemo sprejemati odločitev niti prehitro niti prepozno. »Dosedanji ukrepi delujejo.«

Da so župani »v prvi bojni liniji«, je potrdil tudi Matjaž Rakovec. »Ko se bodo razmere umirile, moramo imeti župani precej pooblastil, da bo življenje na lokalni ravni čim hitreje spet potekalo normalno,« je dejal in izrazil zadovoljstvo nad sestankom delovne skupine, na katerem so sodelovali predstavniki vseh treh združenj občin in ministrstva za javno upravo.

»Po velikonočnih praznikih bomo postopoma začeli sproščati nekatere prodajalne, pa je dejal Počivalšek, »in sicer vulkanizerje, avtopralnice, mehanične delavnice in servise za popravilo tehničnega blaga. Sem uvrščamo tudi prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo gradbeni material, kasneje pa načrtujemo sproščanje tistih, ki prodajajo tehnično blago, denimo bele tehnike in pohištvo.«

Inforgrafika Delo.
Inforgrafika Delo.
 

»V obdobju epidemije nismo in ne bomo omejevali proizvodnih obratov, saj je praksa pokazala, da njih ni žarišč koronavirusa. To pomeni, da so delodajalci dobro organizirani, zato delo večinoma poteka nemoteno. Apeliram tudi na delavce, da upoštevajo vse varnostne ukrepe in s tem zaščitijo sebe in druge,« je dejal Počivalšek. Dodal je še, da ne bo dovolil, da bi se na škodo slovenskih davkoplačevalcev zlorabljala javna sredstva in okoristili vojni dobičkarji.

V četrtek bo na izjavi ob 11. uri prisoten minister za obrambo Matej Tonin.

V Sloveniji so v torek opravili 1214 testov, od katerih jih je bilo 36 pozitivnih. Hospitaliziranih je bilo 111 bolnikov, med njimi 35 na intenzivni negi. Umrli so štirje bolniki s covidom-19, iz bolnišnice so jih odpustili pet, je objavila vlada.

Skupno število okuženih se je povzpelo na 1091, skupno število umrlih na 40. Doslej so v Sloveniji opravili 30.669 testiranj na novi koronavirus. Iz bolnišnične oskrbe so doslej odpustili 120 ljudi.  



V ljutomerskem domu starejših občanov so potrdili tri nove okužbe – dve med zaposlenimi in eno pri varovancu. Skupno je v domu okuženih 52 oseb, in sicer 45 varovancev in sedem zaposlenih, navaja STA. V šmarskem domu upokojencev je v torek število okuženih poraslo na 137, kar je šest več kot dan prej, je STA izvedela iz virov blizu doma. 

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor je bilo včeraj 33 hospitaliziranih bolnikov s covid-19, kar je šest več kot v ponedeljek. 


 

Slovenska škofovska konferenca s posebnimi velikonočnimi navodili


Na današnji dopoldanski novinarski konferenci glede aktualnega stanja v zvezi z epidemijo covida-19 s pričetkom ob 11. uri so poleg uradnega govorca vlade Jelka Kacina sodelovali nadškof Katoliške cerkve Stanislav Zore, škof Evangeličanske cerkve Augsburške veroizpovedi v RS Leon Novak, Peran Boškovič v imenu Srbske pravoslavne cerkve v Sloveniji (SPC), mufti Islamske skupnosti v Sloveniji dr. Nedžad Grabus in predsednik Judovske skupnosti za Slovenijo Boris Čerin-Levi.

Izjavo smo prenašali v živo: 



Podatki kažejo, da smo na dobri poti, je uvodoma povedal vladni govorec Kacin in izrazil mnenje, da je pred nami ključna faza, po velikonočnih praznikih pa bo jasnejša slika, kaj in kako naprej. Obljubljeni dodatki najbolj obremenjenim delavcem med epidemijo bodo izplačani, a je treba počakati do sprejetja interventnega zakona, ko bodo zagotovljena proračunska sredstva. Kacin je povedal še, da se nam obeta povečanje števila tistih okuženih s sars-cov-2, ki potrebujejo intenzivno nego.

Predstavniki verskih institucij v Sloveniji so se za požrtvovalno delo zahvalili vsem zdravstvenim in, denimo, trgovinskim delavcem ter prostovoljcem. 



Nadškof Stanislav Zore je izrekel sožalje svojcem umrlih okuženih in spomnil, da so v Katoliški cerkvi 12. marca sprejeli strožje ukrepe za zajezitev virusa, pri čemer so med drugim onemogočili udeležbo na verskih obredih in prekinili izvajanje verouka. Ukrepi so bili ustrezni, je ocenil nadškof, italijanski scenarij se pri nas ni zgodil. Kako obhajati velikonočne praznike v času epidemije, ko bodo cerkve ostale zaprte, je Škofovska konferenca zapisala v posebnih navodilih, objavljenih na spletni strani. Nadškof Zore je vernike pozval, naj ostajajo doma in verske obrede spremljajo prek medijev. Tudi klasičnih velikonočnih spovedi letos ne bo, zato je pozval vernike, naj se spovedo na druge načine, v družinskem krogu, denimo. Ker duhovniki v času epidemije občutijo izpad darov s strani vernikov, so slovenski škofje pozvali k izražanju solidarnosti med duhovniki in verniki. 

Svojcem žrtev je izrekel sožalje tudi škof Evangeličanske cerkve Leon Novak, ki je poudaril pomen upoštevanja vladnih ukrepov in enako kot nadškof Zore pozval vernike, naj velikonočne praznike preživijo doma.

Ljubljana v času epidemije (fotografija je bila posneta včeraj, 7. aprila). FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Ljubljana v času epidemije (fotografija je bila posneta včeraj, 7. aprila). FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


Peran Bošković (SPC) je poudaril, da se smisel bolezni kaže v pripravljenosti žrtvovanja za drugega. Resnica o pomanjkanju ljubezni, o ljudeh, ki niso upoštevali omejitve gibanja in niso zdržali doma, je menil Bošković, je strašnejša od bolezni. Virus, je povedal, se zdi kot zadnje opozorilo civilizaciji. 

Mufti Islamske skupnosti Nedžad Grabus je kristjanom voščil ob velikonočnih praznikih. Muslimani, ki post začenjajo 24. aprila, upajo, da se bodo nekateri ukrepi do takrat sprostili. Če temu ne bo tako, bodo enako kot kristjani ob velikonočnih praznikih spoštovali vse omejitve. Menil je, da čas epidemije ponuja priložnost za evalvacijo vrednot. 

Delo na Kliniki za male živali v času koronavirusa. FOTO: Matej Družnik/Delo
Delo na Kliniki za male živali v času koronavirusa. FOTO: Matej Družnik/Delo


Predsednik Judovske skupnosti za Slovenijo Boris Čerin-Levi je prebral poslanico glavnega rabina za Slovenijo Ariela Haddada, ki je trenutno v Trstu. Nocoj se prične pesach, judovski praznik, ki traja teden dni. Za Jude po svetu je pesach praznik svobode, je povedal Čerin-Levi, zato je življenje v Sloveniji privilegij, ker je to svobodna in demokratična država.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine