Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Politiki prejeli pet grozilnih pisem, v vseh je bil priložen naboj

Pisem z grozilno vsebino nista prejela le Janez Janša in Matej Tonin.
Grozilna pisma je ob Mateju Toninu in Janezu Janši prejelo še več predstavnikov države in državnega zbora. FOTO: Jure Eržen/Delo
Grozilna pisma je ob Mateju Toninu in Janezu Janši prejelo še več predstavnikov države in državnega zbora. FOTO: Jure Eržen/Delo
V. U., M. B., STA
25. 10. 2021 | 00:55
25. 10. 2021 | 23:16
8:24

V javnosti odmeva, da sta minuli petek grozilni pismi, v katerih je bil grožnjam s smrtjo priložen naboj, prejela predsednik vlade Janez Janša in podpredsednik vlade ter obrambni minister Matej Tonin. Preiskavo pošiljk je prevzela policija; vodja oddelka za organizirano kriminaliteto v sektorju kriminalistične policije Policijske uprave Ljubljana Stojan Belšak je v današnji izjavi za javnost povedal, da je bilo pisem še več. Skupno pet.

image_alt
Janša in Tonin na dom prejela grožnji s smrtjo

Ob premieru in obrambnem ministru so bile namenjene še dvema poslanskima skupinama in posameznikom. V vseh je bil ob grožnjah tudi naboj.

Znano je, da je Janša v kuverti prejel fotografijo samega sebe, na kateri je bila narisana tarča, tarče pa so bile narisane tudi na fotografiji njegove družine. Prav tako je znano, da sta bila tako pošiljka, namenjena njemu, kot druga za Tonina, oddani v Ljubljani.

Stojan Belšak je pošiljanje tovrstnih pisem, ki grozijo tudi družinam politikov, ocenil za zavržna dejanja. Policisti so doslej na različne naslove poslali kriminaliste, in sicer s ciljem, da bi kar najbolje zavarovali življenja ljudi in odkrili storilce.

Naboji za dolgocevno orožje

Gre za kaznivo dejanje grožnje, ki ga obravnava 2. odstavek 135. člena kazenskega zakonika, a je policija trenutno še v fazi pridobivanja predlogov za pregon. Zagrožena kazen je do dveh let zapora. Belšak o morebitnih osumljencih, vsebini pisem ali morebitnih prstnih odtisih danes ni želel govoriti, tudi o protokolih, ki so predpisani za sprejem in pregled pošiljk v slovenski politiki in so zaupni, ali podrobnosti o vrsti naboja v pismih ne. Povedal je le, da je šlo za naboje za dolgocevno orožje.

V medije so sicer prve prišle informacije o obeh pošiljkah Janši in Toninu, a je bilo pošiljk več, je dodal. Tako so v petek prejeli prijavo štirih, ene pa danes, a je tudi ta prišla že v petek. Skupno so bili njihovi naslovniki posamezniki in dve poslanski skupini. Kot je dodal, je vsebina vseh petih pisem podobna, in sicer gre za neposredne grožnje politikom in tudi njihovim družinam s smrtjo. V vseh petih primerih je bil pismu priložen naboj. 

Belšak je posredoval tudi podatek o informaciji, prav tako iz medijev, da naj bi pred tednom dni dom Mateja Tonina obiskala moška, ki sta se izdajala za delavca pri telekomunikacijskem operaterju, a naj bi bila sumljiva. Sledila je prijava policiji, Belak pa je danes podal informacijo, da družina ni bila ogrožena. Šlo je za naključen dogodek. Dejansko sta bila delavca, zaposlena pri podjetju, za katerega sta opravljala delo.

Grožnje, izrečene bodisi politikom bodisi kateremukoli drugemu človeku, je obsodil tudi predsednik DZ Igor Zorčič. Opozoril je, da so sumljive pošiljke zaznale tudi službe v državnem zboru. Ob tem je tudi vse politike pozval, da komunicirajo strpno, predvsem na družbenih omrežjih. 

V NSi ostro obsojajo kakršno koli grožnjo s smrtjo komur koli in pričakujejo, da se bodo pristojni organi odločno odzvali in poiskali tiste, ki v državi netijo nestrpnost in sovraštvo, se je vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat danes odzval na informacijo o pošti z grozilno vsebino, ki sta jo prejela Janša in Tonin.

Med prejemniki grozilnega pisma je tudi Slovenska nacionalna stranka, je na Facebooku objavil njen predsednik Zmago Jelinčič Plemeniti.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine